"10 numara yağ ile ilgili ortak hareketle mücadele etmeliyiz"

SATSO 20. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Selami İlhan, Komite Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Yıldıray Çakar ile Komite üyelerinden oluşan SATSO Heyeti (Petrol Ürünleri Toptan ve Perakende Ticareti)Sakarya Valisi Mustafa Büyük'ü makamında ziyaret ederek akaryakıt sektörü ile ilgili sıkıntıları dile getirdiler.

Komite üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Komite Üyesi Yıldıray Çakar SATSO olarak 10 numara yağ ile ilgili önceki süreçlerde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi;

"Akaryakıt sektörünün, ülkemizde toplanan vergi gelirleri içerisinde çok yüksek bir paya sahip olduğu ve sektör temsilcilerinin devletin gönüllü birer maliye memuru gibi çalıştıkları tüm kesimlerce bilinmektedir. Tüketilen her 100 liralık yakıtın neredeyse 70 lirası devlete vergi olarak dönüyor olmasından dolayı akaryakıt bayileri devletin vergi tahsildarı gibi görev yapmaktadırlar.  Ulusal marker (işaretleyici), yazar kasa ve lisans sistemi ile sektördeki kayıt dışı faaliyetlerde ciddi oranda azalmıştır. Petrol piyasası kanunu ile alınan önlemler sonrasında kayıt dışı faaliyetler tamamen lisanssız alanlara ve istasyon dışı satış noktalarına kaymıştır.

Günümüzde, akaryakıt sektörünün karşı karşıya kaldığı birçok sorun olmakla birlikte bunlardan en önemlisi kuşkusuz son dönemde araçlarda yakıt olarak kullanılan ve kullanımı her geçen gün hızlı bir şekilde artan "10 Numara Yağ" adı altındaki alternatif yakıttır. 

Büyük bir kısmı kayıt dışı ve lisanssız bir faaliyet olarak gerçekleşen "10 numara yağ" adı altındaki madeni yağ satışlarının günümüzde çok büyük hacimlere ulaştığına, şehir içi ve şehirlerarası yollarda birer akaryakıt bayisi gibi faaliyet gösteren ve her gün yenileri açılan bu satış noktalarının mantar gibi çoğaldığına şahit olmaktayız "10 Numara Yağ" satışı yapan bu işletmelerin her biri; hem haksız rekabete sebep olmakta, kayıt altında çalışan istasyonlarının iş potansiyellerini baltalamakta ve bu sektördeki istihdama darbe vurmakta, hem de devletimizin önemli vergi kaybına uğramasına yol açmaktadırlar.

Akaryakıt sektöründe baz yağ olarak kabul edilen 10 numara yağ, hem çevreye hem de vergisel açıdan ülke ekonomisine oldukça büyük zararlar vermektedir. Ülkenin yılda yaklaşık 1 milyar dolar zarara uğradığı bu uygulamanın önüne geçebilmek için yasal bir engelde söz konusu olmadığı gibi 10 Numara Yağ ve Solvent karışımının araçlarda yakıt olarak kullanımının yaygınlaştığının bilinmesine karşın bunu engellemek için yeterince denetlemenin de yapılmadığı bilinmektedir.

Madeni yağ kisvesi altında satılan bu sahte akaryakıtların satış noktalarına yönelik herhangi bir denetim yapılmaması nedeniyle de günümüzde pek çok akaryakıt bayiinin faaliyetine son verme noktasına geldiği ve birçok istasyonun pompalarında yakıt bulunmadığını söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. 

 

İnsan ve çevre sağlığını korumak için 10 Numara yağ satışı yapılan noktaların kontrol altına alınması şarttır. Unutmayalım ki egzozdan havaya karışan kirleticiler kalıcı, nesilden nesile devam edici, doğada bozulması zor kirleticilerdir.

Diğer yandan söz konusu yağ ve solvent karışımı yakıtın meydana gelebilecek olası trafik kazalarında insan hayatında nedenli tehdit ettiğine 08 Haziran 2011 tarihinde Giresun'un Görele ilçesinde meydana gelen elim trafik kazasında hep birlikte şahit olduk. Söz konusu kazanın ardından yapılan incelemelerde otobüsün yanma sebebinin tamamen kullandığı yağ ve solvent karışımı yakıttan kaynaklandığı bilirkişi raporu ile tespit edilmiştir. 

Ülkemizin en değerli ve ekonomiye ciddi kazançlar sağlayan sektörlerinin temsilcilerinden olan akaryakıtçılar vergisel ve kanunsal zorlukların yanı sıra kayıtdışılıkla ve de haksız rekabetle mücadele etmektedirler.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Akaryakıt Sektöründe faaliyet gösteren üyeleri olarak sorunlarımızın çözümü hususunda Sakarya Valiliği'nden destek beklemekteyiz. Bu doğrultuda, Sakarya Valiliğimiz tarafından lisanslı ve kayıtlı çalışan istasyon sahiplerimizin lisanssız işletmelerin yarattığı haksız rekabet karşısında mağdur olmalarının önlenmesi hususunda destekleriniz bizim için önemlidir" dedi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise konu ile ilgili olarak yetkili birimleri harekete geçirerek bu konuyu somutlaştırmak gerektiğini belirtip gerekli denetimlerle bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

Kaçak olarak piyasaya sürülen her türlü ürünün piyasada büyük sorunlara sebep olduğunu ifade eden Vali Büyük,  sigarayı kaçan satan müsaade edilmediği gibi diğer ürünlere de müsaade edilmemesi ve satışının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Konunun üzerinde çok titizlikle durulması gerektiğini vurgulayan Vali Büyük ayrıca Giresun 'da yaşanan elim kazanın ardından 10 numara yağ ile ilgili önlemler alan Giresun Valisi ile telefon görüşmesi yaparak konu ile ilgili detaylı bilgi aldı.

Sanayi Ticaret İl Müdürü ile de irtibata geçerek acil bir toplantı düzenleyen Vali Mustafa Büyük, Giresun'da yaşanan kaza ile birlikte tüm kurum ve kuruluşların ortak hareket ederek mücadele oluştuğunun bilgisini aldığını ve bu konuda akaryakıt sektör temsilcilerinin kararlılığı ve işini doğru bir şekilde ifa eden akaryakıtçıların bu konunun arkasında durarak mücadeleye ortak olmaları gerektiğini vurguladı.

 "Akaryakıt sektörünün bu anlamda disipline edilmesi için hep birlikte hareket ederek sıkıntılı süreci atlatmalı ve mücadele etmeliyiz. Sektör kendi kendini bilir yanlış yapanları da bilirsiniz hangi kisve altında olursa olsun mutlaka takip etmelisiniz" diyen Vali Büyük sektör temsilcilerini de harekete geçmeleri hususunda yönlendirdi. "Bu konunun hukuk dışılığı kesin, biz kural koyucu konumda değiliz kuralları uygulayıcı konumdayız. Buna göre denetimleri en doğru şekilde yapılmasına gayret edeceğiz, böyle bir uygulama bize yakışmıyor. Avrupa'da hiçbir yerde karşılaşılmayan 10 numara yağ satışı burada da yapılmamalı bu konuda ilgili birimlerin harekete geçirilmelidir. Yağları hangi firmalar üretiyor, hammaddelerini nerelerden alıyorlar, bunların ciddi şekilde araştırılmalı, denetim bölgelerinde 10 numara yağ adı altında motorlarda yakıt olarak kullanılan çevre, insan sağlığına son derece zararlı maddelerin kullanımına göz yumulmamalı bu konuda SATSO'ya ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gereken desteği vermeye hazırız." dedi


Haber Tarihi : 4/11/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::