Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Borazancıoğlu Van'da yaşanan deprem felaketine gönderme yaparak "Kırılgan ekonomiden gelişen ekonomiye geçen ülkemizde gelişimin devamlılığı ancak birlik ve beraberlikle sağlanır. Her yeni güne umutla başlamak için birlikteliğimizi kaybetmemeliyiz" dedi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1070 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Ekim ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla TOBB tarafından geliştirilen "Oda Akreditasyon Modeli" kapsamında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bir akreditasyon denetimini daha tamamladı.

Temelde Odalar tarafından yerine getirilmesi gereken asgari hizmetleri ortaya koyan ve gelişim süreçlerini gözlemleyen denetimi 3 yılda bir gerçekleştiriliyor. Odamız hizmet kalitesinin sürekli geliştirerek Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanmış ve yıllarla birlikte hizmet kalitesini yükselterek belgenin devamlılığını sağlamıştır. Uluslar arası kalite standartlarındaki hizmetlerimizi her geçen gün artırarak bu başarılarımızın devamlılığını sağlamayı hedefliyoruz.

SAÜ Kongre ve Kültür Merkezinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN'ün katılımıyla düzenlenen "Bilimsel Başarı Ödül Töreni" nde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı İl Bazlı Üyeler Arası İstişare toplantısında, İstanbul'da etkinliklerle kutlanan Global Girişimcilik Haftası'nda yaptığım istişarelerden bahsetmek istiyorum sizlere;

Sakarya'nın yerli otomobil üssü olması konusunda yatırımın buraya yapılmasına yönelik ön görüşmelerimizle lobi çalışmalarını sürdürdük. Tüm gayretimiz Sayın Başbakan'ımızın ortaya koyduğu bu projenin üs olarak en uygun şehir Sakarya'da  başarılması..Bunu  arzu etmekteyiz. Yerli otomobilin gelişi sadece sanayide değil, ticari ve sosyal hayatta da Sakarya'ya ivme kazandıracaktır. Geçen ay saydığım çeşitli ortamlarda sayın bakanlarımızla da konuyu paylaştım...

SATSO'nun projeleri destek arttıkça gerçekleşmeye en yakın projelerdir. Yanımızda olanlar arttıkça memnun oluyor ve gerçekleştirme hevesimiz artıyor. Koltuğumun altına dosyalarımı alıp gereken her kişiye gideceğim ve önerilere de açığım.''

SATSO Sakarya İhracatı Geliştirme Projesi kapsamında Fransa'nın Paris kentinde yapılan fuara katılan ve B2fair organizasyonuyla iş görüşmeleri gerçekleştiren Sakaryalı firmaların heyecanına ben de katıldım.

SATSO olarak SAİGEP  (Sakarya İhracatı Geliştirme Projesi )Projelerimizle Sakarya'nın ithalat ve ihracatını gelecekte üst seviyelere taşımanın temellerini attık. Türkiye'de bu konuda projesi İGEME tarafından kabul edilen ilk odayız.

 Proje kapsamında Fransa'daki fuara da katılan 15 firma imkanlardan en iyi şekilde yararlanmıştır. SATSO üyelerinin ihracat potansiyellerini değerlendirme olanağı tanınmıştır. Makine- metal sektöründeki 5 firmamız B2fair iş görüşmelerinde karşılıklı anlaşmalar yapmışlardır. SATSO işlerini genişletme kararı olan üyelerine destek olmaya devam edecektir.

UluslararasıB2fairtv sinde Sakarya'yı anlatma fırsatı bulduk. "Ülkeler arasında işbirliğine hazırız. Sakarya Detroit gibi otomotiv üssü olabilir. Fırsatları tanıtmak adına Fransız firmaları ilimizde ağırlayabiliriz.'' dedik. Fuarın organizesinde emeği geçenlere, ABİGEM'e teşekkür ederim.

SATSO Yönetim Kurulu olarak Van halkının acılarını paylaşmak adına ziyarette bulunduk.

 17 Ağustos depremini yaşamış olan Sakarya halkı çok iyi anlamaktadır. Acılı günlerinde, Vanlı vatandaşlarımızın ve bölge halkımızın ihtiyaçlarını yerinde görmek istedik.

Van Ticaret Odası Başkanı ve görevliler son derece yardımcı oldu.

Şer olan bu depremin bölge halkıyla birbirimizi anlamaya ve tanımaya yönelik bir imkan olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca geçen ay mecliste aldığımız karara istinaden depremzedelere ayrılan 100 bin TL'yi Van'dan ilimize gelen 20 depremzede ailenin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ye kullanılmak üzere Sakarya Valiliğimize teslim ettik.

Sakarya da her an olabilecek depreme hazırlıklı olmalı. Yapılaşma sırasında deprem göz önüne alınmazsa yaşanılacak olayların, maddi manevi kayıpların telafisinin olmaz. SAÜ Rektörümüz Muzaffer Elmas'ın da bu konularda defalarca açıklamaları oldu. Sakarya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen deprem panelinde hasarlı binalar konusunda gündeme gelen çalışmaların desteklenmesi gerekiyor.

 Sakarya Valisi Mustafa Büyük'ün talimatıyla Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğluda önemli bir görevi üstlendi. Sakarya'nın geleceği adına hasarlı sorununun giderilmesi gerek. Bu binaların elektriğini, suyunu ve doğalgazını keserek boşaltacaklar ve yıkımını gerçekleştirecekler.

Başka illerden gelen öğrenciler bize emanet. Sakarya doğal teşviği olan bir bölge olarak anılmalı. Bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeli ve deprem gerçeğine göre yapı stoğunu oluşturmalıyız. Yönetmeliklere uyulduğunda zararların minimuma ineceği aşikar.  Sakarya Valiliği ve Büyükşehir belediyesinin çalışmalarını desteklediğimizi buradan belirtiyorum.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Akaryakıt Sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin sorunlarını Sakarya Valiliği'ne ilettik

Bu doğrultuda, Sakarya Valiliğimiz tarafından lisanslı ve kayıtlı çalışan istasyon sahiplerimizin lisanssız işletmelerin yarattığı haksız rekabet karşısında mağdur olmalarının önlenmesi hususunda çalışmalar başlatıldı. Gerekli denetimleri başlatan Sakarya Valisi Mustafa Büyük'e teşekkür ederiz.

Şehir merkezinde bir SATSO sosyal tesisi olsun isteğini de yerine getirme gayretimiz sonuçlandı, tesisimiz Pasaj 2000 üzerinde hizmete girdiği günden itibaren üyelerimizin ve protokol üyelerinin buluşma noktası oldu. SATSO'ya üye olan her kişi misafirleriyle tesislerden yararlanabilir."

Başkan Mahmut Kösemusul'un açıklamalarının ardından söz alan meclis üyeleri aylık faaliyetler ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Kasım Ayı Olağan meclis Toplantısının diğer bir gündem maddesini oluşturan Ferizli OSB Müteşebbis Heyeti ile ile ilgili SATSO bünyesinden görevlendirilen isimler oylanarak kabul edildi. Buna göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın OSB Sicil Defterinde 2710 sicil numarası ile kayıtlı Ferizli OSB Müteşebbis Heyetinde Sakarya İl Özel İdaresi%48 hisse ile 7 üye SATSO%40 hisse ile 6 üye Sakarya Büyükşehir Belediyesi %6 hisse ile 1 üye ve FerizliBelediyesi, %6 hisse ile 1 üye temsil edilmekte olup SATSO'dan seçilen asil üye isimleri şöyle;

Mahmut Kösemusul, Turgay Çelik, Halis Aygün, Hasan Tarhan, Ömer Faruk Tezkorkut, Bülent Yılmaz'dan oluştu.

Meslek Komitelerinin Sorunları Bölümünde söz alan meclis üyeleri ilgili meslek komiteleri ile ilgili sorunlarını dile getirerek değerlendirmelerde bulundular.

Emlak Hizmetleri tarifesinin görüşüldüğü gündem maddesinde ise emlaklar için azami oranlar oylanarak kabul edildi. Buna göre emlak hizmetleri için azami olarak alandan %3 satandan %3 olmak üzere belirlendi.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyesi Ahmet Aygün emlak hizmetleri fiyat tarifesindeki yüzdelik oranların yüksek olduğunu bu yüzdelerin belli aralıklarda değişkenlik göstermesi gerektiğini en azından fiyatlar yükseldikçe oranın düşürülmesinin daha sağlıklı bir uygulama olabileceğini önerdi.

28. Meslek Komitesinden meclis üyesi olan Emrullah Terzioğlu ise "Türkiye'de de emlakçılığı layıkıyla yapanlar var bence bunları küçümsememek lazım" diyerek fiyat tarifesindeki rakamlar günümüz şartlarına göre azami rakamlar olduğunu ifade etti.

18 Meslek Komitesinden meclis Üyesi Süleyman Baş ise "Orta hasarlı binaların kesinlikle yıkılmasını istiyoruz. SATSO önderliğinde bir ekip tarafından kontrol edilip yıkılması gerekiyor.  Kentsel dönüşüm başlayınca insanlar binalarını kurtarmaya çalışmalarının da önüne geçilmeli. Yapı denetimi çok önemli. Yapı Denetimi kullanmayan firmalar var. Bu konuda gereken çalışmalar yapılmalı dedi.

19. meslek komitesi ve meclis üyesi Hüsnü Elbek ise ilimizde faaliyet gösteren servis araçları ile ilgili yaşanan sıkıntıları tekrar dile getirerek 54 plaka dışındaki araçların ilimizde servis taşımacılığı yapamayacağını ancak bu kuralı ihlal ederek taşımacılık yapan firmaların sektöre zarar verdiğini belirtti. Elbek "Ben meslek grubu üyelerine sahip çıkmak istiyorum. Belediye veya Valilik bu işin çözümünü yerel anlamda bulamıyorsak gerekirse Ankara'ya gidelim" diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak meclis üyeleri, Kenan Taçyıldız, Fikri Keleş, Ahmet Çıbuk da Hüsnü Elbek'insektörel kaygısını haklı bulduklarını dile getirerek değerlendirmelerde bulundular.

30. meslek komitesinden Erol Kaya ise Sakarya'daki SüsBitkiciliğinin mevcut durumu ile ilgili olarak meclis üyelerine bilgi verdi. Kaya "Süs Bitkisi Yetiştiriciliğinde Sektörde son üç dört yıldır ihracat konusunda ilerlemeler var. Ancak sektörün hak ettiği seviyelere gelebilmesi için, KDV oranlarının düzenlenmesi gerekiyor. İhracat yapan firmaların desteklenmesi, devletin elinde bulunan hazine arazi veya mera statüsünü kaybetmiş arazilerinin üretim yapan firmalara uzun vadeli kiralanması gerekmektedir. Örneğin, Sakarya Fidancılık Organize Bölgesi kurularak buralara üretim yapan yerli ve yabancı firmalara getirmek lazım. Bizim sektörümüz süs bitkileri ve çiçeklere yöneliktir. Son 3,4 yılda çok aşama kaydettik. Eskiden Türkiye'ye çok bitki geliyordu şimdi ise Türkiye'den bitkiler gidiyor.  Sadece Sakarya'dan 500 tır süs bitkisi gönderiyoruz. Süs bitkisi yetiştiriciliğinin de başka sektörler gibi tanınması gerekir. Yapraklı ağaçlar şehrin aynasıdır. Sektör ile ilgili Tarım Bakanlığı bünyesinde bir müdürlük daire başkanlığı oluşturulabilir. İhracat yapan firmalardan destek bekliyoruz.  Sakarya Türkiye'de süs bitkileri üssü olmuştur. Arazilerimizin bu yüzden geniş olması gerekir. Çok süratli bir şekilde arazi tahsil edilmesi gerekiyor. Rusya'ya ilk defa biz bitki sattık. Rusya'ya yılda 1Milyar dolarlık bitki giriyor. Biz Rusya'ya dört günde bitki indirdik önümüz bu konuda çok açık."diyerek destek istedi.

SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler Bölümünde Konuşan meclis üyeleri kentin sosyo ekonomik durumu ile ilgili değerlendirmeler yaparak şu konuları dile getirdiler;

İzzet Dönmez depreme karşı alınan önlemler konusundaki yetersizliklere değinerek   "Siyasileri SATSO'yu destekleyici çalışmalar içinde göremiyoruz. Bu konunun dillendirilmesi gerek. Bir belediyenin imar konusunda olsun, şehrin silüeti konusunda olsun yaptığını diğer belediye değiştirememeli. Bir caddede 2 katlı, 5 katlı hatta 7 katlı yanyana. Sonra o katlının yanına 2 katlının üstüne imar verilmiyor. Sürekli değişiklik. Yapay çözümler üretiyoruz, hasarlı binaları tekrar kullanıma açıyoruz," diyerek imar planlarının uzun vadeli ve sağlam temelli olması gerektiğini akşamdan sabaha değişen planların kente zarar vereceğini dile getirdi.

Kenan Taçyıldız "Depremle yaşamayı öğreneceğiz" diyerek gerekli tedbirlerin alınarak sorumluluklar çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Niyazi Bölükbaşı ise kentin trafik sorununu tekrar gündeme getirerek "Acil olarak az parayla çözüme yönelik işler yapılmaz. Trafik sorunu hiç çözülmedi. Trafik sorunu bu mevcut uygulamayla çözülmez."dedi.

Fikri Keleş, SATSO olarak trafikteki yeni düzenlemeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak "10 bine yakın üyemiz ve onların da 10 bine yakın çalışan var. Bu anlamda bir gücümüz var ve temsil ettiğimiz insanların sorunlarını çözmekle mükellefiz. Trafikle ilgili sorunlar daha da büyüyor. Belediye yetkililerinin bizlerin buradaki sözlerini önemsemelerini ve yerine getirmelerini istiyoruz. Yönetim kuruluna da iş düşüyor. Biz söyleyeceğiz onlar iletecekler" dedi.

Birol Öner, Sakarya'daki OSB'lerin mevcut durumunu değerlendirerek "Sakarya'daOSB'lerin yaşaması ile ilgili ciddi bir sıkıntı var." Diyerek OSB'lerin kurulum aşamasındaki müteşebbis heyette yerel yöneticilerin bulunmaması gerektiğini, istimlak bittikten sonra katılınabileceğini ifade etti.

Yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler ile ilgili bilgi veren Meclis Üyesi Birol Öner "Sermaye şirketleri için artık web sitesi kurulacak, bu web sitelerinde şirketin tüm mahremiyeti online ortama açılacak,  yönetim kurulu karaları, finansal tablo, ara tablo, özel bilançolar, temsil ve seyahat giderlerini yayınlamak zorunda kalacak tüm firmalar. Dünyada bu uygulama sadece halka açık firmalarda yapılıyor.  1 Temmuz itibariyle Yeni Türk Ticaret Kanunu ile uygulamaya girecek. Dünyada böyle bir örnek yok. ABD'de konunlar çıkmadan tartışılır biz çıktıktan sonra tartışırız." diyerek gerekli yazışmaların yapılmasını önerdi.

Neşet Peker ise mobilya sanayi bölgesi için toplantı yaptık. Kaynarca bölgesinde kurulacak Mobilya İhtisas OSB ile ilgili olarak Sakarya'dan yeterince talebin olmadığını MARKA illerinin hepsi arasında en az Sakaryalı firmaların müracaatının olmasının üzücü olduğunu ifade etti.


Haber Tarihi : 1/12/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::