SATSO Meslek Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'nda sorunlar konuşuldu

SATSO Meslek Komitesi Üyelerinin katılımıyla yılda iki defa gerçekleştirilen Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'nın ikincisi SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

SATSO TV'den de canlı olarak yayınlanan toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yılda iki defa düzenlenen ve meslek komitelerinin kendi mesleki sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdikleri Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının üyelerimizin menfaatini gözeterek problemlerin çözümünün aranması ve mevcut durumun değerlendirilmesi anlamında önem taşıdığını meslek komitesi üyelerinin de aynı önem ve özeni göstermesi gerektiğini ifade etti. Kösemusul, ayrıca tüm sorunların istişare edilerek ve birlikte hareket edildiği takdire çözüleceğini ve başarıya ulaşacağını da sözlerine ekledi.

Önceki Meslek komitesi toplantılarından farklı olarak Yönetim Kurulu Üyeleri divanda oturarak komite üyelerinin sorunlarını dinleyip sorularını yanıtladılar.

Kura çekilerek 32 meslek komitesi temsilcilerine söz verilmesiyle gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü 18. Meslek Komitesi (Mimarlık-Mühendislik Faaliyetleri Ve İnşaat Taahhüt İşleri Meslek Grubu)Başkanı Yahya Büyüksaraçoğlu aldı.

Saraçoğlu konuşmasında, sektörel sorunlara değinerek "Türkiye'de müteahhit kavramında netlik yok diğer ülkelerde müteahhitlik mesleği için en az meslek lisesi mezunu olmak şartı aranırken ülkemizde, kanunlara bakıldığında kendi evini yapabilen herkes müteahhit tanımına uyuyor. Ancak çok yeni olarak 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 28.Maddesi uyarınca 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgeli usta çalıştırma zorunluluğu getirildiğini ifade etti.

Müteahhitlik mesleğinin tanımı ile ilgili sorunu çözemezsek diğer sorunlar da çoğalacak dedi.

Saraçoğlu ayrıca Toplu Konut İdaresi'nin halka hizmet etmek amacının dışına çıkmaya başladığını ve bu anlamda sektöre zarar vermeye başladığını ifade etti.

Yahya Büyüksaraçoğlu, Adapazarı-Haydarpaşa Tren seferlerinin 30 ay süre ile çalışmayacak olmasının ulaşımda sorunlara neden olacağını özellikle o bölgeden gidiş geliş yapan öğrencilerin zor durumda kalacağını ifade ederek bu süre içinde alternatif bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı. Yeni terminalin yanına yeni bir gar yapılırsa şehir dışından ulaşımların kolay olacağını da sözlerine ekledi.

7.Meslek Komitesi (İklimlendirme Sistemleri ve Sıhhi Tesisatçılar Meslek Grubu) Üyesi M. Önol Taşöz ise Adapazarı Belediyesi'nin asfaltlama çalışmaları sebebiyle yeni inşa edilen binalara doğalgaz döşenmesi için kazı konusunda izin verilmediğini belirterek meslektaşlarının mağduriyetini dile getirdi.

Taşöz ayrıca ihale kanununa göre ihalelere katılacak firma yetkilileri için sabıka kaydı istendiğini ancak Cumhuriyet Başsavcılığı bu belgeyi ancak şirket sahibinin şahsına verdiklerini ve bunun da zaman açısından şirket sahiplerini zor duruma düşürdüğünü ifade etti.

Çevresel sorunlara da değinen Taşöz kent merkezinde hava kalitesi oranlarının düştüğünü bunun temel sebebinin ise evsel yakıtlar olduğunu belirterek halkın doğalgaz kullanımına teşvik edilmesi gerektiğini çevreye büyük zararları olan evsel yakıtların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Önol Taşöz Komite olarak SATSO Sosyal Tesisini aktif olarak kullandıklarını ve memnun kaldıklarını ifade etti.

Kentin son günlerde en büyük sorunu haline gelen trafik sununa da değinen Taşöz bu sorunun ticari hayatı olumsuz etkilediğini ifade etti.

9.Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Grubu) Üyesi Mücahit Aslan, kent merkezindeki yeni trafik uygulamasının ticari faaliyetleri kısıtladığını ve şehir merkezindeki ticaret erbabını zor duruma soktuğunu ifade etti.

Mağaza önü işgallerinin de meslektaşlarının sıkıntıya soktuğunu dile getiren Aslan işgaliyelerin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

5.Meslek Komitesi (Yiyecek-İçecek Ve Konaklama Hizmetleri Meslek Grubu) Üyesi Yavuz Köprülüoğlu, Çark Caddesi'nde yaşanan güvenlik sorununa değinerek gençlerin belli bir saate kadar caddedeki köşe başlarına yığıldıklarını ve kavga ve rahatsızlık yarattıklarını, kafeler sokağı gibi nezih bir ortamın bu tür kargaşalıkla bozulmasını istemediklerini ifade etti. Akşam saat 10'oo'dan sonra ise caddede başlayan araç yoğunluğunun rahatsızlık verici olduğunu dile getiren Köprülüoğlu bu konuda emniyet ve belediyenin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Köprülüoğlu ayrıca Nace Kodları düzenlemesine göndermede bulunarak meslek grupları içersinde yurt sahiplerinin de olduğunu ve sorunlarının farklı olması itibariyle farklı bir komitede yer alma taleplerinin olduğunu belirtti.

20.Meslek Komitesi (Petrol Ürünleri Toptan Ve Perakende Ticareti Meslek Grubu)  Ali İhsan Bakım "Sorunumuz 10 numara akaryakıt istasyonları" diyerek bir konteynır ile 10 numara yağ satmanın, kanunlara uygun bir akaryakıt istasyonlarının yatırım masrafları ve bu masrafa karşılık elde edilen kazançtan daha fazla olduğunu belirterek bir ironide bulundu. Yetkililerin ekonomideki haksız rekabeti ortadan kaldırmak adına bu sorunun çözümüne yönelik çalışması gerektiğini ifade etti.

32.Meslek Komitesi (Kauçuk Ve Plastik İmalatçıları Meslek Grubu)Üyesi Doğan Uysal enerji kullanımı konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve üretimde çalışanların çoğunun bu sorunu yaşadığını ifade etti.

Uysal imalathanelerde yaşanan elektrik kesintilerinin cihazlara ve üretimin zamanlamasına zarar verdiğini vurgulayarak kalifiye eleman konusuna da değinerek "İstihdam konusunda da gerekli önlemler alınmalı" dedi.

21.Meslek Komitesi (Motorlu Taşıtlar Ve Yedek Parça Toptan Ve Perakende Ticareti Meslek Grubu) Başkanı Hamit Bayraktar, komite faaliyetleri hakkında bilgi vererek meslek grubu üyelerine ziyarette bulunduklarını ve sektörün çalışmalarının çok olumlu olduğunu ifade etti.

Bayraktar,  Sakarya'da yaşayanların hizmet alımı ya da diğer konularda Sakarya'daki firma ya da tüccarları tercih etmeleri gerektiğini ifade ederek "İzmit'teki bir firmanın sigorta işlemlerini Sakaryalı bir firma aldı ancak İzmitli sektör temsilcileri imza toplayarak dilekçeler yazarak bunun önüne geçti bizim ilimizde de böyle birliktelik olmalı" diye konuştu.

16.Meslek Komitesi (Finansal Hizmetler Ve Sigortacılık Faaliyetleri Meslek Grubu) Başkanı Ali Esen, konut sigortaları konusunda halkın bilinçlenmesinin önemine değinerek "İlimizde 75 bin konutun sigortasız olduğunu, Türkiye'de ise 12 milyon meskenden %28'i sigortalıdır. Acı bir deprem tecrübesi yaşadık, depreme karşı hazırlıklı olmak adına ve depremden sonraki mağduriyetlerin an aza indirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalı. En azından konutların elektrik, su, doğalgaz aboneliklerinde konut sigortası istenebilir." dedi.

28.Meslek Komitesi (Temizlik-güvenlik-müşavirlik-ve Danışmanlık Faaliyetleri Meslek Grubu) Başkanı Hüseyin Balta komitelerinin yoğunlukla çalıştıklarını ifade ederek SATSO Yönetim Kurulu'nun da taleplerine kısa sürede cevap verdiğini ifade ederek teşekkürlerini sundu.

Sektörel sorunlara da değinen Hüseyin Balta, "Teşvikli illere karşı ihalelere eşit şartlarda katılamıyoruz." dedi.

Hüseyin Balta, komite olarak emlak satış fiyat tarifesi ile ilgili ilk çalışmayı yaptıklarını ve emlak satış tarifesine netlik kazandırdıklarını dile getirdi. Trafik sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Balta şehir trafiğinin sürücüleri zor durumda bıraktığını ve belediyenin bu konuda yeniden çalışma yapması gerektiğini ifade ederek SATSO'dan destek beklediklerini ifade etti. "Bu şehrin sahibi bu şehrin işadamlarıdır" diyerek üniversite, belediye, valilik gibi kurumların sivil toplum örgütleri ile koordineli çalışması gerektiğini vurguladı.

29.Meslek Komitesi (Eğitim Faaliyetleri Meslek Grubu) Başkanı Sabahattin Yılmaz komite faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Rehabilitasyon Merkezleri'nin sorunları ile ilgili çalışarak çözüme kavuşturduklarını belirterek dershanelerle ilgili KDV indirimi uygulaması yapılması gerektiğini ve devletin dershanelere bakış açısını değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

22. Meslek Komitesi (Otomotiv Ve Otomotiv Yan Sanayi İmalatçıları Meslek Grubu) Üyesi Bülent Yazar, mesleki ve sektörel konularda değerlendirmelerde bulunarak, yan sanayide olduğu kadar ana sanayilerin de artık ilimizi tercih ettiğini, büyük birkaç firmanın Sakarya'ya yatırımının söz konusu olduğunu ifade etti. Yazar, ana sanayi firmalarının yatırımlarına paralel olarak yan sanayinin de gelişmekte olduğunu, bölgemizde otomotiv ana ve yan sanayinin sektördeki liderliğinin devamı için altyapı hazırlamak gerektiğini, otomotiv yan sanayi üretimi için 1. OSB dışında diğer OSB'lerde yer olduğunu ifade ederek " Ancak otomotiv sanayinin gelişmesi halinde ihtisas OSB'lere ihtiyaç olacak ve Karasu'da da bu bölge için uygun 10 bin dekar alan mevcut. Arazinin yanı sıra kalifiye eleman açığı ile ilgili sorunu da çözmemiz gerekiyor. Üniversite ile işbirliği çerçevesinde mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik çalışma yapılmalı. Bu doğrultuda meslek lisesinden mezun gençleri yetiştirmek meslek yüksek okullarınınkalitesini artırmak için SATSO olarak otomotiv sektörüne de yönelik olacak bir okul yapmayı planladıklarını ifade etti.

3. Meslek Komitesi  (Gıda Maddeleri Ticareti Meslek Grubu) Üyesi Bülent Esmer, et ve tavukta toptan fiyat üzerinden uygulanan KDV indiriminin perakende fiyatlarına yansımadığını bu konuda bir istismar olmadığını ancak gayri resmi yoldan faturasız çalışan işyerlerinde indirim olmasının haksız rekabette sebep olduğunu ifade etti.

Kent Merkezindeki trafik sorununa da değinen Esmer, trafikte ve yol kenarlarındaki otoparklarda yaşanan sorunların ticari hayatı oldukça olumsuz etkilediğini ifade etti.

24. Meslek Komitesi (Konfeksiyon-Tekstil Ve Deri Ürünleri İmalatçıları Meslek Grubu) Başkan Yardımcısı Şerafettin Keskin ise aniden yükselip düşen elektrik voltları sebebiyle işyerlerindeki elektronik cihazların ağır hasar aldığını, elektrik kesintilerinin iş akışını olumsuz etkilediğini ifade ederek SATSO'nun konu ile ilgili çalışma yapmasını talep ettiklerini ifade etti.

19. Meslek Komitesi (Nakliyeciler-turizm Ve Seyahat Acenteleri Meslek Grubu) Başkanı Halit Evin de yeni trafik uygulamalarının toplu taşıma araçlarını da olumsuz etkilediğini belirtti.

Taşımacılık yapan tüm meslektaşlarının belgeli çalıştığını ve bu belgelerin çok önemli olduğunu belirten Halit Evin, "Bu insanlara canımızı emanet ediyoruz, belgelerinin olması gerekli" dedi.

Evin, belediyelerin servis araçları konusunda 54 plaka dışındakileri kabul etmemesi gerektiğini, okullarda servis araçlarını kullanan şoförlerin özelliklerine karşı titizlik gösterilmesi gerektiğini belirterek " Çocuklarımızı emanet ediyoruz, eğitim ulaşımdan başlamalı" dedi.

Tren seferlerinin durdurulması konusunda da konuşan Evin,  "İzmit ve çevresine giden dolmuşlar maliyetli olduğu için belediyeler arası ortak bir çalışma ile belediye otobüsleri işletilebilir." dedi.

10. Meslek Komitesi  (Elektrik Ve Elektronik Malzemeler İmalat Ve Ticareti Meslek Grubu) Üyesi ve Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, toplantıya katılımın yetersiz olduğunu ifade ederek "problemlerimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Esnek çalışma saati uygulamasının firmalardaki verimi artıracağını ifade eden Borazancıoğlu, üretimdeki kalitenin artması, haksız rekabetin önüne geçilmesi ve verimliliğin maksimum seviyelerde tutulması için esnek saat uygulamasının getirilmesi gerektiğini, yurtdışında özel sektörün bu uygulama ile çalıştığını ve kalifiye eleman anlamında da istihdam anlamında da sıkıntı yaşanmadığını ifade etti.

Elektrik faturalarındaki derecelendirme ile ilgili de bilgi veren Borazancıoğlu, "Elektrik fiyatlarında zam yok sadece faturadaki derecelendirmeye göre fatura bedelinin gittiği yerler yer değiştiriyor, buna karşı dava açanlar olmuş bununla ilgili elimizde somut bir sonuç olursa örnek teşkil eder" dedi.

25. Meslek Komitesi (Orman Ürünleri İmalatçıları Ve Keresteciler Meslek Grubu) Üyesi Halis Aygün, orman ürünleri imalatçılarının sektörel sıkıntılarını dile getirerek meslek komiteleri üyelerine bilgi verdi.

 Aygün, özellikle dünyadaki tomruk fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, bu ürünün diğer ülkelerde kuruma payı düşünülerek fiyatlandırmasının yapıldığını ancak ülkemizde bu uygulamanın bu kadar düzgün yapılmadığını vurguladı.

4. Meslek Komitesi (Hayvansal Ürünler İmalatçıları Meslek Grubu) Başkanı Adnan Çatalbaş, TİGEM konusuna değinerek "TİGEM konusunda etkili olabileceğimiz bir konumdayız, TİGEM'in Sakarya'ya kazandırılması çok önemli. Sektörde üst seviyelerde olabilmek için SATSO, üniversite ve meslek liseleri ortak bir platformda çalışarak kazanabiliriz" dedi.

1. Meslek Komitesi (Tarımsal Faaliyetler Meslek Grubu) Üyesi Turgay Çelik, ilimizin nemli mısır üreticilerinden biri olduğunu dile getirerek bu konuda depo/silo sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Çelik, devletin silo ve depo yapanlara teşviklerinin olduğunu ancak firma yeri ve öngörülen depo yerleri ile ilgili sıkıntıların olduğunu ifade etti. Toprak Kurulu ile bu konunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Turgay Çelik "Devlet bu konuda destek verirken çeşitli uygulamalar sebebiyle depo kurmak zorlaşıyor" dedi.

Tarımın artan dünya nüfusunda öneminin günden güne arttığını ifade ederek tarım alanlarımıza ve tarım ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesine özen göstermeliyiz.

14. Meslek Komitesi (Boya-nalburiye-makine-hırdavat Ve Teknik Malzeme Ticareti Meslek Grubu) Üyesi Nadir Öztürk, ise komite faaliyetleri hakkında meslek komitesi üyelerine bilgi verdi. Amaçlarının üyelerle SATSO Yönetimi arasında bir köprü oluşturarak sorunları çözmek olduğunu dile getirdi.

Toplantının sonunda değerlendirmelerde bulunana SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, toplantımızda ortak olarak öne çıkan konular; kent merkezinde yaşanan trafik sorunu, enerji kullanımlarında yaşanan sorunlar ve haksız rekabet olarak üç başlıkta öne çıkmaktadır. Biz çözümcü bir yönetim anlayışı ile hareket ediyoruz,bu doğrultuda üyelerimizin menfaatini gözeterek hareket ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Üyelerimizin sorunları ile bire bir ilgileniyoruz, burada dile getirilen tüm sorunlar da gereğince ilgili makamlara iletilecek ve çözümüne yönelik çalışılacaktır" dedi.

Kösemusul ayrıca son zamanlarda TİGEM ile ilgili çalıştıklarını, orta vadede bu konunun netlik kazanacağını ancak kısa vadede çözümü için uğraştıklarını ifade ederek Karasu'da dubleyol, trenyolu, liman çalışmasının devam ettiğini buna paralel olarak TİGEM'in de Sakarya'ya kazandırılması için gerekenleri yapacaklarını ifade etti. Kösemusul son olarak "Şubat – Mart ayları gibi TİGEM'in tekrar ihale edileceği bilgisini aldık, Bu konu ile ilgili Başbakan'a ulaşıp bölgenin  İl özel idaresi üzerinden kiralanarak ya da benzer bir yolla Sakarya'nın ve sektörün yararına kullanıma verilmesini  talep edeceğiz" dedi.

 

 

 

Haber Tarihi : 7/12/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::