Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1071 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Kasım ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"2011'in son meclisi için toplandık. Bu oturumda artık yavaş yavaş sonuna geldiğimiz 2011'in muhasebesini yapmak istiyorum.

2011 hem dünya hem ülkemiz için aslında makro anlamda felaketlerin, kıtlığın, depremlerin, ölümlerin yılı oldu. Ama dünya ve hayat tek boyutlu değil. Ekonomik açıdan şehrimiz ve ülkemiz için önemli yenilikler, güzellikler ve atılımları yine bu senede yaşadık.

Toyota yeni yatırımı için Sakarya'yı seçti; KOÇ grubu da sırada. Lojistik anlamda çok önemli yatırımlar var. Limanın işletmeye hazırlık ihalesi yapıldı. Demiryolu, duble yollar ve 3. köprü inşaatları sürdürülüyor. 2011 sonu itibariyle ihracat rakamları Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 oranında artış gösterdi. Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılmış bir Sakarya'ya hazırlamalıyız.

Bütün bunların yanında geldiğimiz noktayı daha da açmak isterim: Yerel yönetim ve kent bürokrasisi ile ilişkilerimizi sağlıklı bir zemine taşıdık. Hem rasyonelliğimizi koruyoruz hem de samimi bir mesafe yakaladık. İdeal noktaya koşuyoruz.

SATSO, Türkiye'deki değişime paralel olarak şeffaflaştı. O eski gizemli ve hantal büro havasından sıyrıldık. Evrak işlemleri hızla çözülüyor. Üyeler SMS, mail yoluyla sürekli bilgilendiriliyorlar. İşlemler İnternetten hızla yapılıyor. Benim kapım ise tıpkı gönlümüz gibi herkese ve her zaman açık.

Değerli meslek komitelerimiz çalışmalar yaptılar, meclis üyelerimiz sorunlarını bu kürsüden dile getirdiler. Diyalogla çözdüğümüz konular da çözüme yönelik girişimlerimiz de artıyor.

Ve diyalog...

 

Şimdi biz 2012'ye "sağlıklı büyüme" ve "diyalog, daha fazla diyalog" parolaları ile girmek istiyoruz. Birincisi zaten asli işimiz; ikincisi ise bizim üslubumuzdur. Bugüne kadar bunun hep faydasını gördük. Diyalogun önemine inanıyoruz.

Bizim de gayretlerimiz sürüyor. SATSO Sosyal Tesisimiz kısa sürede Sakarya eşrafının toplanma yeri oldu. Önemli bir ihtiyacı giderdiğimizi düşünüyorum.

Samimiyetle olmamız gereken her yere koşuyoruz. Enerjimizi ve nefesimizi bir maraton koşucusu gibi ayarlamayı öğrendik. Bu kesintisiz iletim ve ziyaretlerimizden çok umutluyuz. Emeğimiz bize yeni dünyalar açıyor.

Sakarya bizim yuvamız. SATSO, belediye, valilik, üniversite, STK'lar ve hatta emniyet ile jandarma... Hepimiz bu şehir için çalışıyoruz. Sakarya için ne yapabiliriz sorusunun cevabı işte bu buluşmalar, paylaşımlardan, gönül birlikteliklerinden geçiyor. Sadece beyin değil gönül jimnastiğidir aslında bu paylaşımlar. Ve bu noktadan hareketle belediye başkanı Toçoğlu birazdan bizimle olacak.

Bu yılın bize yaşatacağı en önemli dönüşümü Yeni Türk Ticaret Kanunu olacak. 2012'de yürürlüğe girecek kanun ile ticaretin kendisi değil kültürü de değişecek. Global dev firmaların avantaj olarak uyguladıkları birçok uygulama en küçük firmalar için bile standart haline gelecek. Bu devrimi SATSO olarak iyi anlayacak ve doğru anlatacağız. Akıl, şeffaflık artık kanunen de ticaretin yeni gücü olacak. Biliyorsunuz, bu kanunla ilgili ilk girişimler, ilk seminer Sakarya'da gerçekleşti. Bakanımıza Sakarya'nın ticari potansiyelini işaret ettik, olumlu görüşlerini aldık. Tüm bunların doğru okumalı ve mevcut durumu kendimiz için avantaja çevirmeliyiz. Sakarya küçük Türkiye'dir esprisi ile buradaki başarılı uygulamaları ihraç etmeliyiz.

2012'de önemli bir diğer konu da KOSGEB il müdürümüzün belirttiğine göre Ar-Ge hibelerinden yararlanmada Sakarya'nın ilk 10 il arasında olduğudur. Bu minvalde çalışmalarını sürdürdüğümüz "Siz de Ar-Ge yapabilirsiniz" projesinden umutlu ve heyecanlıyız. Sakarya Üniversitesi ile işbirliği sağladık. Ar-Ge danışma birimimiz çalışıyor. Bunu daha ileriye taşımak istiyoruz. Destek isteyen en az 40 firma küçük nedenlerle cayması SATSO olarak bizleri harekete geçirdi. Bu projeyle girişimciler, üniversite ile ortak ücretsiz eğitim programı ile hibe desteklerini bütünüyle talep edebilir hale gelecekler.

Geçtiğimiz haftalarda 10. Sanayi Kongresinde iyi bir katılım gösterdik, Burada Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan ile yaptığımız görüşmeler çok faydalı oldu.  Bakanlarımız gelecek aylarda konuğumuz olacaklar. Buradan yeni yılda yeni projeler doğacaktır.

Otomotivde üs olma konusundaki girişimlerimizle rakip şehirlerarasında öne çıkıyoruz. Lojistik üs olma hedefimizi de bu meseleyle paralel olarak sunuyoruz. Mevcut avantajlarımızı da potansiyelimizi de en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Yakın gelecekte şekillenecek sanayi amaçlı demiryolu ve liman çalışmaları bu alanlarda elimizi güçlendirecek; bizi tercih edilir kılacak.

Sakarya'ya 2. üniversite için ilgili kurumlarla görüşüyoruz, mevcut üniversitemiz rektörünün de bu konuda desteğini aldık. Görüyorsunuz, güçlü bir iletişim ile tüm kapılar açılıyor; açılacak... Üniversite, hem yetişmiş insan kaynağı, hem şehre ekonomik girdi hem de sanayiye akademik destek açısından çoklu fayda sağlayan bir yapı. Ve bizim de bir sevdamız olmaya devam edecek.

Şehrimizin güzide şirketleri başarılara imza atmaya devam ediyorlar. 2011 Avrupa Kalite Ödülü'nü alan Akgün Seramik, En çok istihdam artıran ilk 500 şirket listesinde yer alan "Kayarlar Et, Küresel Girişimcilik Zirvesi''nde 500+Turkey'e giren Sakaryalı Çelik Kardeşler, konusunda 5 ödül alan Kırkpınar'daki Güral Otel ve yeni hizmete giren Elmas Otel'in yöneticilerini huzurunuzda tebrik etmek istiyorum. Sakarya'nın ekonomideki yerini güçlendirdiler. Gurur kaynağımız oldular.

Ayrıca KOSGEB'in "İşbirliği Güçbirliği" programını başarı ile uygulayan iki firmamızı örnek göstermek istiyorum. Bu modelde ben her kademesiyle büyüyen bir Türkiye'nin de tohumlarını görüyorum. Özellikle küçük işletmelere büyük cesaret sağlayan bu programa katılımın artmasını, üyelerimizden özellikle rica ediyorum.

Kentimizin simgesi olan Sakaryaspor'un yaşaması için ve destek vermek adına ben 12 arkadaşımla hemen bir "altın koltuk" aldım. Sakaryaspor'a sahip çıkmak bizim görevimiz. Hepinizin duyarlı katılım ve desteklerinizi bekliyorum" dedi.

Bütçe Görüşmelerinin gerçekleştirildiği toplantıda 2012 bütçesi ile ilgili bilgi veren Muhasip Yönetim Kurulu üyesi Vahap Gün; "Bütçeyi bir ekip olarak hazırladık. Bütçeyi oluştururken belli kriterlerimiz vardı. Bu yıl odamız kayıtlarında ciddi bir artış olmuştur. Oda üyelerimiz artmıştır. Odamızın reel yapısının gözle görülür oranda yükseldiğini göstermektedir.  2009 ile 2010 arasında %10, 2010 ile 2011 arasında %10 ve 2011 ile 2012 arasında da %10'luk bir artış gerçekleşmiştir" dedi.

2012 yılı bütçe cetvelinin incelenmesinin ardından geçilen kapalı oylamada SATSO 2012 yılı Bütçesi 6.057.758- (Altımilyonelliyedibinyediyüzellisekiz) TL. olarak bağlandı.

SATSO 2011 Yılı bütçesi 5.463.509- TL idi. 2011 – 2012 bütçeleri arasındaki fark 594.249- TL'dir.  Artış oranı da % 10,87 'dir. 2012 yılı Yeniden Değerleme Oranı ( Yani devletin kendi harçlarına ve tarifelerine yaptığı zam oranı) % 10,26'dır. Ekim ayı Meclis toplantısında görüşülen yeni fiyat tarifesi ve 2011 yılındaki üye sayısındaki artış sebebiyle bu yılki bütçede bu oranda bir artış gerçekleşmiştir.

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız'ın önerisiyle SATSO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısına ek gündem maddesi olarak eklenen 8 Mayıs 1945 yılında Fransızların, Cezayirlilere yaptığı soykırım nedeni ile 8 Mayıs'ın Cezayir Soykırım günü olarak kabul edilmesi ile ilgili önerisi oylanarak kabul edildi.

Konu ile ilgili kısa bir sunumunda yapılan toplantıda konuşan Kenan Taçyıldız 8 Mayıs 1945 tarihinde, Fransa Devleti tarafından Cezayir halkına yönelik olarak gerçekleştirilen eylemlerin insanlık dışı olduğunu vurgulayarak "Fransa 45 bin Cezayirli insanı katletti. Bağımsızlık hayali ile yola çıkan gençler hayal kırıklığına uğradı 1915 yılının hesabını soranlar önce 1945 yılının hesabını versin" dedi.

 Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Yunus Bekircan Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak yüzdeleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Faturalara yansıyan kayıp kaçak oranlarının yeni bir uygulama olmadığını 2011 Ocak itibariyle faturalarda detaylı bir şekilde verilmeye başlandığını dile getirdi. Bekircan konuşmasının devamında; "Türkiye'de elektrikle liberal sisteme geçilecek. Bölgemizdeki kayıp kaçak oranı %7'dir. Biz ne kadar elektrik tüketirsek o kadar kayıp kaçak bedeli ödüyoruz. Özelleştirildiğinde herkes kendi bölgesindeki kayıp kaçak bedelinden sorumlu olacak. Türkiye'de kayıp kaçak bedeli olarak en az bölgelerden biriyiz." dedi.

Meclis üyeleri Ahmet Çıbuk ve Behlül Bayrak da ilimizdeki enerji kullanımı ve elektrik kesintileri konusunda görüşlerini belirterek elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan sıkıntıları dile getirdiler.

Meclis Üyesi Fikri Keleş ise, hem elektrik kaçaklarında yaşanan sorunları hem de Fransa'nın Cezayir soykırımına değinerek eline fırsat geçiren gidiyor bir ülkeyi eziyor. Bugün fırsat Avrupa'da. Biz 10 Milyar Dolarlık makine ihraç ediyoruz ama karşılık 26 Milyar Dolarlık makine ithal ediyoruz. Burada bir dengesizlik var. Türkiye'yi kurtaracak olan yine sanayiciler, tüccarlardır.  Dik durmasını bilmeyen insanlar zafere ulaşamaz" dedi.

Meclis üyesi Orhan Ünver ise Başkan Kösemusul'un işaret ettiği İstanbul Ankara arasına sıkışmış değil Karadeniz'den Dünyaya açılan bir Sakarya'ya hazırlanılması gerektiği düşüncesinin ilimizin geleceği açısında çok önemli olduğunu dile getirerek "Eğer biz bu vizyonu çizersek başarı beraberinde gelecektir" dedi 


Haber Tarihi : 22/12/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::