Doğu Marmara Bölgesi'ndeki başarılı sanayi kuruluşlarını ödüllendirmek amacıyla Bolu, Düzce, Kocaeli ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odaları ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliği ile düzenlenen '2011 Yılı Sanayi Kuruluşları Çizgi üstü Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu Sapanca Güral Otel'de gerçekleştirildi.

Ödül töreninde Sakarya'dan Büyük Ödüller KOBİ kategorisinde Kromel Mak. San. Ve Tic. A.Ş. ve sektör ödülleri kategorisinde Sakarya İz Reklam Matbaa Serigrafi Bilgisayar San.Tic.Ltd.Şti.  ödül aldı

Programa, (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılım ile gerçekleştirilen törene, Sakarya'dan Vali Mustafa Büyük, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Yönetim Kurulu Üyesi M. Önol Taşöz, Kadın Girişimciler Kurulu başkanı İffet Hacıeyüpoğlu ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğu Marmara bölgesinin Türkiye ekonomisinin dinamosu olduğunu belirterek, Türkiye'de son on yılda en fazla gelişen bölgelerin başında geldiğini söyledi.
Bölgenin, sanayi, turizm ve tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, tarım konusunda potansiyeli kullanamadıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Hollanda Konya büyüklüğünde bir ülke. Hollanda'nın tarım ve hayvancılık alanındaki ihracatı 52 milyar dolar, Türkiye'nin ise 12 milyar dolar. Türkiye dünyanın ekilebilir arazi büyüklüğü açısından 9. ülkesi.
Doğu Marmara bölgesi bir Konya'ya eşdeğer. Hedefleri doğru koymamız lazım. Neyi ekip neyi ekmeyeceğimizi bilmemiz lazım. Biz geçen sene ne para ettiyse onu dikiyoruz. Fındık para ediyor diye her yerde fındık diktik".
Tarımda bir envanter çıkarılması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu konuda başından geçen bir anısını anlattı. "Fındıkla ilgili yaşadığım bir hatıram var" diyen Hisarcıklıoğlu, "6 yıl önceydi. Fındık rekoltesiyle ilgili anlaşmazlık var. Tarım Bakanı benden ricada bulundu, bu fındık rekoltesini bir türlü tespit edemedik, aralarını bul. Kimlerin arasını bulacağım? Borsacılar, ziraat odası başkanı, önce ihracatçılar birliği başkanları. Tamam dedim, baktım TMO, müsteşar, borsa başkanları, oda başkanları Ankara'ya geldiler. Tartışmalar başladı. Trabzonlu borsa başkanımız diyor ki, yağmur çok yağdı, bizim orda 700 bin ton olmuştur. Bizim Düzce başkanı diyor ki, bizim orda yağış az oldu 500 bin ton olmuştur. Ben bunları sohbet zannediyorum. Yanımda müsteşar oturuyor, dedim ona hani bir done çıkartmayacak mısın, nasıl uzlaşacağız. Yok dedi başkanım işte uzlaşıyoruz ya dedi. Nasıl uzlaşıyoruz, yağmur az yağdı, çok yağdı" dedi.
-Büyüme rekoru
Türkiye'nin ekonomik anlamda önemli atılımlar yaptığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla tarihimizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler içerisinde dünya şampiyonu olduk. Bu, müthiş bir başarı hikayesi. İlk defa yapıyoruz bunu. Yüzde 9,6 ile dünya birincisi olduk, Çin'i geçtik. Peki, bu başarı hikayesinin arkasında kim var. Bu 9,6'lık büyüme nereden kaynaklanıyor. Özel kesimin tüketim ve yatırım payı 11,5 puan, kamunun payı 1,2 puan, maalesef ithalatla ihracat arasındaki fark bizim ayağımızı aşağı 3,1 puan çekmiş. Çekmese, biz tam 12,7 puan büyüyecektik. Buna rağmen 9,6 büyüdük."
Hisarcıklıoğlu, dünyadaki ekonomik sıkıntılara da değinerek, geçmişte Türkiye'ye ekonomi konusunda akıl verenlerin, o akla kendilerinin uymaması nedeniyle sıkıntıya düştüğüne işaret etti.
Batıdaki krize karşı temkinli olmak gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu krizin bize sıkıntısı olur mu? İhracatımızın yüzde 50'sini AB'ye yapıyoruz, Avrupa pazarına yapıyoruz. Burada ekonomik düşünürsen, tüketim azalırsa bizim ihracatımız da düşebilir. Turistlerin yüzde 60'ı bu bölgeden geliyor ve Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 70'i bu bölgeden geliyor. Onun için bu bölgeye dikkat etmek lazım."
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin şu anda dünyanın en büyük 17. ekonomisi durumunda olduğunu anımsatarak, önümüzdeki dönemde sıralamada 10. sıraya yükselmenin hedeflendiğini bildirdi.
Ekonominin büyüklüğüne rağmen iş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye'nin dünyada 65. sırada olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Sistemi yeniden dizayn etmemiz lazım. Sistemin dizaynı yeni anayasa. Ben bu yeni anayasadan umutluyum. Niye umutluyum. İlk defa mecliste bulunan gruplar itibarıyla baktığınız zaman, halkın yüzde 95'i mecliste temsil ediliyor ve bu 4 siyasi parti de yeni anayasa noktasında söz verdiler bize" dedi.
-"UMEM Beceri'10 çok hayırlı bir proje"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, işadamlarından ABİGEM, KOBİ AŞ ve Kredi Garanti Fonu gibi olanaklardan yararlanmalarını istedi. Krediye ulaşmakta zorluk çeken girişimciler için Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, KOBİ AŞ'nin de geleceği olan projeler ve girişimlerde firmaya ortak olarak destek sağladığını, işlerin rayına oturmasıyla bir süre sonra ortaklıktan ayrıldığını belirtti.
ABİGEM merkezlerinin ise özellikle danışman çalıştırma şansı olmayan KOBİ'ler için çok önemli hizmetler verdiği üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, ABİGEM sayesinde büyük başarılara imza atan girişimcilerden örnekler verdi.
UMEM Beceri'10 Projesi hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, "Bu proje ile işsizleri meslek sahibi yapıyoruz. UMEM çok hayırlı bir proje. Kocaeli de bu projeyi çok iyi değerlendiriyor, ama yetmez. Bunu geliştirmesi lazım" dedi.
Programın sonunda başarılı sanayi kuruluşlarının temsilcilerine protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.
Doğu Marmara illerinden 13 sektörde toplam 100 firmanın katıldığı törende 21 firmaya ödül verildi.
Sakarya'dan ise Büyük Ödüller KOBİ kategorisinde Kromel Mak. San. Ve Tic. A.Ş. ve sektör ödülleri kategorisinde Sakarya İz Reklam Matbaa Serigrafi Bilgisayar San.Tic.Ltd.Şti. ödül aldı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul, ilimiz adına gurur kaynağı olan firmaları tebrik ederek başarılarının devamını diledi.



Haber Tarihi : 12/1/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::