Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen  Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi 1 (SAİGEP 1)  çerçevesinde; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ortak organizasyonu ile Rusya Federasyonu Pazarı hakkında Genel bilgilerin verildiği Rusya Ülke Sohbet Toplantısı düzenlendi.
SATSO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü Ülke Masaları Dairesinden İhracatı Geliştirme Uzmanı Ayşe Özbaş Pazar hakkında detaylı bilgiler verdi.
SAİGEP üyesi firma yetkilileri ve çok sayıda üyenin katıldığı söz konusu toplantıda konuşan İhracatı Geliştirme Uzmanı Oya Ayşe Benli Özbaş, pazara giriş imkanları, devlet yardımları ve Rusya pazarının özellikleri, Rusya'nın sosyo ekonomik durumu ve yatırımcılar bazında işbirliği fırsatları hakkında bilgi verdi.
Özbaş konuşmasında "Rusya pazarı Türkiye için önemli bir pazar ve işbirliğine uygun bir ekonomi altyapısı mevcut. Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği yatırım ve ticaret ortamı anlamında çok önemli bir gelişme. 2008 yılında başlayan küresel krizin etkilerinden kurtularak toparlanmaya çalışan Rusya 140 milyonluk ciddi bir pazara sahiptir. Türkiye ile stratejik ortaklığı olan ve bu ortaklığın ekonomik ilişkileri olumlu etkilediği bir ilişki söz konusu, yani doğru ilerleyen bir ekonomik ve ticari ilişki söz konusudur." dedi.
Rusya ihracatında 6. Sırada ithalatında 13. sırada yer alan Türkiye'nin coğrafik yakınlığının önemli bir avantaj olduğunu ifade eden Özbaş, Türkiye dış ticaretinde öne çıkan ürünler hakkında da bilgi verdi. Ayşe Özbaş konu ile ilgili olarak, otomotiv ve otomotiv yan sanayi ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili gibi ihraç ürünlerinin yanı sıra petrol, taş kömürü gibi ürünlerin de Türkiye ithalatında ön sıralarda yer aldığını belirterek "Türk firmaları, Rusya pazarında, gümrüklerde yaşanan beklemeler, uygulanan vergi oranları gibi sorunlarla karşılaşabilmektedirler." dedi.
Toplantı katılımcıların piyasa ve pazar ile ilgili sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.


Haber Tarihi : 20/1/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::