Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 18.Meslek Komitesi (Mimarlık Mühendislik Faaliyetleri ve İnşaat Taah. İşleri) aylık olağan toplantılarını gerçekleştirdi.
Toplantının ana gündem maddesini Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS)ile ilgili bilgilendirme oluşturdu.
Yahya Büyüksaraçoğlu Başkanlığında toplanan komite üyeleri konu ile ilgili olarak ülkemizde yapı müteahhitliği hizmeti verebilmek için gereken asgari şartların belirlenmediğini ve bu alandaki boşluğu doldurmak amacıyla hazırlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgelei Ustalar hakkında Yönetmelik in 16 /12/2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirttiler.
Söz konusu yönetmelik kapsamında oluşturulan Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) ile yapı ruhsatına tabi inşaat ve tesisat müteahhitlerinin kayıt altına alınacağı ve İmar Kanunu kapsamında kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetlerinin durdurulabileceği Müteahhitlik Bilgi Sisteminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından devreye alındığı belirtildi.
Yapılan düzenlemelere göre yapı ruhsatına tabi inşaat yapan müteahhitlerinin kayıtları tutularak denetlenmesi amaçlanmakta olup yapı müteahhitliğinin, yeterliliği haiz olanları yapabileceği bir sektör haline gelmesi hedeflenmektedir.
Komite üyeleri ayrıca çıkarılan yönetmelik gereği inşaat ve tesisat işlerinde yapım taahhüdü üstlenen müteahhitlerin 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren Yetki Belgesi Numarası almaları zorunluluğu getirildiğini de hatırlatarak meslek grubu üyelerini uyardılar ve bahsedilen tarih itibariyle yetki belgesi numarası olmayanlar ya da cezai nedenlerden dolayı numaraları iptal edilen üyelerin ülke genelinde ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyeceklerini n de altını çizdiler.
Son olarak Komite Başkanı Yahya Büyüksaraçoğlu üyeleri müteahhit sicil numarası almaları konusunda uyararak "18. Meslek Grubuna ait müteahhitlerimiz http://yambis.cevresehircilik.gov.tr/ adresinden müracaat ederek müteahhit sicil numarası alabilirler" dedi.


Haber Tarihi : 27/1/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::