.

SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 18 Kasım 2009 Çarşamba günü SATSO Meclis Başkan Vekili Adnan Borazancıoğlu Başkanlığında gerçekleştirildi.

SATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısına konuk olan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı,  ilimizdeki eğitim durumu, hedefleri ve il milli eğitim müdürlüğünün stratejik planları hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, 2009-2010 eğitim öğretim yılında 491 okulda 175 bin 590 öğrencinin öğretim gördüğünü belirtti. okul öncesi eğitimde yüzde 52 oranında okullaşma olduğunu ve bu oranın 2013 Türkiye hedefinin çok ilersinde yer aldığını sözlerine ekledi. İlköğretimde ilimizin okullaşma oranının yüzde 100 olduğunu, orta öğretimde ise bu oranın yüzde 80 olduğunu ifade eden Yazıcı ayrıca ilimizde 9 bin 554 öğretmen ve idareci kadrosu bulunduğunu, meslek liselerinde yüzde 58, genel liselerde yüzde 42 olmak üzere orta öğretimde 44 bin 812 öğrencinin eğitim gördüğünü dile getirdi.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı; “Önce eğitim sloganıyla bir kampanya başlattık, hedefimiz ilimizi eğitim açısından çok daha iyi bir seviyeye getirmektir. İl milli eğitim müdürlükleri içinde TSE ISO 9001-2000 kalite belgeli tek müdürlük olarak görev yapmaktayız. SBS ve ÖSS'de istediğimiz sonucu elde edemedik ve hiçbir bahaneye sığınmadan ne yapmamız gerektiğini planladık. Bu plan çerçevesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir proje hazırlığı içerisindeyiz.” diye konuştu. Yazıcı ayrıca SEBAP projesinin içeriği hakkında da meclis üyelerin bilgi verdi.

 

 

Yönetim Kurulunun Aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalar yapmak üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Güneş şunları dile getirdi;

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği - Yapı Malzemeleri Sektörü ile Halk Bankası işbirliğinde başlatılan ve 100 bin tüketiciye ulaşması hedeflenen “Evini Yenile Türkiye'' kampanyası ile tüketicilerin ev yenileme ihtiyaçları için cazip imkânlar yaratılması hedeflenmektedir. 

 

İlimizdeki tüketicilerin ev yenileme ihtiyaçlarına cazip imkanlar sunmak amacıyla, sektörle ilgili SATSO Meslek Komiteleri de kampanyaya destek vermektedir.

 

Söz konusu kampanyaya Meslek Komitelerimizce verilen destekler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla;

Meclis Başkanı Sayın Engin ÖZKOÇ,Yönetim Kurulu Başkanı Sayın A.Akgün ALTUĞ,

Halk Bankası Müdürü Sayın Cafer DÜĞÜN, SATSO (07) İklimlendirme Sistemleri ve Sıhhi Tesisatçılar,(08) Mobilya ve Ev Dekorasyon Ürünleri Ticareti,(09) Dayanıklı Tüketim Malları,(10) Elektrik ve Elektronik Malzemeleri İmalat ve Ticareti,(13) İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti,(14) Boya, Nalburiye, Makine, Hırdavat ve Teknik Malzeme Ticareti,(26) Mobilya ve Ahşap Ürünler İmalatçıları,(32) Kauçuk ve Plastik İmalatçıları Meslek Komitelerinin katılımı ile 06 Kasım Cuma günü düzenlenen bir basın toplantısı ile tüketicilere sunulan fırsatların kamuoyu ile paylaşılması sağlanılmıştır.

 

Bu tanıtım etkinliğinin gerçekleşmesi için özel çaba sarf eden 7.nci Meslek Komitemize de ayrıca teşekkür ediyor, ilimizdeki tüketicileri de kampanyaya katılmaya davet ediyoruz.

 

Ekonomik krizin etkisiyle her geçen gün daralan piyasaları biraz da olsa rahatlatmak için KOSGEB tarafından verilmekte olan krediler ile ilgili olarak Odamız bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Sakarya işletme Geliştirme Müdürlüğü'nce yapılan çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bildiğiniz gibi KOSGEB kanununda yapılan değişiklikle artık imalat dışı sektörlerde faaliyet gösteren yani hizmet ve ticaret sektöründeki firmalarda KOSGEB desteklerinden faydalanabilmektedirler.

 

Bu çerçevede 04.Kasım.2009 Çarşamba gününden itibaren verilmekte olan 25.000.-TL'lık krediden faydalanmak için 14 gün içerisinde odamız bünyesindeki KOSGEB Sakarya işletme Geliştirme Müdürlüğüne yapılan müracaatlardan İmalat Dışı Sektörlere mensup 1.750 civarındaki Sakaryalı firmanın ve 800 civarındaki Düzceli firmanın olmak üzere toplam 2.500 civarında başvurunun kabülü yapılmış ve onaylanmıştır. Onaylanan bu başvurulardan yaklaşık 1.400'ü bankalara müracaat etmiş ve kredi işlemlerini başlatmışlardır.

 

Türkiye genelinde 100.000 işletmeye verilecek olan bu krediden bugün itibariyle yaklaşık 51.000 işletme faydalanmış olup 81 il içerisinde en çok kredi kullandırılan 11. İl konumundayız.

 

12 Kasım Perşembe günü saat: 18.00'de Odamız Konferans salonunda SATSO Genç Girişimciler Kurulu'nun organizasyonu ve Odamızın desteğiyle düzenlenen, Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Başkanı Burak Küntay'ın sunumu ile “Türk-Amerikan İlişkileri”  konulu konferans oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Türk-Amerikan ilişkilerinde dünden bugüne güncel konuların ele alındığı toplantıyı gerçekleştiren Odamız Genç Girişimciler Kurulu üyelerini bu güzel organizasyondan dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

 

Odamız (15.nci) Sağlık Kuruluşları-Eczaneler ve Parfümeri Ticareti Meslek Komitesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün organizasyonu ve (09.) Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti Meslek Komitesince desteklenen İlköğretim öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Ağız ve Diş Sağlığı konulu Resim Yarışması”nın kamuoyuna tanıtılması için yapılan Basın Toplantısına Meclis Başkanı Sayın Engin ÖZKOÇ ile Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Akgün ALTUĞ iştirak etmişlerdir. Önümüzdeki günlerde resim yarışmasının ödül töreni de Odamızda yapılacak olup, sizlere de ayrıca duyurusu ve daveti yapılacaktır. Duyarlı davranışlarından dolayı 15.nci ve 9.ncu Meslek Komitelerimizin temsilcilerine teşekkür ediyoruz.

 

Odamızın 21 – 22 – ve 23.ncü Meslek Grubunda kayıtlı bulunan Odamız üyelerini düzenlemiş olduğumuz bir organizasyon ile İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen ve otomotiv yatırımcılarının buluşma adresi niteliğini taşıyan 15. Uluslararası Otomotiv Yan Sanayi, Yedek Parça, Aksesuar ve Servis Ekipmanları Fuarında sektördeki yeni gelişmeleri incelemek üzere büyük firmalarla buluşturduk.

 

Yaklaşık 40 Odamız üyesinin katılımıyla gerçekleşen fuar gezisinin oldukça verimli geçtiğini, fuarda ikili görüşmeler yapma fırsatı da elde edildiğini, özellikle Çinli üretici firmalar ile görüşülerek işbirliği imkanları arandığını,  ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde de diğer meslek gruplarımızın  kendi sektörleri ile ilgili fuar gezisi organizasyonlarını yapacağımızı bilgilerinize sunarım.

 

Fuardan söz açılmışken bir hususu da sırası gelmişken bilgilerinize sunmak istiyorum. Yıllardır dünyanın sayılı fuarları arasındaki yerini başarıyla koruyan Hannover Messe Sanayi ve Endüstri Fuarına geniş katılımlı bir ziyaret organizasyonu yapmayı düşünmekteyiz. Bu konudaki hazırlık çalışmalarımız devam etmekle birlikte, odamız meclis üyelerinden ve odamız üyelerinden oluşacak kalabalık bir heyet ile iştirak etmeyi hedefliyoruz. Arzumuz tüm meclis üyelerimizin bu seyahate katılması ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri yerinde görmeleri yönündedir.

 

19-23 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak olan bu fuara grup olarak hareket edip en düşük fiyatla seyahat gerçekleştirmek istiyoruz. Tüm katılımcıların seyahat ücretlerini kendilerinin ödeyeceği bu organizasyonumuzun da başarıya ulaşacağı kanaatindeyiz. Programın ve seyahat detaylarının kesinleşmesi ile tekrar sizlere duyuru yapılacaktır.

 

Bildiğiniz gibi bu şehrin ekonomik-sosyal ve kültürel yani her alanda ileri gitmesi gerektiğini hemen hemen hepimiz her platformda dile getirmekteyiz. Bu çerçevede bu yıl yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında odamızın organizasyonu ve siz değerli meclis üyelerimizin de maddi ve manevi destekleriyle Anadolu Ateşi Halk Dansları Topluluğunu Kent Meydanında Sakaryalı hemşehrilerimiz ile buluşturduk. Gelen meclis üyesi arkadaşlar bilirler, oradaki o coşku ve heyecan gerçekten görülmeye değerdi. İnsanlarımızın memnuniyetini; gösteri sonrasında aldığımız sayısız teşekkür telefonu, mesajı ve e-mail yoluyla odamıza ulaşan tebrik mesajlarından anlamaktayız. Bugüne kadar olduğu gibi şehrin genel menfaatlerine uygun her türlü organizasyona destek vereceğiz. Dünyaca ünlü Anadolu Ateşi gösterisinin yapılması için maddi destek veren Meclis ve Odamız Üyelerine, Sakarya Valiliğine, Sakarya Büyükşehir Belediyesine, İl Emniyet Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne ve emeği geçen diğer kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Diye konuştu.

 

Yönetim Kurulunun Aylık faaliyetleri ile görüş bildiren meclis üyelerinden

 

NEŞET PEKER

Evini Yenile Türkiye Kampanyasına kendilerinin de katılmış olmasına rağmen beyaz eşya ve mobilya sektörünün bu kampanya dahilinde yer almadığını belirterek bu iki sektörün kampanyaya dahil edilmesi için Halk bankasına yazı yazılmasını istediklerini dile getirdi. İlimizin, KOSGEB Kredilerinden yararlanan iller sıralamasında 11. sırada yer aldıklarını KOSGEB kredisinin ticaret ve sanayi sektörüne de verilirse daha aktif çalışılacağını düşündüklerini dile getirdi.


BÜLENT YILMAZ

İl genel meclisi üyesi Nuri Haşmenoğlu'nun Cherry otomobil fabrikasının Karasuda yatırım yapması konusunda SATSO'nun müdahil olmadığını ve çaba gösterilmediği şeklinde bir açıklama yaptığını ve bu konuşmalara cevap vermek istediğini dile getirerek SATSO' nun bu konuda gereken girişimlerde bulunduğunu açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğunu dile getirdi. Ar-Ge proje geliştirme ekibi kurulması konusunda da SATSO'nun çalışmalar yaptığını ve komisyon kurduğunu da ifade eden Yılmaz yapılan açıklamaların haksız olduğunu belirtti.  

 


KENAN TAÇYILDIZ

KOSGEB kredilerinden eğitim kurumlarının yararlandırılmadığını belirterek  “bu devletin eğitime ihtiyacı yok mudur” diye konuştu.

Meclis Üyelerinin konuşmalarına cevabi nitelikte açıklamalarda bulunmak üzere tekrar söz alan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer GÜNEŞ Evini Yenile Türkiye kampanyası içinde beyaz eşya ve mobilya sektörünün dahil olması konusunda gerekli yazışmaları ve çalışmaları yapacaklarını dile getirdi.

İl Genel Meclisinde görüşülen SATSO'nun Cherry Otomobil Fabrikasının yatırımları konusunda gerekenlerin yapılmadığı görüşlerinin yer almasının doğru olmadığını, SATSO'nun  her türlü yatırım ve faaliyetler ile ilgili söz sahibi olduğunu dile getirerek “kentin her sorunu ile ilgili konuya hakimiz, yönetimde ve mecliste elbirliği içerisindeyiz tek başımıza hareket etmiyoruz. SATSO bir bütündür, yanlış hareket etmez, her konuyu da herkesle paylaşır, akıl birliği ile her şeyin en doğrusunu yaptığımıza inanıyoruz, SATSO en doğru olanı yapan bir kurumdur.” diye konuştu.

 

Yönetim Kurulu'nun Aylık Faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerinin görüşlerini bildirmelerinin ardından “Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi” bölümünde 16. meslek komitesi başkanı Ali Esen ilimizdeki sigortacılık sektörü gelişimi ve sigortanın insan hayatındaki önemine istinaden detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

16. meslek komitesinin 296 kayıtlı faal üyesi olduğunu banka ve finans şirketlerinin de bu komite içerisinde yer aldığını dile getirerek bu üyelerden 127 üyenin TOBB kanununa göre TOBB levhasına kayıtlı olduğunu ve bu çalışmanın oldukça önem arz ettiğini kanunun her isteyenin sigortacı olması keyfiyetinin önüne geçtiğini ve bundan dolayı sigorta yaptıran insanların güvenle başvuru yapabileceklerini ifade etti. İlimizdeki DASK poliçesi kullanım oranının istenilen seviyelerde olmadığını ancak dengi birçok ille kıyaslandığında iyi bir seviyede olduğunu da dile getirdi.

 

16. meslek komitesi Başkanı Ali Esen'in ardından SATSO Web sayfasında yer alan SATSO Ticaret Portalının kullanımı konusunda meclis üyelerine bilgi verildi.

 

 SATSO Ticaret Portalının tanıtım sunumunun ardından Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler bölümüne geçildi.


NEDİM ÖZİŞ

Kent Meydanında gerçekleştirilen Cumhuriyet şöleni ve Anadolu Ateşi'nin gösterisinin çok güzel olduğunu ve meydanın amacına yönelik kullanılmış olduğunu ifade etti. Öziş,”Gar meydanı 15-20 yıldır bir değişim bekliyor kendimi bildim bileli bir bulvar değişmedi”. diyerek Gar ve demiryolunun kalkması halinde 180 metrelik bir alan kalıyor ve bunun bir bulvar olarak düzenlenebileceğini ifade etti. Nedim Öziş“Kente nefes aldırmak için bulvarın ortasına tramvay da kurulabilir. Demiryolu Mithatpaşa'ya taşınabilir. Biz de kentin en büyük sivil toplum kuruluşu olması itibariyle söz hakkını kullanmalı diye düşünüyorum.” diye konuştu.

 


EMRE YILMAZ

Belediyenin imar yönetmeliği ile ilgili konuşan Yılmaz, Büyükşehir sınırlarında bulunan arazilerin imar izninin tamamına yakını yüzde 40 a düştü, çatı katlarında emsale dahil edildi. Eğimli yerlerde kat kazanma ortadan kalktı. Ama bu konuda hiçbir odadan görüş alınmadı. Ayrıca yayınlandığı gibi yürürlüğe girdi. Kanunlar bile yayınlandıktan …. Yüzde kırkla ilgili olarak mevcut yapılanma olan yerlerde haksızlığa sebep oluyor. Yapılaşmaya açılmayan yerlerde sorun  yok ama yapılaşmanın yoğunlaştığı yerlerde haksızlığa sebep oluyor. Bir çok yerde imar izni yok şu anda yürütmeyi durdurma kararından dolayı ve bu da inşaat sektörünü sekteye uğratmaktadır. Bu konuda yönetim kurulu bir şeyler yapmalı.

 

 

 


KENAN TAÇYILDIZ

Okul kitaplarının dağıtımı konusunda devletin eşit davranmadığını ve eşit ayrımcılık yapıldığını ifade eden Taçyıldız “özel okula giden öğrencilerin velileri çok zengin değil devlet okullarında da zengin çocuğu var özel okullar cezalandırılıyor” diye konuştu. Kenan Taçyıldız, devletin kitap dağıtma uygulamasının doğru olmadığını okulların bir sürü sorunları olduğunu, okul yaptırılması, dersliklerin modernize edilmesi yerine kitap dağıtımı yapılmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Halk eğitim kurslarının açılmasının haksız rekabete yol açtığını ve dershanelerin çok masraf yapmasına karşın, halk eğitim merkezlerinin masrafsız eğitim verdiğini belirterek bunun haksız rekabete sebep olduğunu ifade eden Taçyıldız, “Dershaneler çocuklarımızın başıboş kalmasına ve sosyalleşmesine de vesile oluyor bunun için dershaneleri de korumalıyız. Eğitim de öğretim kadar önemlidir. her şeyi sınava göre ayarlamak doğru değildir. Eğitim olmadan öğretim olmaz” diye konuştu. SATSO Meclis üyesi Kenan Taçyıldız konuşmasının devamında Akova'nın temiz kalması gerektiğini üçüncü köprü ile Akova'nın ziyan edileceğini belirterek “tarım alanları çok değerlidir bunları harcamayalım.” diye konuştu


BİROL ÖNER

İş programı ile ilgili olarak Sapanca Gölünden sadece içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini, İzmit'in Sapanca Gölü'nden daha fazla yararlandığını ifade eden Birol, Ballıkaya Barajı Projesi ile şehrin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağını belirterek Sapanca Gölünün turizm amaçlı değerlendirilmesinin ilimiz için daha doğru olacağını ifade etti.

 

Öner ayrıca içme suyumuzu Ballıkaya Barajından alarak Sapanca gölünü turizme yüzde 100 turizme kazandırmak gibi bir çalışma yapılabileceğini belirterek bu çalışmanın 2010 yılı iş programına dahil edilmesini önerdiğini dile getirdi.
 

 

Hızlı tren konusunun ilimizde durmayacağının ilk zamandan beri belli olduğunu kısa mesafeli yerlerde hızlı tren taşımacılığının verimli olmayacağını belirten Öner, hızlı trenle ilgili Sakarya'nın hem turizm hem de iş konusunda değerlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu, bu konu üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti. Birol Öner ayrıca gençlerin faydalanabileceği ve verimli bir şekilde zaman geçirebileceği spor merkezleri kurulmasına öncülük edilmesi gerektiğini dile getirerek ilimiz merkezinde bulunan Tren Garının Mithatpaşa veya Beşköprü'ye doğru kaydırılmasının doğru olacağını dile getirdi. Şehircilik açısından çok faydalı bir uygulama olacağını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 19/11/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::