Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nun, İlimizde faaliyet gösteren basın mensupları ile fikir alışverişinde bulunmak, basın ile arasındaki iletişimi sürekli kılmak, şehir gündemindeki konuları istişare etmek amacıyla düzenlediği Yerel Medya Günleri toplantıları devam ediyor. Bu doğrultuda "Yerel Medya Günleri" nin sekizincisi SATSO Sosyal Tesisi'nde gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu başkanı Mahmut Kösmusul'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Basın mensupları da yoğun katılım gösterirken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, Yönetim Kurulu Üyeleri; Özden Doyuran, Mücahit Aslan, Bülent Yazar, Ahmet Cevherli ve Turgay Çelik de iştirak etti.

Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen Yerel Medya Günleri konulu toplantıda konuşan Başkan Kösemusul şunları dile getirdi:

"Biz, diyalogun önemine inanıyoruz. İletişimin gerekliliği ve şeffaflık ilkesi ile hizmet ederken önemli bir paydaşımız olduğuna inandığımız, siz basın mensupları ve medya kuruluşları ile de istişare toplantılarımız devam ediyor edecek de...

BU vesile ile size, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptığımız çalışmalar ve ilimiz adına önemli olduğuna inandığımız gelişmeler hakkında bilgi vermek istiyorum.

Ülkemizin 2023 Stratejik Hedefleri kapsamında Odamız tarafından çeşitli faaliyetler planlanmaktadır. Bu kapsamda SATSO, ilimizdeki KOBİ'lerin ve girişimcilerin katma değeri yüksek ürünler üretilebilmesi, global düzeyde rekabet edebilir hale gelebilmesi için Ar-Ge,  İnovasyon ve Ürün Geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapıyor. Bu doğrultuda önümüzdeki süreçte en önemli konular; Ar-Ge,yenilikçilik, girişimcilik, ürün geliştirmedir. Eğer biz bir otomotiv üssü olacaksak, bir makine üretim üssü olacaksak, demiryolu sektöründe iyi bir noktaya gelmeyi, büyümeyi hedefliyorsak Ar-Ge altyapısını güçlendirmeliyiz.   Bu kapsamda 17 Şubat 2012, Cuma günü Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Sayın Nihat ERGÜN' ün katılımı ile  "Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz" konulu çalıştay yapılacak.

Çalıştayın Amacı

*SATSO Ar-Ge Proje Geliştirme Müdürlüğümüze başvuru yapan firmalar,

*KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi Müdürlüğü'ne Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel

*Uygulama ve KOBİ Proje Destek Programı'na başvuru yapan firmalar,

*Doğu Marmara Kalkınma ajansı Ar-Ge Destek Programına başvuru yapan proje sahibi firmalar, ilimizde faaliyet gösteren ve Ar-Ge potansiyeli olan KOBİ'ler

*Ar-Ge fikri olan girişimcilerin,

Üniversite ve Teknokent Desteği ile ilk Ar-Ge projelerini hazırlamalarını ve akademisyen desteği ile hayata geçirmelerini ve başarıyla yürütmelerini hedefleyen üniversite- sanayi işbirliğine yönelik yeni bir model oluşturmaktır.

Çalıştay Programı

"Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz" konulu çalıştayımız Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Sayın Nihat ERGÜN' ün katılımı ile gerçekleştirilecek.

Çalıştayın oturum başkanlığını T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt yapacak.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak'ın konuşmacı olarak katılacağı çalıştay iki oturumdan oluşacak.

Katılımcılar için oldukça verimli geçeceğine inandığımız çalıştayın ikinci oturumunda Sakarya Teknokent A.Ş.Müdürü Tunahan Kırktepeli, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek Programları hakkında bilgi verecek. Program Ar-Ge Taleplisi Firmalar ile Çalışmanın Yol haritasının belirlenmesinin ardından sona erecek. Firmalara yapacağımız Ar-Ge projeleri diğer firmalara da cesaret verecek, ufuk açacak ve "Biz Ar-ge yapabiliriz" diyeceğiz.

Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Bu büyük vizyon, yerli markaları, Alman, Japon, İtalyan, üreticileri, farklı yan sanayi kollarını, kapsamlı bir istihdam politikasını, kıtalararası bir dağıtım, pazarlama ve servis ağını kapsıyor.. SATSO'nun esas vizyonu budur.

Yerli otomobil yatırımı bu vizyonda yer almasını dilediğimiz bir parçadır. Bursa'daki sektörde bir yatırımcının girişimidir. Aynı grubun Sakarya'daki traktör ve motor yatırımı çok daha büyüktür. Yeni girişimciler olmayacak değildir. Yerli otomobil yatırımının Sakarya'da olması için elbette çabalıyoruz ama yegâne hedefimiz bu değildir. Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak. Bunun için de sistemli bir şekilde çalışıyoruz. Sakarya'nın yakın geleceğine ve ufkuna SATSO olarak el birliği ile parlak bir imza atacağız inşallah.

Karasuda Araç Test Pisti Proje'sinin hayata geçirilmesi ile birlikte 500 kişilik bir istihdamın daha ilimize kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca Karasu Limanı da Balo Sistemine alınacak. Bu gelişmeler ilimizin vizyonu ve geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye ihracatçılar Meclisi'nin verilerine göre; 2012'nin ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat rakamları yüzde 10 artarak, 10 milyar 554 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında en fazla ihracat 1 milyar 609 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü 1 milyar 309 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü ve 1 milyar 256 milyon dolar ile de çelik sektörü izledi.

Sakarya'nın 2011 yılı ihracat rakamları, 166.3 milyon dolar olarak gerçekleşmişken bu yıl 194.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Buna göre ilimiz geçen yılın aynı dönemine göre  %17 oranında artış gösterdi. Türkiye Ocak ayı ihracat rakamlarındaki %10'luk artışın üzerinde gerçekleşen bu oran, ilimiz adına önemli bir başarıdır. Bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Biz inanıyoruz ki global anlamda yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen gösterilen ve Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşen bu %17'lik artış devam edecek. İlimize yatırımların artması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırımların gerçekleşmesiyle 2-3 yıl içinde Sakarya'nın başarı rakamları her alanda yükselecek. SAİGEP, Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi de ilimiz ihracat oranlarını daha yukarılara çıkarmak hedefiyle devam ediyor.

Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmalar kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Firmaların işe alımlarda talep ettikleri becerilerin adaylarda bulunmaması, işgücü piyasasında yapısal bir işsizlik sorunu yaratmıştır. Bu amaçla, işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmeyi amaçlayan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi(UMEM) başlatılmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (MEB-ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) ve Sakarya'da SATSO'nun proje ortağı olduğu UMEM veya diğer bir adıyla Beceri'10 projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir.

Kalifiye eleman yetiştirme programı olarak özetlenebilecek UMEM, Uzmanlaşmış Meslek Eğitimi kapsamında işyerlerinin talepleri doğrultusunda, işsizler çeşitli desteklerle eğitiliyor.

Bu projede bilindiği üzere geçtiğimiz yıl Türkiye sıralamasında üçüncü sırada önemli bir başarıya imza attık. İlimizde UMEM Projesi başarı ile devam etmektedir.  UMEM Beceri 10 kapsamında Sakarya il bazında Ocak ayı sonu itibariyle kurslarımızdan 915 kişi mezun olmuş olup toplam 828 istihdam sağlanmıştır. İlimiz Kocaeli ilinin arsından Türkiye ikinciliğini almıştır. Bu da gösteriyor ki beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan bu büyük projede Sakarya bayrağı taşıyan öncü iller arasında yer alıyor. Bu çok yeni, güzel ve gurur verici haberi de sizlerle paylaşmak istedim.

Yine biliyorsunuz Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu'daki mobilya sektörünün temsilcileri Kaynarca'da Mobilyacılar İhtisas OSB kurmak birlikte hareket etme kararı aldılar. Görüşmelerimiz, proje önerilerimiz sürüyor. Bu işin peşini bırakmıyoruz. İnegöl'ün sektördeki ağırlığı ve ilçeye getirdiği ivme herkesin malumu. Bunun ötesine geçmek hedefimizdir. Bizim arzumuz Sakarya ekonomisinin gelişmesi ve istihdamının artmasında mobilya sektörünün lokomotif sektörlerden biri olmasıdır. Bunun için çalışıyoruz."

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gar Meydanı'ndaki SATSO arazisi ile ilgili soruları yanıtlayan Kösemusul "Gar Meydanı'nda Odamızın 671metrekare arsası mevcut. Biz belediyenin yapacağı hizmetlerin aksamasını istemeyiz. Bu alan için Büyükşehir Belediyesi ile birbirimizi anlayarak çözüm üretmekten yanayız. Hem SATSO Yönetimi hem de SATSO Yönetimi olarak bu konu ile ilgili olumsuz bir düşüncemiz yok. Büyükşehir Belediyesi hepimizin ve çalışmalarını takdir ediyoruz. Biz bu sorunun çözümü için birbirimizi anlayarak çalışmalıyız. SATSO arsasının Büyükşehir Belediyesine bedelsiz verilmesi ya da başka bir alanla takas edilmesi konusu Yönetim Kurulu'nun değil SATSO Meclisinin ortak kararı ile olur" dedi.

TİGEM Arazilerinin Sakarya'ya kazandırılması konusunun son durumu ile ilgili olarak da "Sakarya'da ortak vizyonu oluşturmazsak bir adım ileriye gidemeyiz. Biz yerel yönetimler olarak ortak hareket etmeye gayret ediyoruz, ortak vizyonu oluşturuyoruz. Ben yaptım oldu devri yok artık. Biz yaptık diyeceğiz. TİGEM konusunda ise Sakarya'nın ticaretini geliştirmek ve bir vizyon katmak için istiyoruz. SATSO başka ne gibi bir artı sağlayabilir ki... TİGEM arazisinin olduğu bölge tarım hayvancılık konusunda insanlara faydalı olabilecek bir yer, üniversite gibi. Ama o bölge atıl duruyor. Sakarya'nın %51'i tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Biz bu bölgeyi aktif hale getirebilmek için çaba gösteriyoruz. TİGEM arazisinde 17 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu.  SATSO önderliğinde bu yatırım yapılırsa sektör daha da nitelik kazanacak ve daha verimli hale gelecektir diye düşünüyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Sayın Valimiz Mustafa Büyük ile bir araya gelerek bu konuda değerlendirmelerde bulunduk. Bölgenin Sakarya'ya kazandırılması için alternatif çözümleri değerlendiriyoruz. TİGEM konusunda ısrarcıyız, pes etmedik, sonuna kadar da mücadele edeceğiz.

Otomotiv Test Pisti projesi ile ilgili olarak ise Marmara Bölgesi otomotiv sektörü için uygun bir bölge ve Sakarya'da da bunun için mevcut alanlar var. Her türlü sanayi yatırımı için önceliğimiz çevre dostu, çevreye zarar vermeyen yatırımları ilimize kazandırılmasıdır. Tüm bu ve benzeri yatırımlarda planlı ve sistemli bir şekilde sanayileşmeyi önemsiyoruz. Diğer sanayi kentlerinin düştüğü hataya düşmek istemeyiz.  Sakarya Türkiye haritasında parlayan bir yıldız ve orta vadede bunu hep birlikte göreceğiz. Karadeniz'den dünyaya açılan bir Sakarya hedeflemeli ve bu vizyon doğrultusunda çalışmalıyız" dedi.

Kösemusul 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulması planlanan fuar merkezi hakkında da bilgi verdi. Turizm sektörü ile ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Mahmut Kösemusul "Sapanca kongre merkezi olabilecek potansiyele sahip ve doğayı bozmadan gelişen nitelikli sanayi alanları oluşturabilirsek turizm alanında da kaliteli ve bir cazibe merkezi haline gelebiliriz. SATSO olarak il turizmine katkı sağlamak anlamında Taraklı da bir konak aldık. Restorasyonunun bu yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz." dedi. 

Sakarya Ticaret ve Sanayi odası tarafından belirli aralıklarla gerçekleştirilen Yerel Medya Günleri toplantısının sekizincisi soru cevap bölümü ve basın mensupları ile kentin gündemine ilişkin istişarelerin ardından sona erdi.


Haber Tarihi : 8/2/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::