SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Özden Doyuran, TOBB Özel Güvenlik Meclisi Elektronik Komitesi'ne oybirliği ile başkan seçildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Özel Güvenlik Meclisi Elektronik Komitesi Toplantısı, Komite Başkanı ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özden Doyuran'ın başkanlığında TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi.

Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan sektörde söz sahibi firmaların yetkililerinin bir araya gelmesinden oluşan Elektronik Komitesi ayda bir defa çeşitli gündem maddeleri ile toplanıyor.

Ayrıca sektör meclis üyesi olan ve çeşitli ticaret ve sanayi odaları meclis ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan bu ayki komite toplantısına, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Komite Başkanı Özden Doyuran'ın yanı sıra komite üyeleri; Tuğba Çetin, Alp Saul (Pronet Güv. Hiz. A.Ş.), Engin Kurtay (Pronet Güv. Hiz. A.Ş.), Sinan Karamahmut (Pronet Güv. Hiz. A.Ş.), İsmail Uzelli (Sensormatic Güv. Hiz. A.Ş.), Erdoğan Gürkan (Atlas Güvenlik), Murat Kayhan (AKM), Nihat Elibo (Proalarm), Üstün Turhan (Proalarm), Cihan Halil Gökdağ,(Videofon) Burak Özhan (Alarmsis) iştirak etti.

Toplantının ana gündem maddelerini; Elektronik Güvenlik Cihazlarının İthalatı ile ilgili sıkıntılar, Alarm İzleme Merkezleri (AİM)ile ilgili yönetmelik açığı, Alarm Sistemleri montajı ve montaj yapan firmalar ile ilgili yönetmelik açığı, TOBB Özel Güvenlik Meclisi- Elektronik Alt Komite Toplantısı Prensipleri oluşturdu.

Söz konusu toplantıda komite üyeleri tarafından legal yollardan ithalat yapan firmaların, elektronik cihazları, Sanayi Bakanlığı ve TSE onaylarıyla, tüketici elektroniğine kıyasla %20 gibi çok yüksek bir ÖTV oranı ile ithal ettiği dile getirilerek birçok firmanın ise cihazları parça parça, başka ürün kategorisi adı altında vergi ödemeden ya da kaçak ithal ettiği ve haksız rekabete neden olduğu belirtildi.

Ayrıca birçok distribütör firmanın da genellikle güvenlik projeleri ihalelerine giren güvenlik firmalarının yan kuruluşu olmasından ötürü de haksız rekabet oluştuğu ifade edildi.

Komite üyeleri konu ile ilgili olarak %20 ÖTV oranının azaltılmasının haksız rekabeti ve yapılan işlerin kalitesini yükselteceğini dile getirerek bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirttiler.

                Toplantının diğer bir gündem maddesi olan Alarm İzleme Merkezleri (AİM) ile ilgili yönetmelik açığı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunana sektör temsilcileri, " AİM ile ilgili Türkiye de regülasyonlar pek yok. Halbuki regülasyonu olana sektörlerin geliştiğini, olmayan sektörlerin ise gelişmediğini veya küçüldüğünü gözlüyoruz. Avrupa'da nüfusu 500 milyon, güvenlik sistemleri pazar hacmi 60 milyar dolar, Türkiye'de ise nüfusu 70 milyon, güvenlik sistemleri pazar hacmi 500 milyon dolar, velhasıl pazar Avrupa'ya oranla çok geride.  Avrupa da güvenlik sektörüne sigortacılık sektörü öncülük eder, güvenlik kriterlerinin birçoğunu tespit eder" diyerek sektörün mevcut durumunu değerlendirdiler.

"Eskiden Sigorta Poliçelerinde Güvenlik Sistemi adı altında sistemler kurulduğunda Poliçeden % oranında indirim yapılırdı. Bu da elektronik sistem kullanılmasını teşvik ederdi.  Şimdi ise ' Elektronik Sistem kullanacağıma Sigorta yaptırırım daha iyi' gibi bir düşünce ortaya çıktı" diyen komite ve meclis üyeleri konu ile ilgili olarak TOBB nezdinde AİM'lerin kurulması ve işletilmesine yönelik bir yönetmelik önerisi getirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Alarm Sistemleri montajı ve montaj yapan firmalar ile ilgili yönetmelik açığı konusu hususunda ise montajların genellikle ehil kişiler tarafından yapılmadığının da belirtildiği toplantıda montaj yapan kişiler için kriterler konması gerektiğinin de altı çizildi. Tv, bilgisayar, uydu montajı yapanların aynı zamanda alarm sistemi montajı da yaptıkları belirtilerek konunun yetkinlik gerektiren özel bir alan olduğu ve bu alarm montajı konusunda yasa çıkarılmasına yönelik özel çalışma yapılmasına karar verildi.

 

Önceki dönemlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen, Alarm Kurma İzin Belgesi'nin tekrar verilmesi için girişimlerde bulunulması gerektiği de vurgulanarak ayrıca bu konuda firmaların iletişim halinde koordineli çalışmaları gerektiği ifade edildi.

Toplantı alınan kararların uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılması yönündeki istişarelerin ardından sona erdi.

 

 

Haber Tarihi : 14/2/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::