Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Klina Belediye Başkanı Sokol Bashoto,  Klina Belediye Meclis Başkanı Fadil Gashi, Meclis Üyesi Haxhi Gjergji Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u makamında ziyaret etti.

Kosova sosyo ekonomik yapısı hakkında bilgi veren Kosova Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdui Türkiye ve Kosova arasındaki ticari ilişkilerin güçlü olduğunu ancak bunu kentler bazında da değerlendirmek gerektiğini belirterek iş dünyasını iki ülke ilişkilerini çok daha pozitif bir noktaya getireceğine inandıklarını dile getirdi. Sejdui, "Sakarya'nın potansiyelini biliyoruz, Kosova ile pozitif ilişkiler var, ekonomik açıdan da geliştirmeliyiz. Kosova'da yabancı yatırımcıların iş kurabilmeleri ve özellikle Türk iş adamlarının iş kurabilmelerini kolaylaştırmak adına çifte vergi uygulamasının kaldırılması, serbest ticaret anlaşmalarının yapılması gibi önemli yatırım konularında çalışmalarımıza devam ediyoruz" diyerek Avrupa ülkeleri ile yaptıkları ticari anlaşmalar hakkında da bilgi verdi. Ticari kota sınırlaması olmadan yatırım yapma imkanının önünü açtıklarını belirten Sejdui, "İş adamının dilinden iş adamları anlar, bu doğrultuda iş adamlarını ortak noktada buluşturmak adına bir iş forumu düzenleyeceklerini dile getirdi.

Belediye Başkanı Sokol Bashoto,  Klina ilinin sosyo ekonomik yapısı ve sektörleri hakkında bilgi verdi. Bashoto, Klina'nın coğrafi olarak güzel bir alana sahip olduğunu %95 tarım alanları ve %5 dağlık araziden oluşan ilin yer altı madenleri bakımından zengin olduğunun ve özellikle kömür rezervi konusunda Balkanların en büyük rezervine sahip olduğunu ifade ederek lojistik alt yapı tren yolu ağı ve ulaşım ağı açısından da alt yapının hazır olduğunu dile getirdi. Bashoto sadece sosyal ve kültürel anlamda değil ticari anlamda da kardeş şehir olmalarından memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Kosova heyetini ağırlıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, iki ülke arasındaki ticaretin daha güçlü ve etkili bir hale getirilmesi için ve ticari ilişkileri üst düzeyde tutmak için ortak bir platform oluşturmak gerektiğini ifade etti.  Var olan ticaret potansiyelini hızlandırmak için ticarette kardeş şehir uygulamasının yararlı olabileceğini ifade eden Kösemusul, "Karşılıklı iletişimin kuvvetlenmesi ticari anlamda işbirliği ve gelişmeleri de beraberinde getirecektir" dedi. Kösemusul, ayrıca Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirli aralıklarla düzenlenen "Ülke Günleri" hakkında da bilgi vererek iki ülke işadamlarını aynı platformda bir araya getirmek için uygun bir fırsat olacağını bu uygulamanın Kosova Cumhuriyeti işadamları ile de yapılabileceğini dile getirdi.

 

Haber Tarihi : 16/3/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::