Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya'da faaliyet gösteren süs bitkisi Üreticilerinin buluştuğu istişare toplantısı düzenledi.

SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, Arifiye Kaymakamı Birol Kurubal, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Sarı, Tarım İl Müdür Yardımcısı, Sapanca Süs Bitkisi Üreticileri Kooperatif Başkanı, Arifiye Süs Bitkisi Üreticileri Kooperatif Başkanı ile SATSO 30. Meslek Komitesinden oluşan  çok sayıda davetli iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

"Bu toplantının ana konusu AB'ye uyum kapsamında uygulamaya konan bitki pasaportu konusundaki bilgilendirme ve gelişmeler de Sakarya'yı yakından ilgilendiriyor.

Ürünlerin, zararlıları ve hastalıkları içermediğini, belli standartları taşıdığını garanti eden bitki pasaportu, bakanlık veya bakanlıkça yetkilendirilenler tarafından yakından takip ediliyor.

Yönetmelik kapsamında, bitki üreticileri, ticaretini yapanlar ve ithalatçılardan oluşan 3 binden fazla "operatör" ve bitki hareketleri kayıt altına alınıyor. Sistem, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne entegre biçimde yürütülüyor. Değerli konuşmacılarımız konuyla ilgili bizi bilgilendirecekler.

KOSGEB'in "İşbirliği Güçbirliği" programını bir fırsat olarak buradan sizlere tekrar duyurmak istiyorum. Büyük firmaların pastamızdan büyük pay almalarını istemiyorsak güçbirliğine gitmeliyiz. Örneğin 5 firma bir araya gelirse 1,5 milyonluk yatırımın 750 bin tl sini KOSGEB'ten alabiliyoruz. Bu 750 bin tlnin 250 bin tl si hibe olabiliyor, geri kalan 500 bin tl si de 2 yıl geri ödemeli olabiliyor KOSGEB'den firma başına 100 toplam 500 bin tl hibe alabilirler. Bir arada olup da daha fazla netice alacağımız işlere yönelmeliyiz. Birlikten rahmet doğar birlik hareket edersek ülkemize ve ilimize daha hayırlı olacağını diliyorum. Bu hibe araç- gereç vb konularda veriliyor.

Bu modelde ben her kademesiyle büyüyen bir Türkiye'nin de tohumlarını görüyorum. Özellikle küçük işletmelere büyük cesaret sağlayan bu programa katılımın artmasını, üyelerimizden özellikle rica ediyorum.

Sizler gibi değerli üreticilerimizin bölgemizde gerçekleştirdikleri başarılar gözardı edilemez. Bu genel kurulun da sizlere hayırlar getirmesini diliyorum" dedi.

Toplantıda sektör ile ilgili mevcut durum tespiti yapılırken, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürütmeye koyduğu bitki pasaportu ve sektörün dünü ile bugünü ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

Sakarya'daki süs bitkicilerinin yanı sıra İl Tarım Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü'nden de yetkililer konu ile ilgili bilgi aktarımında bulundu.

Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu bitki pasaportu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak kanunlar ve yönetmeliklerin uygulanmasındaki sakıncaları dile getirerek, uygulayan insanların fikirlerinin alınmadığını ifade etti. Kooperatif ve birliklere yeterince önem verilmediğini ve yetkilendirme yapılmadığını ifade eden Şenoğlu önerilerin bir dosya halinde ilgili mercilere aktarılması gerektiğini belirtti.

Sapanca tanıtım ve sergileme fidanlığı ile ilgili bilgi veren Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Sarı, Orman Bakanlığı tarafından bitki pasaportunun orman ağaçları ve fidanları konusunda bir yönetmelik hazırlandığını ve yayınlanma aşamasında olduğunu belirterek Sapanca'da kurulan tanıtım ve sergileme fidanlığının özel sektör fidancılarının kolayca ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulduğunu ifade etti.

Özel sektörle yürütülen entegre bir proje olduğunu belirten Sarı, hal modelinde mezat bir çalışma ile işleyeceğini dile getirdi. Bitki türlerine göre dizaynedilen alanın süs bitkisi sektörünün gelişimi için oldukça verimli olacağını ifade etti.

Tarım il Müdürlüğünden Peyzaj Mimarı Murat Kemal Yanık ise bitki pasaportu ile ilgili brifing verdi. Yanık konuşmasında, Bitki pasaport sistemi ve bitki operatörlerinin kayıt altına alınması şeklinde ifade edilen yönetmelik ile ilgili 1 Mart 2012 de tamamen yürürlüğe girdiğini belirtti. Süs bitkisi üretenlerin operatör olarak nitelendirildiği yönetmeliğin detayları ile ilgili bilgi vererek 3 türlü pasaport sistemi olduğunu ifade etti. Yönetmelik gereği üretici belgesi alınması için artık firmalarda ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğu olduğunu belirten Yanık yıllık denetim uygulamalarının da başlayacağını ve belli bir kayıt numarası ile işlem yapılacağını ifade etti.

Söz konusu toplantı sektör temsilcisi katılımcıların soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 23/3/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::