01 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi planlanan 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

"55 yıldır uygulamada olan Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılması oldukça memnuniyet vericidir. Global ekonominin tüm kuralları ve rekabet koşulları değişirken ticaret ile ilgili uygulamalarda da değişiklik kaçınılmazdı. Bu anlamda yapılan çalışmanın, üyelerimizi sağlam, güçlü bir yapıya kavuşturması ve uluslar arası arenada rekabet gücünü artıracağını düşünüyoruz. Çünkü günümüzde gittikçe küreselleşen ticari yaşama entegre olabilmek, şirketlerin uluslar arası pazarlarda gücünü destekleyen en önemli unsurlardan biri.

Yeni Türk Ticaret Kanunu, 116 bin anonim şirket ve 691 bin limitet şirketi etkileyecek. Toplam bin 535 maddeden oluşan kanun ile ilgili iş dünyasını belli konulardaki tedirginliği bilinmektedir. Konu ile ilgili çalışmaları yakından takip etmekteyiz. Yeni Kanun firmaların yönetim kurulundan gelirlerine, internette bilgi paylaşımına kadar pek çok yenilik içeriyor.

Bu doğrultuda özellikle üzerinde durulması gereken konuşlardan biri de daha önce de belirttiğimiz gibi şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğu ve bu web sayfaları üzerinden rekabeti olumsuz etkileyecek şirketlere ait mahrem bilgilerin yayınlanması hususunda üyelerimizin tedirginliği idi.

Bu sitelerin kurulması yatırımcıların dikkatini çekmek ve ulusal ve uluslar arası pazarlama anlamında oldukça büyük önem teşkil ediyor. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kanunla ilgili ikinci adım çalışmaları içerisinde endişeye sebep olan, ticari sır kapsamında olan bilgilerin internet sitesinde yer alacağı hususu ve hangi bilgilerin web sitesinde yer alacağı daha net bir şekilde belirlenecek. Bu konudaki gelişmeler hususunda üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kanunda ayrıca; bir kişinin anonim şirket kurabilmesi,  bağımsız dış denetimin getirilmesi, sigorta poliçeleri, ticari sicil bankasının kurulması, holdinglere özel hükümler gibi avantajlı olduğu kadar sıkıntılı maddeler de bulunmaktadır.

Kanunla ilgili olarak şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki; Yeni Türk Ticaret Kanunu iş dünyasına yönelik oldukça avantajlar sağlamakta ve ülkemizi 2023 yılı hedefleri doğrultusunda gelişmelerini amaçlamaktadır. Ancak mevcut şekli ile uygulanmada oldukça büyük sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bu sebeple iş dünyasının tedirginliği göz önünde bulundurularak 01 Temmuz 2012 tarihinin de yaklaşması dikkate alınarak ivedilikle bir çalışma yapılmalıdır.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak iş dünyasını temsil etmenin sorumluluğu çerçevesinde Türk Ticaret Kanununun şekillenmeye başlamasından itibaren üyelerimize yönelik olarak bu konuda önemli bir paydaşımız olan SMMMO ile işbirliğinde üyelerimizi bilgilendirme seminerleri düzenledik. Kanun yapıcılarla kanun uygulayıcıları aynı platformda bir araya getirerek konunun önemine ve çok iyi anlaşılmasını, endişelerin ve uygulanabilirliğinin dile getirilmesini sağladık. MARKA ile müştereken "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Getirdikleri" konulu bir seminer düzenledik.

SATSO Web sayfası üzerinden bir yönlendirme linki hazırlayarak TOBB tarafından hazırlanan bilgilendirme kılavuzu ve seminerlere üyelerimizin yönlendirilmesini sağladık. Meclis üyelerimiz için kanunun uygulanması konusunda detaylı bilgilenmeleri ve komite üyelerini bilgilendirmeleri amacıyla CD ortamında bir bilgilendirme kılavuzu hazırladık. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili Odamızın görüşlerinin yer aldığı bir rapor hazırlayarak TOBB'a ilettik. Çalışmalarımız sık aralıklarla ve çeşitli bilgilendirme etkinlikleri ile devam edecek. SATSO olarak Yeni Türk Ticaret Kanunundaki gelişmeleri yakından takip edip üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi.

 

 

 

 

Haber Tarihi : 18/4/2012
PAYLAŞ
Son Haberler ::