Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, bu yıl düzenlenen 23 Nisan Uluslararası Halk Oyunları Festivali çerçevesinde Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, Gürcistan, Bulgaristan, Estonya, Kırgızistan, Sırbistan, Moldova, Çek Cumhuriyeti olmak üzere toplam 10 ülkeden katılan folklorcu çocukları ağırladı.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz'ın bulunduğu ziyaret SATSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Hoşgeldiniz konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul  şunları dile getirdi:

“Egemenlik Haftası 8'inci Uluslar arası Halk Oyunları Şöleni kapsamında ilimize gelen halk oyunları delegasyon yetkililerinin ziyaretlerinden çok memnun olduk. Kendilerini ilimizde görmekten son derece memnunuz. Güzel anılarla Sakarya'dan ülkelerine dönmelerini isteriz.  Ülkelerini en güzel şekilde tanıtıyor olmalarından dolayı da gençlerimizi ve bu organizasyonu düzenleyenleri tebrik ederiz. 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, bu festivalde önemli bir bütçeyi de karşılayarak destek olmaktadır. Sakarya Valiliği himayesindeki festival ilimizin de tanıtılmasını sağlamaktadır” dedi.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ise konuşmasında günün anlam ve önemine değinerek şöyle dedi:Dünyanın en büyük yüzü ve geleceğin sahipleri çocuklardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bunu yıllar önce görmüştür ve bugün sizler aramızdasınız. Dünya kardeşliğinin kıvılcımlarını burada beraber ateşleyeceğiz”

Delegasyonun Sorumlusu Sinan Çelik ise SATSO tarafından festivale verilen maddi manevi destekler için teşekkürlerini dile getirerek “insanların kavga etmek için sebep olduğu bu dünyada folklor kardeşliğin temellerini atacaktır. Bu işin gerçekleştirilmesinde Sakarya'da ilk adımı attığım için gurur duyuyorum. Ülkeler arası dostluğun artmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Karşılıklı iyi niyet dilek ve temennilerinin ardından heyetteki delegasyon temsilcileri ve çocuklar SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a ayrı ayrı ülkelerini tanıtıcı yöresel hediyeler ve yayınlar hediye ettiler.

Heyet daha sonra SATSO2da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesi ile SAGÜSAd Çocukları tarafından hazırlanan resimlerden oluşan serginin açılış törenine katıldılar.

Günün anlam ve önemine uygun bir şekilde çocuk katılımcıların yoğun olarak bulunduğu açılış töreninde konuşan SAGÜSAD üyesi ve resim yapan çocuklara yardımcı olan hoca Zeynep Nazlı açılış konuşmasında şunları dile getirdi:

“Sanatçı olmayan kişilerin bir sanat dalı ile uğraşması onlara atfedilen bir özgürlüktür. Bu durum çocuklar içinde aynıdır. Kendilerini ifade ettikleri özgür bir ortamdır. Çocukları bu alanda ne kadar özgür bırakırsak o kadar güçlü çalışmalarla karşılaşabiliriz.

İnsanların kendilerini ifade etme istekleri temel bir ihtiyaçtır. Sanat bunu ifade etme aracımızdır.Çocuklar çizerler boyarlar.Çocuğun kendini anlatabilmesi için resim yapmanın önemi oldukça büyüktür.Kendilerini ifade etmek için iyi bir araçtır.çocukların bilinç dışı yaptıkları spontane hareketler ise sanatlarını daha güçlü kılmaktadır.

Çocukların harekete olan ihtiyaçları ve tamamen sözel olmayan ifade yöntemleri vardır. Sanat kendilerini sözel olarak ifade etmekte zorlanan kişiler için çok yardımcı bir dildir. Çocukların sanatla uğraştıkları bu yaratıcı süreç vücut diline, duygulara ve daha geniş yansımalara doğru akar. Çocuklar kişisel kimliklerini geliştirirler ve kendilerine olan güven duyguları gelişir”

Açılış töreninin ardından heyet ve sanatseverler çocuklarla birlikte sergiyi gezdiler.

Tören ile ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul böyle iki anlamlı olayı aynı anda yaşıyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Sanat ve çocuk dünyanın en güzel iki olgusudur” dedi.

 

Haber Tarihi : 22/4/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::