Geçtiğimiz günlerde Başbakan tarafından açıklanan Yeni Teşvik Yasası hakkında görüşlerini bildirmeleri amacıyla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, ilimiz sivil toplum örgütleri, oda başkanları ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri ile müşterek bir toplantı düzenlendi.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Yeni Teşvik Sistemi İstişare Toplantısına SESOB Başkanı Hasan Alişan, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Şinasi Bayraktar, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, TÜMSİAD Yetkilisi Nusret Sarı, SAGİAD Başkanı Vecdi Çelebi, SMMMOB Başkanı Selattin Çakırsoy ve diğer sivil toplum örgütlerinin temsilcileri iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

"Yeni teşvik yasasından yararlanılarak Sakarya ve bölge ekonomisinin gelişimi, şehrin kalkınması, yatırıma dayalı istihdamın artırılmasının sağlanması adına bölgenin ve yatırımcının ihtiyaçlarını tespit etmek, buna dair çözüm önerilerini saptamak için bir araya geldik Davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Sakarya 2nci bölgede ancak, Stratejik yatırımlar adı altındaki sektörlere, eğitime, yük ve yolcu taşımacılığına, madenciliğe ve bazı turizm bölgelerine yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek. Bu madde Sakarya'da oluşmasını istediğimiz yatırımlar için önemli teşvik olacak.

Söz konusu yeni teşvik paketi ile yatırımcı ve iş dünyasının önündeki belirsizliklerin imzalanması sonrası çözüleceğini düşünüyor ve bu teşviklerden Sakarya'nın maksimum seviyede yararlanmasını ümit ediyorum"

Kösemusul ayrıca önceki günlerde TOBB'da gerçekleştirilen Teşvik Yasası ile ilgili toplantıya ait bir sunum da gerçekleştirdi.

Kösemusul'un ardından konuşan Akyazı TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Bayraktar Yeni Teşvik yasası ile ilgili görüşlerini belirterek Akyazı ve Kuzuluk bölgesinin turizm teşvik bölgesi arasında yer alması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar ayrıca, Sakarya'nın kıyı bölgesi olarak belirlenmesi itibariyle turizm teşviklerine yer verileceğini ve Akyazı ilçesindeki turizm potansiyeli yüksek alanların da bu teşviklerden yararlanması gerektiğini vurguladı.

SESOB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan ise söz konusu yeni teşvik yasasında 2. Bölgede yer alıyor olmanın ilimiz açısından olumlu sonuçları olacağını ifade ederek bu avantajı yatırımcılar açısından iyi değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ise önceki teşvik paketleri ile ilgili kıyaslamada bulunarak tarımsal açıdan teşviklerin önceden 25 dekar alanlar için olan teşviklerin 40 dekara yükseltildiğini belirterek bu oranın düşürülmesi ve arazi toplulaştırılması yapılması gerektiğini ifade etti.

SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yazar ise tarımsal endüstriye dikkat çekerek gerekli teknoloji kullanılarak Sakarya ve civarında her mevsimde hem sebze meyve hem de süs bitkisi yetiştirilebileceğini dile getirdi.  

Yazar önceki teşvik paketlerindeki eksik noktaların giderilmesinin önemine değinirken teşviklerden yararlanacak olan yatırımcıların mağdur olmaması yönünde görüşlerini bildirdi.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, teşvikleri iki açıdan değerlendirmek gerektiğini vurgulayarak birincisi teşvike konu olan alanları Türkiye ve dünyadaki yatırımcılara pazarlamak ve ikinci olarak yatırım alanlarını ortaya çıkarmak amacıyla teşviklerin değerlendirilebileceğini dile getirdi. Borazancıoğlu "Bizler için önemli olan konu; üyelerimizin yüzde kaçının bu teşviklerden ne oranda yararlanacağıdır, onların maksimum seviyede yararlanması için gerekli ortamı sağlamalıyız" dedi.

Söz konusu toplantı Yeni Teşvik Yasası ile ilgili bir rapor hazırlanarak Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'na gönderilmesi ve konu ile ilgili girişimlerde bulunulması gerektiğine karar verildi.

 

 

 

 


Haber Tarihi : 24/4/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::