Sakarya Üniversitesis, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak amacı ile eğitimde 3 dönemleri  okulda ders ve 1 dönemi işletmelerde uygulamalı eğitim sistemi

, SATSO' da kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıya SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, , Adapazarı Kaymakamı Akın Yılmaz,  Arifiye  Kaymakamı Birol  Kurubal, Erenler Belediye Başkanı  Cavit Öztürk, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, SAÜ  Rektör Yardımcısı Fatih Üstel Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Özcan Keskin, İş Kur Müdürü Tekin Kaya SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Samib Başkanı Metin Kar, KOSGEB Sakarya İl Müdürü İsmet Yılmaz,  2'nci OSB Mdr Fikret Aslan  katıldı.

 Açılış konuşmalarından önce 7 dakikalık video sunum ile amaçlanan hedef konuklara tanıtıldı. ''SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu  yaptığı sunuş konuşmasında şunları söyledi ;''

İnsan ve bilgi odaklı,  yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada MARKA bölge olmak" istiyoruz. SATSO, işbirliğinden güç alan  değer üreten genç ve kaliteli insan gücü, geleceğe yön veren bir görev anlayışı ile valilik, belediye,  üniversite ile  birlikte çalışıyor. Arzuladığımız hedefe ulaşmak için mevcut insan gücünü verimli kullanmamız gerekiyor.

 Bu da nitelikli ve kaliteli eğitimle gerçekleşecektir.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sakarya Üniversitesi  Meslek Yüksekokullarında öğrencilerinin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak amacımız. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, öğrencilerin eğitimlerini,  3 dönem okulda ders ve 1 dönem işletmelerde uygulamalı olarak yapmalarını içeren bu projeyi de destekledik.

Sakarya Üniversitesi – SATSO arasında yapılan işbirliği protokolü ile Meslek Yüksekokulu öğrencileri, eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, "Mesleki Uygulamalar" dersi adı altında kamu/özel kurum ve kuruluşlarda uygulamalı eğitimle pekiştirme imkânına kavuşacak.

Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokullarında uygulamaya konulan; "3+1 Eğitim Modeli" nin örnek bir uygulama olarak başka illerde de benimsenmesi övünç kaynağımız olacaktır. Çalışmada emeği geçen eğitimcilerimizi  kutlar, öğrencilerimizin bu avantajı en iyi şekilde değerlendirmelerini arzu ederiz.''

 

SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas da 32 yıldır üniversitede  görevli olarak hep meslek okullarında eğitimin yarısının işyerlerinde olmasının konuşulduğunu ama bir türlü hayata geçirilemediğini belirterek bu örnek çalışmanın bu nedenle çok önemli olduğunu belirtti ve yurtdışındaki temaslarından örnekle şunları söyledi;

''' Amerika'da  katıldığım toplantıda denildi ki ;10 yıl içinde mevcut işlerin 3'te biri değişecek. değişime ve dönüşüme açık elemanlar iş hayatında değer kazanacak Dinamik ve adaptasyona  yatkın  bireyler yetiştirmeliyiz.' Öğretim elemanlarımız da buna açık olmalı. Eskisi gibi öğrencilerin 5 dakikada ulaşabileceği bilgilerle ders veremeyiz.Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokullarında uygulamaya konulan; "3+1 Eğitim Modeli" diğer ülkeler için de örnek bir uygulamadır. Başta Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul olmak üzere tüm sanayicilerimize bize destek olan işletmelerimize, öğretim görevlilerimize teşekkür ediyorum ''dedi.

MEYOK Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet SARIBIYIK ise proje hakkında önemli bilgileri şöyle paylaştı;

' Sakarya İli Avrupa'nın Anadolu'ya açılan kapıları olan önemli iki karayolu ve bir demiryolu bağlantı güzergâhı üzerinde olması ve Türkiye'nin lokomotifi olan İstanbul'a yakınlığı nedeni ile önemli bir potansiyele sahiptir. Yatırımcı için önemli olan bu şartların uygun oluşu yatırımcıyı bu bölgeye çekmekte, bölgede yatırımlar artarak devam etmektedir. Sakarya'da mevcut ve kurulmakta olan organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar bu potansiyelin işaretleridir. Türkiye Vagon Sanayi ve Koreli ortağı Eurotem'le başta Marmaray projesinin vagonlarını üreten raylı ulaşım sanayi kuruluşlarını da barındıran Sakarya'da, son yıllarda özellikle otomotiv, tekstil ve gıda sektörlerinde büyük gelişmeler yaşanmaktadır.

Temel amacı belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmek olan Meslek Yüksekokulları; geleceğimizin teminatı olan gençlerimize; bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin gereksinimi olan kaliteli meslek eğitimi almış, sorumluluk sahibi, üretken ve yetkin nitelikli eleman yetiştirmeyi amaç edinen Yüksekokul programlarında 4 yarıyıllık eğitim-öğretim, teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir.

Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak amacı ile Sakarya Üniversitesi bünyesindeki Meslek Yüksekokullarında yer alan 48 farklı programda eğitim öğretimin;

*      3 döneminin okulda ders,

*      1 dönemin işletmelerde uygulamalı olarak yapılması ile iş ve meslek hayatına hazırlamaktayız.

Sakarya Üniversitesi – SATSO arasında yapılan işbirliği protokolü ile Meslek Yüksekokulu öğrencileri, eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, "Mesleki Uygulamalar" dersi adı altında kamu/özel kurum ve kuruluşlarda uygulamalı eğitimle pekiştirme imkânı bulacaktır. Eğitim Öğretim dönemi içinde yapılacak olan mesleki uygulama eğitimi, akademik takvime uygun olarak 3. veya 4. dönem süresince 16 hafta ve tam zamanlı olarak yapılacaktır.

Öğrencilerin uygulama yapmak üzere iş yerlerine gönderilmesi için ilk iki dönem sonundaki genel ağırlıklı not ortalamasının en az 1.80 olması şartı aranacaktır. Dolayısı ile bu şartı sağlayamamış öğrenciler, işletmelerde yürütülecek olan iş yeri eğitimine gidemeyeceklerdir.

Mesleki uygulama protokolünün akdedilmesi ile beceri eğitimine işletmelerde devam eden öğrencilerin sigortaları SGK hükümlerine göre Sakarya Üniversitesi tarafından ödenecektir.

Mesleki uygulamanın amacına uygun bir şekilde yapılabilmesi için öğrencilerin takip ve denetimi, görevlendirilecek sorumlu bir öğretim elemanı tarafından yapılacaktır. Mesleki uygulama eğitimini yapan öğrenciler başarılı/başarısız (YT/YZ) olarak değerlendirilecek olup, başarılı olmak için 100 üzerinden en az 65 almaları gereklidir. Başarı notu sorumlu öğretim elemanı ve işletme yetkilisi tarafından ortak belirlenecek ve "Mesleki Uygulamalar" dersinden başarısız olan öğrenciler dersi tekrar almak zorunda kalacaktır.

Bu çerçevede Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan ilgili programlarda okuyan öğrencilerimiz "Mesleki Uygulama" yapmak üzere işletmelere bir protokol dâhilinde katılacaklardır.

 

 

 


Haber Tarihi : 3/5/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::