Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yiyecek, içecek ve konaklama sektörü temsilcisi 5. Meslek Komitesi, aylık olağan toplantılar ile sektörün nabzını tutmaya devam ediyor.

Komite Başkanı Hasan Alptekin ve Komite Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen son toplantıda yurt fiyatlarında gerçekleşen artışlar ve nedenleri masaya yatırıldı.

Pandeminin En Fazla Zarar Verdiği Sektör

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Komite Başkanı Hasan Alptekin, fiyatlara maliyetlerdeki artışların neden olduğunu ve tepkinin sadece yurtlara değil, genel fiyat artışlarına olması gerektiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Pandemi sürecinden negatif olarak etkilenen sektörlerin başında hizmet sektörü geliyor. Bu süreçte salgının yavaşlatılması adına ilk olarak restoran ve kafeler kapatılmış, eğitim-öğretim faaliyetlerinin de uzaktan devam etmesiyle yurtlar neredeyse 2 yıl boş kalmıştı. Sektörümüz adına sancılı geçen ve defalarca gündeme getirdiğimiz bu süreç, Eylül ayında eğitim-öğretimin başlamasıyla kısmen son buldu.

2 Yıl Kapalı Kalmış ve Tüm Giderlerde Artış Yaşanmıştır

Ancak son zamanlarda ülke gündeminde yoğun yer edinen kiralar ve yurt fiyatlarındaki artış, öğrencilerin yurt bulamama problemleri nedeniyle, en başta yurt işletmeleri tepkilerin ana hedefi olmuşlardır. Yurtlar neredeyse 2 yıl kapalı kalmış, bu süreçte hiçbir gelir elde edememiş ve herhangi bir kira yardımından da faydalanamamışlardır. Tüm bu sıkıntılara ek olarak da geçen bu sürede elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışları da beraberinde gelmiştir.

Öğrenciyi Barındırma Yönetmeliği Diğer Sektörleri de Kapsamalı

Genele bakıldığında yurtların fiyatları artırma konusunda fahiş zamlar yoktur. 2 senedir kapalı duran ve ayakta kalmaya çalışan, bu sürede herhangi bir destek alamayan, giderlerinde de inanılmaz artışlar yaşanan yurt hizmeti sektörü tepkilerin ana hedefi olmamalıdır. Aynı zamanda yurt sahipleri ‘Öğrenciyi Barındırma Yönetmeliği’ çerçevesinde kuralları yerine getirmeye çalışıyor, projelerinde birçok odayı iptal edip öğrenci güvenliği için yangın merdiveni vb. önlemler alıyorlar. Yurt işletmelerine gösterilen tepkilerde bu konularından düşünülmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

 

Haber Tarihi : 12/10/2021
Paylaş