Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten Dayanıklı Tüketim Ürünleri Sektörü temsilcisi 9. Meslek Komitesi, aylık olağan toplantılarına devam ediyor.

Sektörün Sakarya’daki temsilcilerinden olan 9. Meslek Komite Başkanı Mehmet Mustafa Kulaksız, Başkan Yardımcısı Erol Çiçek, Komiteden Oda Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, Meclis Üyesi Ömer Arslan ile Komite Üyesi Selami Fazlıoğlu’nun bir araya geldiği son toplantının ana gündem maddesini, birçok şehirde olduğu gibi şehrimizde de çoğalan korsan servisler ve sebep oldukları mağduriyet oluşturdu.

Dayanıklı tüketim mallarına yönelik olarak korsan servislerin çoğalması sebebiyle beyaz eşya bakım ve tamirlerinde usulsüzlük yaşandığı, vatandaşların mağdur olduğu ve buna bağlı birçok şikayet geldiğine dikkat çeken komite üyeleri, yetkili servislerin seçilmesi konusunda hassas davranılması gerektiğinin altını çizdi.

Yetkisiz Servis, Yetkili Usulsüzlük

SATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve 9. Meslek Komitesi Temsilcisi olan Bünyamin Müftüoğlu, yetkisiz servislerin usulsüzlük ve dolandırıcılık konusunda yetkili olduklarına dikkat çekip vatandaşların seçici olmasına çağrı yaparak şunları dile getirdi: “Vatandaşlarımızın evinde beyaz eşya başta olmak üzere elektrikli ev aletleri, akıllı ürünler gibi birçok elektronik eşya bulunuyor. Bu ürünlerde çıkan arızalarda da yetkili servis ihtiyacı doğuyor.

Günümüzde ilk başvurulan yöntemlerin başında internet arama motorlarından yardım geliyor. Ancak arama yapıldığında en üst bölümünde yer alan reklam kısmında birçok servis reklamı çıkıyor ve yetkili ibaresi yer alıyor. Yetkisiz servisler yetki belgeleri, ruhsatları gibi belgeleri beyan etmeden kolaylıkla bu alanlara yetkili olduklarını belirten reklamları verebiliyorlar ve bu hiç sorgulanmıyor. Vatandaşlarımız da bu yönteme aldanıp ulaşarak ürünlerini emanet ediyorlar ve olmayan arızaların varmış gibi gösterilip büyük parça değişimleri, işçilik ücretleri ile karşılaşıp mağduriyet yaşayabiliyorlar.

Bunun yanında, tüketici onlara ulaşmadan onlar kiraladıkları 444 ya da 0850 ile başlayan numaralardan arayarak tüketicilere ürünlerinin bakım zamanının geldiği gibi birçok aldatmaca yoluna başvurabilmektedirler.

Belki de çok küçük ücretlere çözülebilecek bir arızayı tüketiciye kat kat fazla fiyata sunuyorlar. Yeterli mesleki donanıma sahip olunmaması ve çoğunlukla orijinal parça kullanılmaması sebebiyle ürünlere zarar verilebiliyor. Orijinal ürünlerin içini yetkisiz açtıkları için de ürünün garantisinin iptal olmasına sebebiyet verilerek tüketici zarara uğratılıyor.

SERBİS Uygulaması

Tüketicilerimize tavsiyemiz ürünün üzerindeki etikette, garanti belgesinde, markanın web sitesinde yer alan numaralar ile iletişime geçmeleridir. Ayrıca 2020 Temmuz’dan itibaren zorunlu olan Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen SERBİS uygulaması üzerinden de yetkili servisler kolaylıkla teyit edilebilmektedir. Tüketici ihtiyacı olduğu servisi ‘www.servis.gov.tr’ adresinden firma, marka, sektör, ürün, il veya ilçe bazında arama yaparak bulabilecektir. Servislerin yaptıkları işlemin ardından faturanın da kesinlikle alınması şikayet ve hak işlemlerini kolaylaştıracaktır.

Haber Tarihi : 1/2/2022
Paylaş