Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu girişimleriyle “Almanya- Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Webinar platformunda düzenlenen toplantı Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş ve komisyon üyelerinin sahipliğinde NRW Global Business Türkiye Yatırım Danışmanlığı Temsilcisi Dr. Adem Akkaya ile Akın Okumuş, Türk Alman İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (TDU) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yasemin Saral, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Aziz Sarıyar, Komutax Mali Müşavirlik Temsilcisi Cevdet Koçaş’ın katkıları ve SATSO Üyesi firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Açılışı gerçekleştiren SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş, “Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu olarak bu gibi etkinlikleri belirli sıklıklarla gerçekleştiriyoruz ve dünyaya açılmak isteyen, diğer ülkelerde yeni yatırımlar yapmak ya da şubeleşerek ihracatını artırmak isteyen üyelerimizin bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Almanya’nın en büyük, en çok üreten, gelir elde eden eyaleti konumunda. Türk müteşebbislerin de yoğun olarak bulunduğu, pazarın da yoğun olduğu bir bölge. Almanya ile Türkiye’nin ticari hacmi çok yüksek. Türk firmaların yatırım için mantıklı ve güvenli bulduğu bir ülke konumunda. Umuyoruz ki bu toplantı üyelerimize çok fayda sağlayacaktır. Destek verenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Devam eden toplantıda eyalet ile ilgili tanıtımları ve sunumu gerçekleştiren Dr. Adem Akkaya, yatırım ve işbirlikleri için bölgenin avantajları, demografik yapısı, konumu gibi birçok bilgiyi katılımcılarla paylaştı. Dr. Akkaya, “Kuzey Ren Vestfalya Almanya’da en fazla doğrudan yatırım alan eyalettir ve dünyanın en büyük fuar bölgesidir. En güçlü, en yüksek GSYH’i olan, 9.6 milyon çalışanıyla birçok ülkeden daha fazla üreten ve kazanan, dış ticaret hacmi 398 milyar Euro’dan fazla olan bir eyalettir. Türk firmalar da son yıllarda ciddi firma kuruluşu gerçekleştirerek yatırım yapıyorlar. Almanya’da ikamet eden her 3 Türk’ten 1’i bu eyalette yaşıyor. Almanya’dan Türkiye’ye gelen mal ve hizmetlerin yüzde 19’u, Türkiye’den Almanya’ya giden mal ve hizmetlerin de yüzde 25’ini oluşturuyor. Eyalette yerleşik yaklaşık 700 Türk firması mevcuttur. Almanya Türkiye’nin en büyük ticari ortağıdır. Türk firmalarından yapılan yatırımların yüzde 50’den fazlası bu bölgeye yapılmaktadır.” diyerek birçok spesifik bilgiler paylaştı.

Toplantının devamında NRW Global Business Temsilcisi Akın Okumuş eyalet ekonomisi ve üretimi hakkında, TDU YK. Başkan Vekili Yasemin Saral ile ATİAD YK. Başkanı Av. Aziz Sarıyar derneklerinin çalışmaları ile faaliyetleri hakkında ve Mali Müşavir Cevdet Koçaş da yapılacak yatırımların bürokratik süreçleri, vergi oranları, hangi yatırım modelinin avantajlı olduğu gibi birçok konuda bilgiler paylaştılar.

Haber Tarihi : 4/2/2022
Haber Medya
Paylaş