KARAR:1  
Sakarya'daki  Okul Öncesi Eğitim Kurumları; Sakarya'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, 0-6 yaş grubu çocuk bakımı ve eğitiminde Devlet tarafından yetkilendirilmiş, denetlenen, vergi mükellefi ve bünyesinde SGK'lı ve Devletin kabul ettiği eğitim programlarını tamamlamış, periyodik olarak sağlık kontrolleri takip edilen, çalışan barındırma zorunluluğu olan resmi kurumlardır.

Devletin AB Uyum Programı çerçevesinde uyguladığı 4+4+4 eğitim-öğretim sisteminden dolayı, ciddi sayıda çocuk kaybına uğramış bulunmaktayız. İlimizde bulunan özel kolej ve Devlet İlkokulları Anasınıflarının tabi oldukları MEB Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ne göre 48 aylık ve üzeri öğrenci alması gerekirken; 48 ayın altındaki çocukların da kayıt altına aldıklarını öğrenmiş bulunmaktayız.

İlimiz bünyesinde bulunan birçok kreş işletmesi, uğradığı bu zarar dolayısı ile Devlete ve çalışanlarına karşı maddi yükümlülüklerini yerine getirememe noktasına gelmişlerdir.
Bu sıkıntılar içerisinde iken, Sosyal Güvenlik Yasa Paketi ile açıklanan, çalışan anneye işletmelerin sağlayacağı kreş hizmeti Hepimizi heyecanlandırmış ve beklentiye sokmuştur.

Açıklanan Paketten aldığımız heyecana istinaden, Sakarya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren birçok firma ile görüşme sağladık. Ancak yaptığımız görüşmeler sonucunda, işletmelerin yaklaşımları bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır.

Mevzuata uymayan işletmelerin cüzi miktardaki cezayı ödemeyi tercih ettiklerini oysa firmalarında emek verip çalışan annelerin mutluluğu ve çocukların eğitimini önemsemediklerini görmüş bulunmaktayız.
Görüşmelere gidiyorken amacımız asgari ücret sınırında çalışan kadın işçilerin ve çocuklarının kurumlarımızdan istifade etmelerini sağlayacak önerileri paylaşmaktı.
            
Birkaç firma dışında bu işin gerekliliğine inanılmadığını gördük.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 16 Ağustos 2013 tarih ve 28737 sayı ile Resmi Gazetede yayınlanan, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğe istinaden, belirli sayıda kadın işçi çalıştıran işletmelere kreş açma veya kreşler ile anlaşa yapma zorunluluğu getirilmiştir.
Yönetmelik uyarınca işletmelere çocuk bakım yerleri kurma zorunluluğuna istinaden Borusan Holding'in sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Firma ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile “Neşeli Fabrikalar” adı altında Türkiye genelindeki 10 İlde OSB'lerde kreş kurulması ve işletilmesine yönelik anlaşma yapılmıştır.
Yapılan bu çalışmanın diğer İllere de yaygınlaşması veya örnek teşkil etmesi endişe yaratmaktadır.
Sakarya genelinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde 38 kurum hizmet vermekte olup mevcut kreşler %50 kapasite ile çalışmaktadır.

Yayınlanan yönetmelik uyarınca işletmelerin hali hazırda ciddi yatırımlarla faaliyet göstermekte olan kreşlerden yararlanması sektörün canlı kalmasına destek verecektir.
OSB'lerdeki işletmelerin doğal sonucu olarak ortaya çıkan atıklar ile kullanılan malzemelerin çocuk sağlığını ciddi şekilde tehdit edeceği aşikârdır.

İşgücü kaybını önlemeye yönelik atılan bu adımlarda, çocukların ailelerine yakın yerlerde kreşe gitmeleri onları bir arada tutmayacağı gibi, hastalık v.s. gibi durumlarda zaten çalışanlar çocuklarını doktora götürmek zorunda kalacaklarından işgücü kaybı olması kaçınılmazdır.

Devletimizin kadın çalışan ve çocuklarının haklarını koruma konusunda gösterdiği hassasiyetten ve Yönetim Kurulumuzun toplum sorunlarını çözümlemeye duyarlılığınızdan güç alarak talebimiz, Bizleri Sakarya'da bulunan işletmelerle buluşturmanız ve hali hazırda çocuk bakım ve eğitimi konusunda tam donanımlı kurumlarımızdan yararlanılmasına öncülük etmenizdir.
            
Yukarıda bahsettiğimiz konuyla ilgili olarak ortak projeler geliştirmek için Komitemizce, Yönetim Kurulu Başkanımızı ziyaret etmek amacıyla Özel Kalem tarafından randevu alınması teklifimizin Yönetim Kurulumuza arzına.26.11.2013.08

Haber Tarihi : 5/12/2013
Paylaş