KARAR:1
                   
Genel Sekreterlikçe, Komitemize havale edilen Karasu Mermer İnşaat Malzemeleri Emlak Yedek Parça Taşımacılık San.Ltd.Şti.'nin, mermer ve granit satış ve montajı esnasında fire ve zayiat oranlarının tespiti hususundaki 06/01/2014 tarihli dilekçesi  görüşüldü.

Yapılan değerlendirmeler sonucu fire ve randıman nispetleri aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir. 09.01.2014.09                      
Mozaik imal etmek için mermer taşlarını pirinç büyüklüğünde kırmak suretiyle malzeme hazırlanırken, mermerin dağılma ve tozlanma neticesinde %10'a kadar fire vermesi normaldir.                
Levha halindeki mermerlerin kenar kesme makinasında düzeltilmesi, traşlanması ve ölçülere göre kesilmesinden mütevellit fire ve zayiat nispeti %5-8'e kadar addolunur.
Katrak makinalarında işlemek üzere bir metreküp beyaz Marmara mermeri için istihsal edilecek levha kalınlığına göre %10 ila %25 arası, Somaki mermerde %20 ila %30 arası fire vermesi normaldir.
Kenar kesme firesi umumiyetle yukarıda bildirilen miktara dahildir. Ancak bazı ahvalde bilhassa renkli mermerlerde kenar kesme firesi %5'e kadar normal kabul edilebilir.
Fire miktarı ve levha kalınlığı malum olduğuna göre elde edilecek metrekare miktarı kendiliğinden ortaya çıkar.
Tomruk mermerin plaka haline gelmesinde (plakanın kalınlığına göre) %20-33, plaka mermerin temizlenmesi ve inşaat ölçülerine göre kesiminde ve inşaatta monte edilmesi sırasında %10'a kadar fire verir.
Muayyen ebatlarda kesilmiş ve parlatılmış mermerlerin inşaatlara montajı sırasında verebileceği fire nispeti %2 ila %3'tür.
Fire sonunda ortaya kırık mermer parçalarının muhtelif safhalarında değerlendirilmesi mümkündür.
1 m3 blok mermerden 32 plaka 2'lik çıkar.
1 m3 blok mermerden 24 plaka 3'lük çıkar.
1 m3 blok mermerden 19 plaka 4'lük çıkar.
1 m3 blok mermerden 14 plaka 6'lık çıkar.
1 m3 blok mermerden  9 plaka 10'luk çıkar.
1 m3 blok mermerden  6 plaka  15'lik çıkar.
Katrak Fireleri: Beyaz blok mermerlerde ortalama levha firesi %25, renkli Somaki blok mermerlerde ortalama %35'tir.
Kenar Kesme ve Silme Fireleri: Beyaz levha mermerlerde ortalama %20, renkli Somaki levha mermerlerde ortalama %30'dur. 
İnşaat Monte Fireleri: Beyaz levhalardan belirli ölçülerde kesilen mermerlerin fireleri %5, renkli Somaki levhalardan belirli ölçülerde kesilen mermerlerin fireleri %10'dur.
Beyaz levha mermerlerin fireleri hiçbir şekilde değerlendirilemez. Renkli Somaki mermerlerin fireleri %50 nispetinde paladyen olarak değerlendirilir.
Oniks (Onyx)'lerde plaka imali ile alakalı işlemlerde toplam fire miktarı %35-40'dır.
Yurt dışından plakalar halinde değişik ebatlarda ithal edilen mermerlere limanlardan tahmil, tahliye esnasında uygulanacak fire oranı %2, depolama ve satış esnasında yapılan yükleme ve boşaltmalarda uygulanacak fire oranı ise %3'tür.

KARAR:2
                  
Meslek Komitemizin Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan İnşaat malzemecileri ihtisas bölgesi oluşturulması amacıyla  Dağdibi civarındaki  yer tahsisiyle ilgili “İnşaat malzemecileri ihtisas bölgesi” oluşturulması gündemli yapacağımız toplantıya 14.Meslek grubu üyeleri ile 18, 34 v.b gibi ilgili olabilecek diğer Meslek grubu üyelerinin de  katılması hususunun Yönetim Kurulumuza arzına.09.01.2014.09

KARAR:3
  
Odamız Ticareti Geliştirme Komisyonu'nun, “İndirimli Alışveriş Kampanyası Projesi” ile ilgili sektör belirleme çalışmaları kapsamında, komite üyelerimizden projeleri hakkında görüş ve öneri talep ettikleri yazısı görüşülüp, değerlendirmelerde bulunuldu.09.01.2014.09 
                  
KARAR:4
                  
Dilek ve temenniler dinlendi.09.01.2014.09

Haber Tarihi : 15/1/2014
Paylaş