Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu telekomünikasyon ve bilgisayar faaliyetleri ile iştigal eden üyelerden oluşan 31. Meslek Komitesi, aylık olağan toplantısını komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirdi.

Komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesini taksitle alınmış telefonların iki taksit üst üste ödenmemesi halinde GSM hatlarının kapatılmasının oluşturduğu mağduriyet oluşturdu.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak şunları dile getirdi:

Bazı GSM operatörlerinin vatandaşların GSM hatları üzerinden almış oldukları cep telefonlarının 2 taksit üst üste ödenmediği takdirde alınan cep telefonunun GSM operatörü tarafından kapatılacak olması Komite üyelerimiz tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Bu şekilde taksitle alınan hangi mal taksit ödenmediği takdirde kullanım hakkı kısıtlanmaktadır? Son 3 yılda başlayan taksitli cep telefonu satışında bugüne kadar operatörlerin ödeme yapmayan abonelerinden mahkeme kanalıyla ödemeleri tahsil ettiğini bilmekteyiz. Bu karar ile ilgili BDDK’ya bir talep yazısı yazarak itiraz etmeyi planlıyoruz. Yüz binlerce üyemiz ilerleyen zaman içerisinde kullanılmış cep telefonu ticareti yapamayacak hale gelecektir. Bu uygulamanın hayata geçmesi sektörümüzü mağdur edecektir.

Bu kararın operatöre yazılacak uyarı yazılarıyla birlikte düzeltilmesini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası adına Meslek Komitemiz takip edecektir. İletişimin en büyük insani haklardan birisi olduğu düşüncesiyle ücretini ödeme taahhüdünde bulunarak almış olduğu cep telefonunu vatandaşımız istediği yere satma ya da değiştirme hakkına sahiptir. Bunun için de yasal yollarla vergisini ödeyen, işçi çalıştıran, kira ödeyen cep telefonu bayilerinin endişe etmeden ticaretini sürdürmesi sağlanılmalıdır. Bu kararın muhakkak Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinden döneceğini ümit ediyoruz. Eğer ki bu karar uygulanmaya devam edilecekse kredi kartı ile taksitli telefon satışının tekrar başlatılmasını talep ediyoruz. Düşünün ki kredi kartıyla aldığınız herhangi bir ürün velev ki yediğiniz bir yiyecek ya da içecek kredi kartını ödemediğiniz takdirde geri mi alınıyor? Operatörün 24 ay taksitle sattığı cep telefonu artık tüketicinindir. Operatör parasını alamadığı takdirde tüketiciden parayı talep etme hakkı vardır. Bu hakta yasal yollarla kişinin kendi adına olan taşınmazlarıyla yıllardan beri alınmaktadır. Şimdi işin kolayına kaçarak ürünü kapatmaya kalkması ve piyasada serbest yollarla gezen bu malı alan 3. kişileri mağdur etmeye yol açacaktır. Kamuoyuna konunun takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz.”

 

 

Haber Tarihi : 13/1/2017
Paylaş