Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu iklimlendirme sistemleri ve sıhhi tesisatçıların oluşturduğu 7. Meslek Komitesi, yıllık değerlendirme toplantısında grup üyeleri ile bir araya geldi.

Ev sahipliğini Komite Başkanı Doğan Çatalbaş, 7. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Adem Bilgen ve Faruk Öz, Komite Başkan Yardımcısı Atilla Beyazhan ve Komite Üyesi Recep Muslu’nun yaptığı toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Terzioğlu ve çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, toplantıya yoğun katılımın olması komite içindeki dinamik ve birlikteliğin bir göstergesi olduğunu ifade ederek örnek olduğunu ifade etti. Sakarya’nın hızla ilerleyen bir bölge olduğunu belirten Güneş, “İş dünyası olarak değişimi yakından takip etmeliyiz. Sahanın şartlarına uygun davranarak elenmemek için çalışma ortamlarımızı ve teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yarının hamlelerine bugünden hazırlanmalıyız.”  diye konuştu.

Komite Başkanı Doğan Çatalbaş ise konuşmasında komite çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Komitemiz Doğalgaz-Isıtma-Soğutma-Sıhhi-Yangın ve Mekanik tesisat işi yapan yaklaşık 160 firmadan oluşmaktadır. Sektörümüzle ilgili olup ta üye olmayan fakat çalışmalarımız içinde yer alanlarla beraber toplam 250 civarında firmayız.

Göreve geldiğimiz 4,5 yıl içinde meslek komitesi toplantılarından 64 adet gerçekleştirdik. Bu toplantılarda da toplam 243 adet karar aldık. Bu toplantı ve karar sayısıyla SATSO’daki 34 meslek komitesi içinde yapılan çalışmalar konusunda birinci sıradayız. Yaptığımız toplantıları ve aldığımız kararları odamız internet sayfasından 7.meslek komitesini seçerek görebilirsiniz.

Komite bünyemizde oluşturduğumuz çeşitli komisyonlarla 17 toplantı gerçekleştirdik, Agdaş yöneticileri ile 16 toplantı gerçekleştirdik, Üyelerimizin ihtiyaç duyduğu konularda her iki ayda bir bilgi ve becerilerini artıracak eğitimler düzenliyoruz. Çeşitli konularda üyelerimizin bilgi ve eğitimlerini artırmaya yönelik 21 eğitim semineri düzenleyerek 750 kişinin faydalanmasını sağladık. 80 yetkili firma ile Agdaş yöneticilerini bir araya getirdiğimiz 10 paydaş toplantı yaptık, 5 defa 150 kişilik komite üyelerimizin tamamının katılım sağladığı yemekli toplantı düzenleyerek her çalışma yılı sonunda yaptığımız faaliyetlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. 2 yılda bir İstanbul’da düzenlenen Tesisat Fuarına katılarak 270 kişinin faydalanmasını sağladık. Yazılı ve görsel basında sektörümüz ile ilgili konularda bildirilerde bulunuyoruz. Sektörümüz ile ilgili 10 defa basın bildirisinde bulunduk.1 defa da radyo programına katıldık. Odamızın düzenlediği tüm müşterek meslek komite toplantısına ve sayısız oda etkinliğine katıldık. Üyelerimizin ihtiyaç duyduğu belgeler ile ilgili Akredite kuruluşları getirerek 12 kez eğitim düzenledik. 150 usta ve mühendisimizi ücretsiz belgelendirdik. İlk MYK belgesini verdik. Zorunlu mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili üyelerimize bilgilendirmelerde bulunduk. Sayısız üye ziyareti gerçekleştirdik. İş güvenliği uzmanı ve hekim desteği konusunda bilgilendirmeler yapıp uygun şartlarda hizmet satın almalarını sağlıyoruz. KOSGEB ve İŞKUR gibi kuruluşlarla devletin direkt sağladığı desteklerle ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bunların yanı sıra üyeler arasındaki iletişim ve bilgilendirme, mail,  mesaj ve birebir iletişim yoluyla güçlendirildi. Cenaze, cemiyet, düğün, açılış, eleman ilanları, SATSO etkinlikleri ve yaptığımız çalışmalar ile ilgili duyurular yapıldı. Üyelerimize teknik bilgiler ve karşılaştıkları sorunlar ile ilgili yardımcı olundu. Firmaların yetkilendirilmesi amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde İTS-215’e geldi. Biz dört sene önce göreve geldiğimizde yetki numarası 148 lerde idi. Yani son dört senede 67 firma yetki aldı. Şuanda 80 adet aktif yetkili firma var. SATSO’nun komitemiz ile ilgili ihtiyaç duyduğu konularda bilirkişilik yapıldı. Meslek yüksekokullarının 3+1 projesine ve ilgili Meslek Liselerine stajyer öğrenci konusunda istihdam sağlayarak okul-sanayi işbirliğini sağlıyoruz.  Şehrimizdeki ilgili meslek komiteleri ve meslek odaları ile ortak çalışmalar yapıyoruz.”

Çatalbaş sektörel değerlendirmelerde de bulunarak,  “Yapılan inşaatlarda yakıt tasarrufu, kombinin ömrünün daha uzun olması ve dış hava şartlarından ve dondan etkilenmemesi açısından kombilerin yerinin açık balkonda olmaması daha ziyade mutfak gibi kapalı ortamların tercih edilmesi, çevreye zarar vermemesi, herhangi bir temas halinde sağlık problemleri oluşturmaması açısından yoğuşmalı kombi kullanımını göz önüne alarak, asitik bir sıvı olan yoğuşma suyu için yoğuşma giderlerinin kombinin koyulacağı yere bırakılması aksi takdirde nötralizasyon kabı kullanılma zorunluluğu var.” dedi.

Doğan Çatalbaş son olarak “İşçi hak ve hukuklarına yeteri kadar riayet etmediğimizi görüyorum. İnternetten her komitenin toplantı kararlarına bakarsanız bu kararların yarısı iş mahkemesinden gelen maaş bilirkişilik talepleri olduğunu görürsünüz. Artık özlük hakları, tazminat, yemek paraları, yıllık izinler, aldığı maaş üzerinden sigorta gösterilmesi gibi konularda daha hassas davranılmalı ve mümkün olduğunca mevzuatlara uyulmalıdır. Aynı hassasiyet vergi konusunda da gösterilmeli. Devlet her geçen gün kontrolleri daha da sıklaştırmaktadır. Zamanında ödenmeyen ve nasıl olursa fark edilmiyor denen vergiler gün geliyor hepsi birden fazlası ile tahsil ediliyor. Bu yüzden basiretli tüccar olmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

Toplantı soru cevap ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.

 

 

Haber Tarihi : 27/12/2017
Haber Medya
Paylaş