KARAR:1

Odamıza gelen ve komitemize havale edilen, 13 Odanın kuyumculuk ve mücevher ticareti ile ilgili Meslek Komite Başkanlarının iletişim bilgilerini talebimize istinaden   gönderdiği yazılar görüşüldü.

Malumat hasıl olduğuna.13.06.2018/03 

 

KARAR:2

Ülkemizdeki kuyumcuların tamamının müzminleşmiş ortak sorunu, sadece darphanenin basmaya yetkili olduğu altın liraların, taklit edilerek sahte altın görünümlü olarak üretilmesi ve satılmasıdır.

Suç: Osmanlı Darphanesi ve Cumhuriyet Darphanesinin kalıplarını kopyalamak ağır suçtur. Kuyumculuk sektörü uzun zamandır bu taklit üretimin mağdurudur.

Tespitimize göre piyasada bazı kişilerin aleni veya el altından çeyrek altın, yarım altın, cumhuriyet lirası, reşat altın ve beşibirlik sahte olarak bastıkları ve satışını yaptıkları belirlenmiştir. Bu ürünler kararmaz ve garantili olarak satılmaktadır.

En basit örneği ile düğünlerde bu çeyreklerden takılsa düğün sahibi anlamaz, bozdurmaya gittiğinde gerçek ortaya çıkar, düğün sahibi tüm davetliler hakkında şüpheye düşer.

Başka bir örnek: Böyle bir lirayı edinen kötü niyetli biri, edindiği lirayı altın bir çerçeveye taktırır bu şekilde satar. Her türlü kötü niyete, dolandırıcılığa, aldanma ve aldatmaya açık bir durumdur. Bu suç acilen durdurulmalıdır.

Suç duyurumuz ve şikayetimiz, satışı yapılan yerler ve basımı yapılan yerlerin tespiti ve cezalandırılmalarıdır. Bahsedilen konu hakkında yerel basında basın duyurusu yapılmasına ve konunun Odamız Hukuk Müşaviri tarafından incelenerek gerekli çalışmaların yapılmasına.13.06.2018/03         

  

KARAR:3

Ülkemizdeki Makina Kimya Endüstrisi Kurumu sözleşmeli bayilerimizin ortak sorunu olan, 7,65 mm, 6,35 mm, 45 kalibre, 38 kalibre vb. bir çok çap tabanca fişeğinde yapılan satış adet kısıtlamaları yanı sıra bazı çap mühimmatların MKE Kurumunda hiç olmaması, tüm bayileri ve ruhsatlı silah sahiplerini mağdur etmektedir.

Örneğin bir kişinin yıllık 1.000 adet mermi alma hakkı olmasına rağmen Makina Kimya Endüstrisi Kurumu’nun bayilere sadece 200-400 adet gibi yeterli olmayan sayıda fişek vermesi bayileri iş yapamaz duruma getirdiği gibi ruhsatlı silah sahiplerini de mağdur etmektedir. Bu imalat ve arz eksikliğinin giderilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yazı yazılmasına.13.06.2018/03         

                    KARAR:4                                                                                          

Meslek grubumuz ile ilgili genel sorunlar tartışıldı.13.06.2018/03

KARAR:5

Dilek ve temenniler dinlendi.13.06.2018/03


Haber Tarihi : 24/6/2018
Paylaş