Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mobilya İmalatçıları ve Malzemecileri Meslek Komitesi olan 26.Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ana gündem maddesini; Mobilya sektörünün kalifiye iş gücü talebini karşılamak için gereken çalışmalar ve gelecek vizyonu ile ilgili değerlendirmeler oluşturuldu.

Komite Başkanı Mustafa Okuyan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, meclis üyeleri Lütfi Sunman ile Yunus Tever, komite üyeleri Sadullah Balıkçıoğlu, Cafer Güler ile Adapazarı Kaynarca, Karasu, Ferizli’deki Meslek Liseleri Mobilya Bölüm Şefleri Tayfun Serbest, Yavuz Akman, Murat Bayram Özçil, İsmail Olgun, Yavuz Alpman iştirak ettiler.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan komite üyeleri ve bölüm şefleri sektörün gelişmesi adına belli başlı kararlar alarak uygulanması konusunda takipçi olacaklarını ifade ettiler.

Komite üyeleri ve mobilya bölüm şefleri konu ile ilgili şunları dile getirdi:

“Üretimde ihtiyaç duyulan kalifiye ve vasıfsız işgücü bulma sıkıntısını hepimiz yaşıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntısının bir kısmı; çıraklık okulları ve meslek liselerine tercihlerin azlığındandır. Temel eğitimi alan öğrencilerimiz Anadolu liselerini tercih etmekte, meslek liseleri fark edilmemektedir. Oysa sanayimizde o kadar çok üniversite mezunu vasıfsız ve asgari ücretle çalışan elemanların varlığı malumdur, çok daha fazlası ise işsizdir.

Önümüzdeki yıllarda Kaynarca bölgesindeki KAMOSB (Kaynarca Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) ve SAMİKOP (Sakarya Mobilya İmalatçıları Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi) üretime geçtiğinde mobilya sektörü kalifiye eleman ihtiyacı çok daha artacaktır. Bu konuda şimdiden çalışmalar yapmalıyız.

Bu nedenle gerek devlet, gerekse STK’ları ve gerekse münferit olarak; temel eğitimi alan öğrencileri meslek liselerine yönlendirmek için farkındalık yapmalıyız. Bunun için önce bizler projeler hazırlayıp ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte tatbik etmeliyiz.” diye değerlendirmelerde bulundular.

Toplantıda alınan kararlar şu şekildedir:

  1. Meslek liselerinin mobilya bölümünden mezun olan öğrencilere mobilya sanayicilerinin desteği ile iş garantisi vermek,

 

  1. Bölüme ilk giren 10. Sınıf öğrencilerine her okuldan (7 Okul) başarılı 5 kişiye her ay nakdi yardım sağlanacak. Bu yardım mobilya sanayicilerinden sponsor bulunarak karşılanacak.

 

  1. Bölüm öğrencilerini meslekleri ile ilgili fuarlara götürmek.
  2. Bölüm öğrencilerini zaman zaman atölyelerinde ziyaret etmek ve onlara planlı bir şekilde mobilya fabrikalarını gezdirmek.

 

  1. Sene sonunda, yıl içinde yapılan faaliyetler için sergi açmak, yarışmalar ve çeşitli etkinlikler düzenlemek.

 

  1. Kaynarca İhtisas Organizede sadece mobilya meslek lisesi bölümünün açılmasını talep etmek

Toplantıda ayrıca sektörün gelişimi ve güçlendirilmesi adına Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında Yönetim Kurulu’nun desteği ile çalışmalar yapılmasının önemi konuşuldu.

 

Haber Tarihi : 2/11/2018
Paylaş