Sakarya Üniversitesi ile SATSO 10. Meslek Komitesi arasında yapılan eğitim seminerleri protokolü çerçevesinde ikinci toplantı 14.11.2018 tarihinde SATSO Eğitim Salonunda yapıldı. Toplantı 10. Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay’ın selamlama konuşmasıyla başladı.

Konuşmacı olarak katılan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Ali Yalçın, “Koruma Sistemlerinde Güncel Gelişmeler” konulu bir seminer verdi. Prof.Dr.Yalçın konuşmasının ilk bölümünde çok güncel olarak kullanıma sunulan seri ark arızaları algılama cihazı hakkında bilgi verdi. Mevcut elektriksel koruma cihazlarının seri ark arızalarını tespit etmede yetersiz kaldığını ve buna çözüm olarak seri ark arızalarını algılayabilecek bir cihazın geliştirilerek kullanılmaya başlandığını anlatan Yalçın, Ülkemizde, elektrik kaynaklı yangınların oranının son on yılda nerdeyse %100 artarak yangın sebepleri arasında ilk sıraya çıktığını benzer durumun tüm dünyada yaşanması nedeniyle Avrupa’da 2017 yılından itibaren seri ark algılama cihazının tüm yapılarda kullanımının zorunlu olduğunu belirtti. Yangın oluşumunda mevcut koruma cihazlarının yetersizliği ile Seri Ark Algılama Cihazının icra ettiği fonksiyonlar video gösterimleriyle de katılımcıların bilgisine  sunuldu.

Sunumun ikinci kısmında ise, dağıtık üretim sistemlerinin yaygınlaşması nedeniyle koruma sistemlerindeki güncelleştirme ihtiyaçları üzerinde duruldu. 

Toplantının son kısmında sorular cevaplandırıldı ve sektörden gelen katılımcıların tecrübe paylaşımları yapıldı. 

 

Haber Tarihi : 14/12/2018
Haber Medya
Paylaş