Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası Sanayi ve Ar-Ge Komisyonu ve Sakarya Teknokent Adaptto işbirliği ile Fikri Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında, ‘Marka, Tasarım, Patent Tescili ve Süreç Yönetimi’, ‘6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve Uygulamadaki Yenilikler’ ve Telif Hakları kapsamında ‘Zorunlu ve İsteğe Bağlı Sicil Kayıtları’, ‘5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ konularında Temel Patent Eğitimi düzenlendi.

KÜSİ il grubundan temsilcilerin katıldığı eğitim, Patent ve Marka Vekili İlhan Özsoy tarafından SATSO eğitim salonunda verildi.

Patentto’nun temel amacının üniversitedeki bilimsel çalışmalar sırasında ortaya çıkan buluşlarını patent hakkı ile koruma altına alınmasını sağlamak ve ticarileştirmek olduğunu vurgulayan Özsoy, şunları dile getirdi:

Telif hakkı koruması, fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamında korunan eserler, eserin oluştuğu andan başlayan doğal bir korumadan yararlanır. Eserin herhangi bir kuruma kayıt (tescil) ettirilmesine ya da onaylatılmasına gerek yoktur. Fikri mülkiyet hakkı, sınai mülkiyet hakkı, fikir ve sanat eserleri olmak üzere üç mülkiyet hakkı bulunur.

“Markayı marka yapan patenttir”

Üretici iseniz markanın ulaşılabilir olma özelliği vardır. Markanın adını bilirseniz hangi ürünü istediğinizi bilirsiniz ve çok daha kolay ulaşabilirsiniz. Marka bir ürünün kimliğidir. Başkalarından ayırt edilebilme özelliği taşır ve pazarda tutunmanızı sağlar. Marka bir reklam aracıdır. Haksız rekabete karşı sizi korur.

Tasarım, bir ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerinde ki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme, yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüne denir.

Bir tasarımın aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir. Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorsa aynı kabul edilir.” dedi.

Patent ve faydalı model, coğrafi işaret, entegre devre, fikir ve sanat eserlerini koruma, marka tescil süreci gibi konulara da değinildi ve patentli ürünlerde Gelir vergisi ve KDV istisnaları ve uygulamaları hakkında da konunun uzmanlarınca bilgi paylaşımı yapılmıştır.

SATSO eğitim salonunda verilen eğitime firmaların Ar-Ge Merkezi temsilcileri yoğun ilgi gösterdi

Haber Tarihi : 24/12/2018
Haber Medya
Paylaş