Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Elektrik Elektronik ve Elektromekanik Meslek Komitesi (10. Meslek Komitesi)ile Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği arasında imzalanan eğitim protokolü çerçevesindeki seminerleri devam ediyor.

“Elektrik Motorlarında Enerji  Verimliliği” konulu seminer sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.  SATSO  Eğitim Salonunda 10. Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay'ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Turan "Elektrik Motorlarında Enerji  Verimliliği " konusunu anlattı.

Dr. Turan sunumunda şunları dile getirdi: “Dünya ile eş zamanlı olarak, ülkemiz de enerji verimliliği alanında yeni düzenleme ve stratejiler oluşturmaktadır. Endüstride enerji tüketiminin en büyük aktörü elektrik motorlarıdır. Elektrik motorları ilgili süreçlerin tahrikinde kullanılmaktadır. Bu seminerde, endüstride en yaygın kullanılan asenkron motorlarda enerji verimliliğine yönelik farklı bakış açıları sunulacaktır. Kapsam olarak; motorlarda enerji verimliliğine etkiyen faktörler, küçük güçlü asenkron motorlarda enerji verimliliği için yapılabilecekler, enerji verimliğini arttıran sürücüler, büyük güçlü motorlar ve süreç değerlendirme ile enerji verimliğinin arttırılması, örnek uygulamalar, enerji yöneticisi sertifika programları ve endüstri 4.0 ile birlikte bu alandaki yeni eğilimler yer almaktadır. Endüstride tüketilen enerjinin yüzde 65'i elektrik motorları tarafından tüketilmektedir. Motorların satınalma fiyatı, aynı motorun 8-12 hafta boyunca çalışması durumunda harcayacağı elektrik fiyatına karşılık gelmektedir. Motorun satın alma maliyeti, motorun ömrü boyunca toplam çalışma maliyetinin sadece yüzde 1'ini temsil eder. Yumuşak yol verici kullanmak uygulamaya göre değişmekle birlikte yüzde 30 ile yüzde 70 arasında enerji verimliliği sağlamaktadır.”

 

Haber Tarihi : 12/4/2019
Paylaş