Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Halk Sigortanın işbirliği ile KOBİ’lere yönelik devlet destekli küçük orta ölçekli işletmelere yönelik ticari alacak sigortası konulu bilgilendirme toplantısı 16. Meslek Komitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve çoğunluğunu sigortacılık ve finans sektör temsilcilerinin oluşturduğu 16. Meslek Komitesi’nin organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıya, Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Talip Kuriş, Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, Meclis üyeleri; Oktay Topçu, Sakarya GGK İcra Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz ve çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ “Ülke ekonomisi sıkıntılı günlerden geçiyor. İşlerimizi sürdürebilmek için doğru kararlar almalıyız. İşi yapmak önemli ama işi doğru yapmak en önemlisi. Bu doğrultuda ekonomiye katkı yapmamız gerekiyor. Bu bilgilendirme seminerinde ise ticari alacak sigortasının tüm detayları hakkında bilgi verilecektir. Faydalı olacağına inanıyorum.” dedi.

Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan konuşmasında “ 27 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan tebliğ ile alacak sigortası ile hangi satışlara teminat sağlanacağı belirlenmiştir. Zor rekabet ortamında daralan kar marjıyla ayakta kalmaya çalışan KOBİ’lerimizin yapmış olduğu, herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlardan doğan borcun ödenmeme riskini teminat altına alan Devlet Bilindiği üzere 04.06.2018 tarihli ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu’nun “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası Sunulmasını İçeren Devlet Destekli Sistemin İşleyişine Dair Kararı” ile KOBİ’lere yönelik bir ticari alacak sigortası sistemi oluşturulmuştur.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bu sigorta ile KOBİ’lerin vadeli alacakları, vadesinde tahsil edilmeme riskine karşı teminat altına alınmaktadır.

Devlet destekli alacak sigortası sisteminin hedef kitlesini, yıllık net satış hasılatı 25.000.000 TL’yi aşmayan KOBİ’ler oluşturulmaktadır. Sigortadaki ciro ile müşterinin seçmiş olduğu vade aralığına denk gelen prim oranının çarpılması ile prim elde edilmektedir. Prim tutarı asgari 2000 TL’nin altında çıkması durumunda, Prim 2000 TL olarak görülür. Ticari alacak sigortası firmaların yapmış olduğu, herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlardan doğan borcun ödenmeme riskini teminat altına alan sigorta ürünüdür.

Kredi limiti tahsis edilmiş bir alıcının iflas, konkordato, tasfiye, vb. hukuki durumlar ile temerrüde düşmesi teminat altındadır. Ticari alacak sigortasının faydalarından biri ise müşterilerini analiz edip, finansal durumları izleyerek şirketin risk yönetimine katkı sağlar. İşletmeyi öngörülemeyen tahsilat problemlerine karşı koruyarak, finansal yapısını güçlendirir. Bilançonun aktif kalitesini yükselterek bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde kredibilitesini arttırır. Şirket yönetiminin alacak sorunlarını bir kenara bırakarak asıl faaliyet alanına odaklanmasına yardımcı olur. Yeni müşteriler bularak satışları arttırmaya ve şirketin büyümesine katkı sağlar. Sorunlu alacaklarla ilgili hukuki takip işlemlerini sigorta şirketini avukatları işletme adına yürütür.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda katılımcılara, tahsis süreci, risk yönetimi, hasar süreci, ticari alacak sigortasının süreçleri hakkında da detaylı bilgiler sunuldu.

Haber Tarihi : 3/5/2019
Haber Medya
Paylaş