Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten ve çoğunluğunu tarım ve hayvancılık meslek grubunun oluşturduğu 4. meslek komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ana gündem konusunu mısır hasadı, üretim rekolteleri ve fiyatlar oluşturdu.

Tarım ürünleri fiyatlarının üreticiyi memnun edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten komite üyeleri, tarım ürünlerinin hak ettiği değeri görmemesine vurgu yaptılar. Son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan ve devletin gerekli teşvikler ile destek verdiği ‘Lisanslı Depoculuk’ uygulamasının üreticinin mahsulünün değerini koruması açısından önemli bir adım olduğuna da dikkat çeken 4. Meslek Komitesi, özellikle mısır hasadının belli bir sürece yayılması konusuna da değindi.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, konuyla ilgili açıklamalarında şunları dile getirdi:  “Mısır ilimizin çok önemli ürünlerinden bir tanesidir, yaklaşık 400 bin ton yıllık üretimimiz var ve Eylül ayının ortalarında hasadı başlayacak.

MISIR HASADI BİR SÜRECE YAYILMALI

Bu sene de TMO yüzde 15 rutubetli mısır için 1.150 TL gibi fiyat açıkladı. Geçen seneki fiyatlara göre bu fiyat yüzde 22’lik bir artışa denk geliyor. Ayrıca geçen yıl ton başına 30 TL olan devlet desteği 2019 yılı ürünü için ton başına 60TL’ye yükselmiştir.

Son 3 yıldır mısırda ilk alım fiyatı açıklanıyor, piyasa oluşmaya başlıyor ve sonra da hızlı bir düşüşe geçiyor ve üretici de bu durumdan ciddi bir zarara uğruyor. Sebebini incelediğimizde Sakarya mısırı diğer Adana, Eskişehir, Konya, Güneydoğu illerindeki mısır çeşitlerine göre daha çok rutubetli hasat edilmek zorunda ve nem oranı yüzde 24 ile 25 oranında değişmektedir. Bu nem oranı demek oluyor ki; mısır hasat edildikten sonra ya doğrudan kurutmaya girecek ya da hemen tüketilecek. Aksi takdirde çok sorun yaratmaktadır.

MISIR HASADI ACELEYE GELMEMELİ

Hasat başladıktan sonra çok hızlı yapıldığında Sakarya’nın kurutma kapasitesi günlük hasadı karşılamaya yetmiyor. Sonra da üretici ürününü değerinin çok altında satmak zorunda kalıyor. Hasadın bir sürece yayılmasının üreticiyi çok koruyacağına inanıyorum.

ÜRETİCİ BİLİNÇLENMELİ

Bizler ziraat odaları kanalıyla ulaşabildiğimiz üreticilere ulaşıp bilgi vermeye çalışıyoruz ve bu konuda hassasiyet oluşturmaya çalışıyoruz. Üreticiye hasadı aceleye getirmeme bilincinin verilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı

Haber Tarihi : 6/9/2019
Paylaş