Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten ve ağırlığını tarım ve hayvancılık meslek grubunun oluşturduğu 4. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ana gündem konusunu son zamanlarda şehrimizde su baskını olabilen tarım alanlarında üreticilerin yaşadığı sorunlar, verim kaybı, maddi zararlar ile su baskınları olan tarım arazilerindeki sorunun çözümüne yönelik dere ıslahları ve drenaj sistemi konusu oluşturdu.

Sel olaylarının herkes için ciddi tehdit ve zarar oluşturduğunu belirten komite üyeleri, bu olaylardan çiftçilerin de çok ciddi zararlara uğradığının altını çizdi.

 Toplantıda doğa olaylarının engellenemeyeceğini ancak önlemlerin alınması ile oluşacak zararın engellenebileceğini vurgulandı. Dere yataklarındaki imarlaşma sürecine dikkat çeken komite üyeleri, ufak önlemlerin bile büyük felaketleri önleyeceğini belirttiler.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, tarım sektörünün doğal olaylardan en çok etkilenen sektör olduğunu belirterek önlemler konusunda herkesin bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Daha Büyük Felaketler Yaşanabilir

“İlimizde ve komşu illerimizde yağan yağmurların sel felaketi boyutuna getirerek maddi zarara neden olmasının dere yatağı kenarlarında imarlaşma olduğu bir gerçek. Böyle felaketler diğer illerimizde de olmaktadır. Dünya küresel ısınma nedeniyle bir iklim değişikliği yaşıyor. Bu sorunun sonuçlarını da böyle sel felaketleriyle yaşıyoruz ve daha da büyük felaketler yaşama ihtimalimiz yüksek. Toprağı yanlış kullanıyoruz, sularımızı kirletiyoruz, sel felaketinin ardından Karadeniz çok kirlendi ve bunlar biz insanlar yüzünden oldu.

Su Tek Bir Alana Toplanıyor

Gökçeören, Aralık, Yazlık, Kazımpaşa, Alandüzü, Karapınar, Kocaali ve daha birçok bölgenin köylerinde yaklaşık 55 bin dönüm arazi bu sene yağışların fazla olması nedeniyle suyun bir alana toplanması, su durması gibi sorunlar yaşandı. Bundan dolayı çiftçilerimiz büyük bir zarara uğradı. Bu konuda ilgili kurumların ve vatandaşların bilinçlenmeleri gerekiyor. Artık kangren haline dönüşen ve üreticilerimizi büyük zarara uğratan Gökçeören’deki su baskınları başta DSİ olmak üzere yetkililerin acil çözüm üretmesini beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Haber Tarihi : 6/9/2019
Paylaş