Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilişim ve telekomünikasyon sektörünü temsil eden ve 31. Meslek Komitesi, ikinci el telefonlarla ilgili olarak Resmi Gazete’de yayınlanan “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Yürürlüğe giren söz konusu yeni yönetmeliğe göre, cep telefonu piyasasında ciddi bir hacme sahip olan ikinci el cep telefonu ve tabletler belirli standartlarda yenilenerek garantili ve sertifikalı şekilde satışa sunulacak. Yeni düzenlemede; yeniden ambalajlama, ambalaj üzerinde "yenilenmiş ürün" ibaresine yer verme, fatura düzenleme ve en az 1 yıl süreyle garanti verme gibi şartlar bulunuyor.

Konu ile ilgili komitesi adına açıklamalarda bulunan 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, çıkan yönetmeliğin tüketicinin ikinci el alışverişte güven problemi yaşamaması adına sevindirici olduğunu belirterek desteklediklerini dile getirdi. Bayrak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

Cep telefonu değiştirme süreleri kısaldı

“ Cep telefonu ve tablet sektörü son yılların en artış gösteren sektörlerinin başında geliyor. Artık cep telefonlarında akıllı diye tabir ettiğimiz ve her sene daha da yeni modelleri piyasaya sürüldükçe tüketicinin de telefon değiştirme zamanı çok kısalmaktadır. Çeşitli raporlara ve istatistiklere göre tüketicilerin ciddi bir kısmı, kullandıkları telefonların her sene yenilenen güncel modellerini alma girişiminde bulunduklarını ve cep telefonu değiştirme süresinin 3 yılın altına indiğini gösteriyor. Bu vesileyle de ikinci el telefon piyasası da ciddi şekilde hareketli geçiyor.

Cep telefonlarına faturalı satış  güvencesi

Tüketicileri ikinci el teknolojik ürün piyasasından iten en baş sebeplerinden biri de satın alacakları ürünlerin herhangi bir güvencesinin, faturasının olmaması ve en başta ürünün durumu hakkındaki gerçeklerin saklanıyor olması gibi birçok neden mevcuttur. Bu neticede de tüketicinin ikinci el alışverişe karşı ciddi bir önyargısı oluşmuş, sektörümüzde faaliyet gösteren ve ikinci el satışında işini iyi yapan firmalarımıza karşı da önyargılı bir yaklaşıma neden olmuştur.

Resmi Gazetede yayınlanan söz konusu yönetmelik ile sektörümüzün adının lekelenmesine yol açan bir uygulamanın daha düzene girmesi sağlanmıştır. Yönetmelik sayesinde, ikinci el ürün satışında bir standart sağlanacak ve tüketici vermiş olduğu parasının karşılığını alarak güvence sahibi olmuş olacaktır. Ürünlerin hasarlı ve arızalı parçaları değiştirilerek kullanıma uygun hale getirilecek, 12 ay garantili olacak, tüketicinin de bu süreçten bilgisinin olması sağlanacaktır.

Güvenilir ve kurumsala hitap eden firmalar tercih edilmeli

Tüketicilere tavsiyemiz ikinci el ürün alışverişinde güvenilir, kurumsal ve ürünleri yönetmeliğe uygun olarak satan işletmeleri tercih etmeleridir. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz ve sektörümüzün güvenine zarar veren işletmelerden alışveriş yapmamalarını öneriyoruz.  Yönetmelik ile ikinci el telefon pazarının daha da hareketleneceğini düşünüyor ve işini layığıyla yapmayan işletmelerin azalacağını umuyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 4/9/2020
Paylaş