SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu, T.C. Bakü Büyükelçiliği ve Sakarya Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle Azerbaycan ve Sakarya arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek ve Sakaryalı firmaları Azerbaycan ekonomisi ile pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla “Azerbaycan İşbirliği Fırsatları Toplantısı” gerçekleştirildi.

SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş’in moderatörlüğü ve Bakü Gümrük Müşaviri Eser Çengel’in sunumuyla gerçekleştirilen toplantıya Nahçıvan Ticaret Ataşesi Lütfi Kop, Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca ile çok sayıda SATSO Üyesi iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin önemi konusuna vurgu yaparak gerçekleştiren SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş; “Bugün iki ülkenin hem birbirleri hem de dünya için önemli bir konumda oldukları bilinen bir gerçek. Son gelişmelerin ardından Azerbaycan ve Türkiye arasında ticaretin daha da kolaylaşıp gelişeceğini düşünüyoruz. Azerbaycan sürekli gelişen ve dikkat çeken bir pazardır. Gerçekleştirdiğimiz toplantımız ile Sakaryalı yatırımcılarımızın Azerbaycan hakkında bir fikre sahip olarak faaliyetlerini orada da yürütebilecekleri bilgileri aktarmayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca; “Hepimizin amacı ortak. Sakarya’nın ticaretini ve ihracatını geliştirmek istiyoruz. Sakarya Ticaret İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın sağladığı desteklerden şehrimiz üreticisinin de faydalanmasını ve dünya pazarlarında faaliyet göstermesini istiyoruz.

Bakü Gümrük Müşaviri Eser Çengel ise yaptığı sunumda Azerbaycan hakkında çeşitli bilgiler, vererek şunları dile getirdi; “Azerbaycan fiziksel olarak önemli bir konumda yer almaktadır. Üretim, ticaret ve ulaşım gibi konularda altyapı yatırımlarını son yıllarda ciddi şekilde artırmıştır. Havalimanı, Bakü-Tiflis demiryolu hattı bunlardan bazılarıdır ve dünya ekonomisi açısından da verimli projeler olmuşlardır. Azerbaycan’da yatırım yapacak firmalara ciddi yatırım teşvikleri verilmektedir. Ülkede yatırım yapabilecek potansiyel sektörler ise tarım, gıda sanayii, turizm, bilişim, kimya sanayii ve makine sektörleridir. Azerbaycan’da Türk ürünlerine ilgi çok yüksek. 25 Şubat 2020 tarihinde Türkiye ile Azerbaycan arasında karşılıklı tercihli ticaret anlaşması imzalandı ve 19 Ocak 2021 tarihi itibari ile de Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu önemli gelişmelerle birlikte iki ülke arasında Nahçıvan koridorunun da açılmasıyla önemli ekonomik hamleler kolaylaşacaktır. Bakanlığımız bünyesinde ihracatı ve ticareti kolaylaştıracak birçok uygulama var ve firmalarımızın yeni yatırımlarına destek olmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 23/2/2021
Haber Medya
Paylaş