Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten ve çoğunluğunu yeme içme sektörü, öğrenci yurtları ve hizmet sektörünün oluşturduğu 5. Meslek komitesi, pandemi tedbirleri dolayısıyla bir yıldır kapalı olan işletmelerin mevcut durumu ve yaşanan süreçte üyelerden gelen taleplerini dile getiren yazılı bir açıklamada bulundular.

Beklentiler

5. Meslek Grubu üyeleri ile görüşülerek üyelerden gelen talep ve öneriler doğrultusunda hazırlanan mevcut durum ve sonraki süreç için hükümet tarafından yapılan çalışmalar için teşekkür eden komite üyeleri, pandemi sürecinde maddi olarak yıpranan sektörün ayağa kalkabilmesi adına da bu desteklerin çeşitlenerek devam etmesi doğrultusunda önerilerinin Cumhurbaşkanlığı nezdinde göz ardı edilmeyeceğine inandıklarını da belirttiler.

Sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler neticesinde üyelerden gelen beklentilerin ele alınarak SATSO 5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Gökhan Tiryaki, Alican Sak, Savaş Yılmazer tarafından hazırlanan öneri ve talep açıklaması şu şekildedir:

“Bizler, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 5. Meslek Komitesi Meclis Üyeleriyiz. Komitemiz, kafe, restorant gibi yiyecek ve içecek sektörleri ile yurt, apart ve otel gibi konaklama hizmetleri sektörlerini temsil etmektedir.

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermekle birlikte ekonomide önlenemez olumsuzluklara yol açmıştır. Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere koronavirüs, en başta temsil ettiğimiz sektörlere ağır darbeler vurmuştur. Salgının ülkemizde baş gösterdiği andan itibaren sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere devletimizin tüm kademelerinin yoğun bir şekilde gayret gösterdiğine şahidiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle, esnaf ve iş dünyasına yönelik verilen ekonomi destek paketleri ve diğer destekler için tüm sektör olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu destekler, zor koşullarda geçim mücadelesi veren sektörümüz için çok önemliydi.

Ancak, üzülerek bildirmek istiyoruz ki bu salgının bilançosu artık işletmelerimizin altından kalkabileceği boyutu aşmıştır. Kafe, restoran ve yurtların birçoğu gözümüzün önünde yok olmaktadır.

Temsilcisi olduğumuz işletmecilerle yaptığımız toplantılar ve ziyaretler sonucunda bu olumsuz duruma karşı en azından bir can suyu olacak bazı öneriler ortaya çıkmıştır. Meslek komitesi temsilcileri olarak firmaların taleplerini devletimizin ilgili kurumlarına bildirmek istiyoruz.

Zira Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililerimizin komitemizi ilgilendiren firmalar için ellerinden geleni yapacaklarına inancımız tamdır.

Üye Talepleri

Temsilciliğini yaptığımız firmalarımızın;

-        Uzun süredir kapalı olan iş yerlerinin belirli şartlar çerçevesinde açılması,

-        Pandemi başlangıcından itibaren sektörümüzdeki iş yerlerinin tabela vergisi, oda aidatı, emlak vergisi, ilan reklam ve ÇTV, çöp vergisi vb. giderlerin en az bir dönem kaldırılması,

-        Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşındaki prim gün şartlarının kaldırılması,

-        Belediyeler tarafından alınan ödemelerin ertelenmesi ve en az bir dönem alınmaması,

-        Firmaların kira ödeyemediği bu dönemde stopaj ve muhtasar vergilerinin alınmaması,

-        En az bir yıl geri ödemesiz finansman destek paketinin sektördeki firmalara sağlanması,

-        Yemek Sepeti, Getir, Multinet, SODEXO gibi kurumların aldığı komisyon oranlarında indirime gitmesi şeklinde talepleri var.

-        Öğrenci yurtlarının açılmasının ardından yurtta kalacak öğrenci sayısına göre kişi başına destek verilmesi,

Komitemiz üyelerinin bu taleplerine ilgili kurumların kayıtsız kalmayacağını ve zor günler geçiren iş dünyasındaki mağduriyetin az da olsa giderileceğini umuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, SATSO Başkanımıza ve belediye başkanlarımıza şimdiden teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Haber Tarihi : 28/3/2021
Haber Medya
Paylaş