Sakarya şehri çok kültürlü yapısıyla zengin bir gastronomiye sahiptir. On altı ilçesi olan şehirde Türkmenler, Abhazlar, Çerkesler, Gürcüler, Lazlar, Boşnaklar, Arnavutlar ve daha birçok etnisite yaşamaktadır. Yemeğin tarladan çatala olan serüveninde Sakarya şehrinin birbirinden kıymetli noktaları bulunmaktadır. Sakarya’nın gastronomisini tanıtmak amacıyla hazırlanacak olan “GastroSakarya” adlı kitapta bu noktalara yer verilecek, şehrin unutulmaya yüz tutmuş tatları, sofraların yıldızı yemekler, yemeklerle birlikte biriken sofra kültürü, hafıza, hikâyeler yer alacaktır. Sakarya’nın verimli topraklarından çıkan gıdaları, coğrafi işaretli tarım ürünlerin ve bu gıdaların işlenişi, sofra kültürü, yemeğin kültürel tarihi gibi unsurlardan oluşmaktadır.