SATSO Üyeleri Ticari Alım-Satımlarda Finansman Riski Yaşamayacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ziraat Bankası arasında gerçekleşen “Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansman Projesi” kapsamında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Bankası Sakarya Şube Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

İmzalanan protokol törenine Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un yanı sıra Ziraat Bankası Sakarya Bölge Yöneticisi İbrahim Arslan, Sakarya Erenler Girişimci Şube Müdürü Serpil Aksoy, Sakarya Bölge Satış ve Performans Yöneticisi Volkan Çelik, ile SATSO Genel Sekreteri Teyfik Öztürk iştirak etti.

Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansman Projesi ile SATSO üyelerine yönelik ticari alım satımlarda kolay finansman imkanı sağlayarak pandemi sürecinin olumsuzluklarını en aza indirip sürdürülebilir ve güvenilir ticarete katkı sunmak amaçlanıyor. Alım-satım işlemlerinin Ziraat Bankası garantörlüğünde gerçekleştirilerek tahsilat konusunda her iki tarafın da riski sıfıra indirilmesi hedefleniyor.

“Salgının ekonomik etkilerinden ders çıkarıyoruz”

Protokol töreninde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; projenin tedarik zincirinin salgından etkilenmeyecek ve bağımsız bir şekilde işlemesi için destek vereceğine değinerek şunları dile getirdi; “Yarının neler getireceğinin tam olarak kestirilemediği böyle bir dönemde ekonominin temel taşları olan üretim, sanayi, tarım ve ticaret unsurlarının etkilenmeden devam etmesi ciddi bir önem arz ediyor. Bu zor süreçte ticarette güven havasının devam etmesi, özellikle üretici ve satıcı arasındaki ticaretin aksamaması çok önemli. Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansman Projesi ile sektör kısıtlaması olmadan iki tarafın da karşılıklı olarak kazanacağı bir sistem oluşturuldu. İşletmelerimiz zor bir süreçten geçiyor. Üyelerimizin taleplerini TOBB aracılığıyla ilgili kuruluşlara her zaman iletiyoruz. Bu dönemde Ziraat Bankasının üyelerimize sağlayacağı avantajlar, üyelerimizin ticari faaliyetlerini devam ettirmelerine katkı sağlayacaktır. Ticari faaliyetlerin sürdürülebilirliğinde en önemli nokta finansmana erişim ve güvendir. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyor, attığımız bu imzanın hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası Sakarya Bölge Yöneticisi İbrahim Arslan ise “Projenin ana amacı, alım-satım işlemlerinin Ziraat Bankası garantörlüğünde gerçekleştirilmesi olup böylece tahsilat konusunda her iki tarafın da riskini sıfıra indirmek ve esnek vade ve taksit imkânları ile daha fazla satış yapabilme imkanı tanımaktır.  Kart ile alıcı ve satıcı arasındaki ticari risk ortadan kalkmış oluyor ve alıcı para ödemeden satın alma yapıyor. Satıcı da ürünlerini güvenle pazarlayıp parasını bankadan tahsil edebiliyor” dedi.

Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansman Projesi’nde;

Ürünün satıcılar (tedarikçi) açısından faydaları

  • Tahsilat riskinin sıfıra indirilmesi
  • Esnek vade ve taksit imkânları ile daha fazla satış yapabilme imkânı

Ürünün alıcılar açısından faydaları

  • Finansmana kolay erişim: Ödemeleri taksit ve vadeler ile yapma imkânı
  • Kredi/çek kullanmadan kendi tedarikçisi ile banka üzerinden ticaret yapması
  • Artan kredi limitleri

Sistem

  • Alım-satım işlemleri POS cihazları üzerinden işlemektedir.
  • Tedarikçilerin (Satıcı), POS cihazlarına özel bir yazılım yüklenecektir.
  • Alıcılara ise, ticari kredi kartı tahsis edilecektir.
  • Bu proje ile tedarikçiler mal teslim ettiği ve alacak kaydettiği firmaların ödemelerini POS cihazı aracılığıyla iki farklı seçenek ile alabilecektir.
  • Esnek vade seçeneği
  • Eşit taksit seçeneği

Proje İşleyişine Örnek olarak;

  • Tedarikçi, 100.000 TL’lik bir mal sattığında, pos cihazına 18 aya kadar aylık ya da 3 aylık eşit taksitlerle ödeme alabilecek,
  • Aynı şekilde tedarikçi, 100.000 TL’lik mal satışını, tıpkı bir çek gibi maksimum 540 gün olmak üzere vadeli bir şekilde yapabilecektir. Bu durumda 540 gün sonra yapacağı tahsilatta herhangi bir problem yaşamayacaktır çünkü muhatabı artık banka olacaktır. Tahsilatı da bankadan yapacaktır.
  • Kart limiti tahsisatı bankacılık koşullarına firmanın risk durumuna göre banka tarafından belirlenecektir. Herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.
  • Herhangi bir sektör kısıtlaması yoktur. Oda ve borsa ile sektör meclisi üyesi firmalarımız bu imkandan faydalanabilecektir.
  • Bu sistem sadece tedarik zincirinde birbirine entegre olmuş ticari işletmeler arasında uygulanacak olup, her satış bu kapsamda değerlendirilemeyecektir. Örnek vermek gerekirse, bir otel işletmesine gıda tedariki sağlayan bir ticari işletme otel işletmesinin sahip olduğu Bankkart üzerinde vadeli satış yapabilecektir.
Haber Tarihi : 21/12/2020
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::