Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin 2026 Yeşil Mutabakat eylem planına hazırlanması adına faaliyetler sürdürüyor.

3 yıllık geçiş süreci bulunan 2026 yılında ise fiili olarak hayata geçecek olan AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde Avrupa ülkelerine üretim ve ihracat sanayicilerin karbon salınımlarının vergilendirilmesi ve bu sayede de salınımın azaltılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili oda üyelerinin bilgi sahibi olması adına SATSO Hizmet Binasında ve eş zamanlı olarak online platform üzerinden hibrit şekilde bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Çevre Mühendisi Pınar Alpacar ile Yeşil Mutabakat Uzmanı Osman Artık, iklim değişikliği ve sera gazı emisyonları, ISO 14064 standartlar ailesi ile ilgili ulusal yasal müeyyideler gibi birçok konuda SATSO üyeleriyle fikir alışverişinde bulunuldu, sorular cevaplandı.

Eğitmenler konuyla ilgili sunumlarında katılımcılara genel olarak şu bilgileri aktardılar: “Avrupa kıtası 2030’a kadar karbon salınımlarını yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılında da nötr olmayı hedefliyor. Sadece kendi bünyesindeki üretim için değil başka ülkelerden aldıkları ürünlerin üretimindeki karbon salınımlarının da bu oranda azaltılmasını hedefliyor.

Bu hedeflere ulaşabilmek için kademeli olarak yeni sektörel kriterler, vergiler ve iş modelleri uygulamaya konulacak. Bunlardan en önemlisi ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sınırda karbon vergisi olmaktadır. Bu kapsamda Yeşil Mutabakat’ta seçili sektörler için getirilecek yükümlülükler, eşyanın karbon içeriği dikkate alınarak belirlenecek. Avrupa’ya ihraç edilen ürünlerden karbon içeriğine göre ton başına 30 ila 50 Euro arasında vergi alınması öngörülüyor ki bu rakamın 2026 yılına kadar 80 euro olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin ihracatının neredeyse yarısını AB kıtasına gerçekleştiriyor ve bu nedenle bu düzenleme de Türkiye ekonomisi için oldukça ciddiyet arz ediyor.

Sadece üretim aşamasında tesisten yayılan karbon değil hammaddenin getirilmesi, ürünün alıcıya teslim edilmesi gibi süreçlerin lojistiğinde kullanılan yakıtları, paketleme materyalleri gibi çok ince konulara da dikkat edilecek.

Dünyanın yarasını sarabilmek adına global bir yaklaşım. Kullanım araçları, ekipmanlar, yakıtların temel tüketimleri değerlendiriliyor. Süreç kaynaklı çıkan karbon yenilebilir enerji kaynakları ve geri kazanımların getirdiği karbon değerleri var. Bunun sonucunda çıkan hesaplama sonucunda bir aksiyon hesaplaması yapılıyor. Bir karbon bankası kurularak firmaların belli bir zaman içerisinde atmosfere salabileceği karbon gazına yönelik kredileri bulunması ve bunun aşılması durumunda çeşitli ücretler alınması planlanıyor.” bilgileri verildi.

Seminerin sonunda hem salondan hem de online olarak iştirak eden katılımcıların konu ile ilgili soruları cevaplandı ve bu bölümün ardından program noktalandı.

Haber Tarihi : 1/3/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::