SATSO ve TOBB ETÜ-SEM işbirliğiyle “Diksiyon, Etkili Konuşma, Hitabet” eğitimi gerçekleştirildi.

Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Davranış Bilimleri ve İletişim Uzmanı Adnan Erbaş’ ın sunumuyla online olarak gerçekleştirilen eğitimde sesin ve nefesin doğru kullanımı, etkili konuşma, beden dili, hitabet ve sunum hazırlıkları gibi birçok konuda detaylı bilgileri sunumlar ve örneklerle destekleyerek SATSO Üyeleriyle paylaştı.

Eğitim sonunda katılımcıların dili doğru kullanarak etkili ve düzgün konuşabilmeleri, iletişimi ve beden dilini etkili kullanabilmeleri, topluluk karşısında konuşma korkusunu aşmaları ve ikna becerilerini geliştirmeleri amaçlandı.

Eğitmen Erbaş genel olarak şunları dile getirdi; “Hepimiz mesleki ve özel yaşamımızda kabul görmek, dinletebilmek, ikna edebilmek, tercih edilmek ve başarmak isteriz. Başarabilmenin birinci adımı ise, doğru ve etkili iletişim kurmak, yaptığımız işi iyi ve doğru anlatmak, en önemlisi kendimizi sözlü ve sözsüz en iyi şekilde ifade etmektir.

Dil ile duygularımızı düşüncelerimizi çevremize ulaştırırız. Doğru diksiyon için ses organlarını ve dili düzgün kullanmak gerekiyor. Ses ve nefes konuşmanın temelidir. Nefes almayı bilmezseniz konuşamazsınız. Diksiyonda sesleri ve heceleri en iyi şekilde çıkarmak önemlidir. Nefes çalışmaları bu aşamada yapılması gerekilen en önemli aktivitelerden biridir. Doğru telaffuz ve akıcı bir dil için nefes egzersizlerini uygulamak yapılan konuşmayı etkili kılar. Sesimizi korumak için sigara içmemek, çok soğuk ve çok sıcak içecekler içmemek, bol oksijenli ortamlarda nefes alıp vermek, alkol ve asitli içeceklerden uzak durmak sesimizin tonu, rengi ve akıcılığı için gereklidir.

Konuşmalarınız da kitleyi kendinize çekmeniz, kendinizi dinletmeniz oldukça önemli. Etkili bir iletişim de bulunamazsanız dinleyici sizden sıkılır ve kaçar. Kulaklara hitap edeceksiniz, gözlere hitap edeceksiniz, ruhlara gönüllere hitap edeceksiniz. Çok baygın, bıkkın bir ses tonuyla konuşmamanız gerekir. Konuşurken lafı çok uzatmamalı ve ana konuya bağlı kalmaya çalışılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Katılımın yoğun olduğu eğitim, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 10/3/2022
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::