Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında “Dünden 100’e Sakarya” fotoğraf sergisi ve 100. yıla özel çıkan koleksiyon yayın “Cumhuriyetle Büyüyen Sakarya-Kazadan Vilayete Bir Başarı Hikayesi” Kitap lansmanı Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz’in katılımı ile gerçekleştirildi.

Ev sahipliğini SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın üstlendiği organizasyonlara Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz başta olmak üzere, SESOB Başkanı Hasan Alişan, İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Serdip Dokumacı Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ziya Cevherli, SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak, Tarihçi Yazar Dr. Resül Narin, İl Protokolüne mensup Kuruluş Başkan ve Temsilcileri, Resmi Kurumların İl Müdürleri, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Tabii Meclis Üyeleri (Geçmiş Yıllarda Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlığı Yapmış Üyeler), Meclis Üyeleri, SATSO Komite-Komisyon ve Kurul Başkanları, davetliler ve basın mensupları iştirak etti.

SATSO Hizmet Binası fuaye alanında gerçekleşen ve Sakarya Güzel Sanatlar Derneği’nin iş birliğiyle düzenlenen sergide Sakarya’nın tarihine ışık tutan daha önce yayınlanmamış fotoğraflar ile bu fotoğraf konumlarının güncel durumlarının fotoğrafları sergilendi.

Dünden 100’e Sakarya Fotoğraf Sergisi’nde tarihi ve güncel fotoğraflarla Sakarya’nın gelişimi ve dönüşümü sanatsever konukların geçmişle bugünü karşılaştırarak bir yolculuğa çıkması amaçlandı.

SATSO’nun Cumhuriyetin 100. Yılına Armağanı

Sergi açılış töreninin ardından kitap lansmanına geçildi. SATSO tarafından hazırlanan ve Tarihçi Yazar Dr. Resül Narin'in derleyerek kaleme aldığı Cumhuriyetimizin 100. yılına özel koleksiyon yayın “Cumhuriyetle Büyüyen Sakarya Kazadan Vilayete Bir Başarı Hikayesi” kitabı tanıtımı gerçekleştirildi.

Törenlerde konuşan Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlamanın onurunu gururunu hep birlikte yaşadıklarını belirtip; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehitleri ve gazileri şükranla anarak şunları dile getirdi: “Bize bırakılan vatanımızda Sakarya'nın gelişimi ve bugününe baktığımızda önemli bir birikim olduğunu görüyoruz. Hangi yoldan yürümemiz gerektiğini görmek için tarihe bakmamız, daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Fotoğraf sergisi de bu gelişimi ortaya koyuyor. Aynı zamanda SATSO öncülüğünde çıkarılan “Cumhuriyetle Büyüyen Sakarya-Kazadan Vilayete Bir Başarı Hikayesi” kitabı da bundan sonra yapılacak çalışmalara rehberlik edecektir diye düşünüyorum. İlimize hayırlı olmasını diliyor; eserlerde, etkinliklerde emeği geçenleri yürekten kutluyorum." dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutladığımız bir haftadayız; heyecanlıyız, çok gururluyuz. SATSO olarak 100. Yılın gururuna yakışır şekilde etkinlikler tertipledik. Sakarya; göçlerle kurulmuş kadim şehirdir. Farklı kültürlerin bir arada uyum içinde yaşayarak bu çeşitliliği memleket aidiyetine dönüştüren bunun yanı sıra stratejik konumuyla da her zaman ciddi bir öneme sahip olan, ülkemizin kuruluş ve kurtuluş serüveninde ismi zaferlere verilen önemli bir kenttir.

Bizler yılda 2-3 kez fuaye alanımızı Sakaryalı sanatçılarımız ve derneklerimize açıyoruz. Burada çeşitli sergiler organize ediyoruz. Bu önemli haftada da SAGÜSAD iş birliğiyle “Dünden 100’e Sakarya” sergisini organize ettik. Oldukça anlamlı bir etkinlik oldu. SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak ve dernek üyelerine, fotoğrafları çeken sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

“Cumhuriyetle Büyüyen Sakarya Kazadan Vilayete Bir Başarı Hikayesi” kitabımız da Odamız tarafından hazırlanan ve Tarihçi Yazar Dr. Resül Narin'in kaleme aldığı, şehrimizin tarihine rehber olacak nitelikte bir yayın olarak hayata geçti. Ülkemizin 1 asrını geride bırakırken; 20. Yüzyıla önemli bir birikim, güçlü bir iktisadi duruş ile giren dönemin İzmit sancağının da en parlak kazalarından olan Adapazarı’mızın il oluş dönemini, cumhuriyetin getirdikleriyle harmanlayarak sizlerle paylaşmak istedik. Bu anlamda bugünden düne işaret etmek ve geleceğe iz bırakmak sorumluluğu ile 1923-1954 tarihleri arasındaki Sakarya'nın Cumhuriyet döneminde geçirdiği önemli değişimleri ve gelişmeleri ele alan bir kaynak kitap hazırladık. Bu kıymetli çalışmamızın hazırlanmasında emeği geçen yazarımız başta olmak üzere yayın komisyonumuz ve kültür komisyonumuzun değerli başkanı ve üyeleri ile çalışma arkadaşlarıma katkılarından dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Etkinlerde konuşan SAGÜSAD Başkanı Ünal Dabak, 54 tane fotoğraf ile ilgili sinevizyon gösterisi hazırlandığını ve Bursa'da 4 Kasım’da gösterimini yapacaklarını belirterek emeği geçen herkese ve SATSO Yönetimine teşekkür etti.

“Cumhuriyetle Büyüyen Sakarya-Kazadan Vilayete Bir Başarı Hikayesi” kitabı yazarı Dr. Resül Narin ise Yazar Resul Narin de bu çalışma ile Osmanlı Devleti döneminden Cumhuriyet dönemine önemli bir birikim ile girip 1954 yılında Adapazarı merkezli müstakil bir il olan Sakarya’nın tarihine katkı sunmayı amaçladıklarını belirterek SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ’a çalışmayı okuyucu ile buluşturduğu için teşekkürü etti. Cumhuriyetin 100. yılında geleceğe miras kalacak bir eseri Sakarya’ya kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Haber Tarihi : 26/10/2023
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::