İstanbul Sanayi Odası (İSO) öncülüğünde geleneksel olarak her yıl açıklanan ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının ardından ilk 500’deki şirketlere nazaran küçük ve orta ölçekli kuruluşları kapsayan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022” araştırmasında da sonuçlar açıklandı. Açıklanan listeye göre İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Sakarya’dan 19 firma yer alma başarısı gösterdi.

Böylelikle Sakarya’dan 55 firma Türkiye’nin ilk 1000 Sanayi Kuruluşu yer almış oldu.

Sonuçlarına göre; 2022 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 104,8 oranında artarak 339,2 milyar TL’den 694,8 milyar TL’ye çıktı. 2021 araştırmasıyla kıyaslandığında Sakarya’dan 2 firma listeye ilk kez girip 12 firma da sıralamasını yükseltme başarısı gösterirken 5 firma ise sıralamada geriledi.

Açıklanan listede SATSO adına kayıtlı 5 firma, şube olarak SATSO Üyesi olan 13 firma ve Akyazı TSO’ya kayıtlı 1 firma yer aldı.

İSO İkinci 500 2021 Araştırması sonucunu değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “İstanbul Sanayi Odası tarafından geleneksel olarak her yıl açıklanan ilk 500 listesinin ardından ikinci 500 listesine de girmeyi başaran firmalarımızı kutluyorum. Böylelikle Türkiye’nin en büyük ilk 1000 firması arasında 36 ilk 500’de, 19’u ikinci 500’de olmak üzere toplam 55 Sakaryalı firmamız yer aldı ve bizim için bu gurur kaynağı; aynı zamanda da çok daha fazla çalışmamız gerektiğinin göstergesidir.

Bu gibi araştırmalar üzerinde ciddiyetle çalışılan, sanayicimizin kendini ölçmesini sağlayan önemli çalışmalardır. Bizler hep bir önceki kendimizle yarışıyoruz ve dünden daha iyi olmaya çalışıyoruz. Sanayi kuruluşlarımız dünya ile rekabet ediyor. Reel sektörümüz dünyadaki tüm dinamikleri takip ederek kendilerini bu anlamda geliştiriyorlar. Listedeki rakamların artması sevindirici. Her zaman daha fazla üretim ve ihracat mottosunu yineliyoruz. Türk sanayicisi her zaman çalışkan, azimli ve rekabetçidir. Ancak artık endüstri 5.0’a doğru geçiş yapan dünyada yer edinmek için üretmekten çok katma değerli üretmek ciddi önem arz ediyor.

Ülkemiz ekonomisinin %99’unu İSO İkinci 500’ün de temsil ettiği küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. Onların büyümesi ve gelişmesi bizler için en önemli avantaj olacaktır.

SATSO camiası olarak bu listeye giren sanayicilerimiz başta olmak üzere kendilerini üretmeye adamış, ülkemiz ve şehrimiz ekonomisine katkı veren tüm sanayicilerimize teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

İSO İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU LİSTESİNDEKİ SAKARYALI FİRMALAR

Genel Sıra No

Kuruluş Adı

10

Noksel Çelik Boru Sanayi A.Ş.

28

Egesil Kimya San. ve Tic. A.Ş.

94

Oğuz Gıda San. ve Tic. A.Ş.

109

Uğur Konfeksiyon San. ve Tic. A.Ş.

128

Aydın Mensucat Döşemelik Kumaş San. ve Tic. A.Ş.

132

Arma Filtre Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.

150

Aydın Endüstri San. ve Tic. A.Ş.

183

Della Gıda San. ve Tic. A.Ş.

190

Gedik Kaynak San. ve Tic. A.Ş.

249

B-Plas Bursa Plastik Metal İnşaat Enerji Madencilik Jeotermal Turizm Sivil Havacılık ve Tarım San. ve Tic. A.Ş.

255

Ak-Pres Metal Yedek Parça Makine San. ve Tic. A.Ş.

283

Uysal Makina San. İth. İhr. ve Tic. A.Ş.

290

Özgüllü Süt Mamülleri A.Ş.

295

Korkmaz Mutfak Eşyaları San. ve Tic. A.Ş.

301

Güneşoğlu Süt Gıda San. ve Tic. A.Ş.

323

Subor Boru San. ve Tic. A.Ş.

440

Özlem Tarım Ürünleri A.Ş.

468

T.K.G. Adapazarı Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.

469

Prefabrik Yapı İnşaat San. ve Tic. A.Ş.

Haber Tarihi : 31/10/2023