Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası resmi eğitim/seminer platformu SATSO Akademi’de “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” Online bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği’ne ihracat yapan otomotiv ve yan sanayi sektörü özelinde ele alınan toplantıda, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamındaki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nda dikkat edilmesi gereken önemli kural ve durumlar hakkında bilgiler Sera Gazı Baş Doğrulayıcıları Okay Kayhanlı ve Bengi Çiftçi'nin sunumuyla katılımcılara aktarıldı.

Toplantıda özetle şu bilgiler paylaşıldı; “Avrupa Yeşil Mutabakatı artık hem ülkemizin hem de dünyanın çoğu endüstri ülkesinin gündeminde yer alan ilk konu. Dünya sürdürülebilir bir ekosistem ve enerji arayışı içinde. Enerji alternatif kaynaklarla sürdürülebilir kılınmaya çalışılırken ekosistem ise emisyon oranlarının azaltılma çalışmalarıyla korunmaya çalışılıyor.

Dünya’nın büyük ekonomilerinin çoğu azami 2050 yılında karbon nötr garantisi verdi. Ülkemiz de 2038 yılını tavan emisyon yılı olarak belirledi ve 2030 yılına kadar da emisyonların %41 oranında azaltımını taahhüt ederek 2053 yılında net sıfır emisyon olacağını beyan etti. 2023’ün sonlarına doğru başlayan Avrupa Yeşil Mutabakat süreci 2026 yılına kadar öncelikli olarak çimento, elektrik, gübre, demir ve çelik, alüminyum, hidrojen, vida-cıvata demir çelik bileşenleri sektörlerini dahil etti. Sakarya ciddi bir üretim ve ihracat şehri. Kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla üretim ve ihracatının çoğunu da otomotiv sektöründeki üretimiyle karşılıyor ve de bu ihracatın büyük çoğunluğu Avrupa kıtası ülkelerine gerçekleşiyor. Bu nedenle 2026 Avrupa Yeşil Mutabakatı bu sektör ve bu şehir için oldukça ciddi öneme sahiptir.

Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan firmalarımız da bu süreçte kendilerini geliştirerek karbon salınımlarını azaltıcı birçok çalışmada bulunmalıdırlar. Çünkü karbon salımı yüksek olan firmalar rekabette bulunamayacak konuma gelecekler. Uluslararası karbon borsası da oluşturularak herkesin bir karbon kredisi olacak ve az salınım yapan firmalar karbon kredisine ihtiyacı olanlara kredilerini satabilecekler.” dedi.

Haber Tarihi : 7/1/2024
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::