SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş; “Sakarya otomotivde yan sanayisinden, üretimine, istihdamdan satışlarına kadar güçlü bir kent”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve Otomotiv ve Yedek Parça sektörünü temsil eden SATSO 21. Meslek Komitesi, meslek grubuna yönelik istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantının ev sahipliğini SATSO Meclis Başkanı ve aynı zamanda 21. Meslek Komitesi Üyesi olan Talip Kuriş ile Komite Başkanı Ziya Kural ve Komite Üyeleri yaparken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Üyelerinden Hüseyin Ür ve Hayrettin Kovacıoğlu, Eski Dönem Yönetim Kurulu Başkanlarından Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu ve Mahmut Kösemusul ile birlikte sektör temsilcileri iştirak ettiler.

Toplantıda aynı zamanda sektörde 30 yılını doldurmuş oda üyelerine de plaket takdim töreni gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Meclis Başkanı Talip Kuriş, “Otomotiv sektörü, Türk sanayiinde yarattığı katma değer, istihdam, ihracat, ve yan sanayi açısından çok büyük bir değer taşıyor. Tabii ki dünya olarak sıra dışı bir süreçten geçtik, geçmeye de devam ediyoruz. Covid-19 salgını nedeniyle tüm sektörlerde olduğu gibi, otomotiv sektörü de bu sürecin getirdiği olumsuzluklardan etkilenmeye devam ediyor.

Üretim anlamında olumsuz etkilenen otomotiv sektörü, satış anlamında pandemi sürecinde de Türkiye’de lokomotif sektör olmaya devam etti. Avrupa Otomotiv Pazarı 2020 yılında yaklaşık yüzde 25 civarında küçülürken, Türkiye, 2019 aynı dönemine göre yüzde 72,5 artış ile Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 6. ülke oldu.

Ancak, pandemi nedeniyle tedarik zincirindeki aksamalar, ham madde üretim ihtiyacı, ulusal ve global ekonomik kriz nedeniyle, otomotiv üretiminde yaşanan sıkıntılar belli bir süre sonra otomobil fiyatları ve satışlarına da yansımaya başladı.  Sadece Kasım ayında bile otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,2 azaldı. Diğer taraftan otomotiv sektöründe ihracat rakamlarına baktığımızda Ocak-Kasım dönemi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 artış göstermiştir. Önceki yıllarla kıyaslandığında beklenen seviyede olmadığın görüyoruz. Tedarik sorunlarının çözülmesiyle birlikte otomotiv ihracatı eski gücüne kavuşacak, daha da hızlanacaktır.

Biz Sakarya olarak otomotivde, yan sanayisinden, üretimine, satışlarına kadar pek çok alanda güçlü bir iliz. Otomotiv sektöründe istenilen ileri teknolojileri ve yenilikleri yakından takip etmek yetmiyor, bu yenilikleri ar-ge ve inovasyon ile üretmemiz gerekiyor. Gelişim ve değişimin öncüsü bir sektörün temsilcileri olarak, teknolojik altyapısı, üretim kalitesi, nitelikli iş gücü ve diğer sektörlere etkisi ile daha güçlü bir otomotiv sektörü oluşturmaya gayret etmeliyiz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler sizlere rehberlik etmeye, destek olmaya her zaman hazırız.” diye konuştu.

Meclis Başkanının konuşmasının ardından kürsüye gelen Eski Dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Otomotiv sektörü şehrimizin lokomotif sektörüdür ve ciddi rakamlarda üretim, satış ve ihracat kapasitesine sahiptir. OSB’ler gibi yeni üretim sahalarının açılması şehrimizin ekonomik anlamda güçlenmesine, üretimin çoğalmasına, kişi başı gelirin artmasına destek oldu. İçinde bulunduğumuz ekonomik zor şartlar altında faaliyetlerini devam ettirmeye çalışan tüm üyelerimize kolaylıklar ve hayırlı işler diliyorum.” dedi.

30 Yılı Deviren İşletmeler Ödüllendirildi

Toplantı soru-cevap ile istişare bölümüyle devam etti. Bu bölümün ardından sektörde 30 yılını doldurmuş SATSO üyelerinden olan Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, Ekiciler Otomotiv , Kırıcı Otomotiv, Canay Yedek Parça, Akgün Toprak Sanayi Otomotiv, Meteler Otomotiv, Kaya Ticaret, Deniz Ticaret, Oto Makas, Işık Ticaret, Metay Otomotiv, Öztürkler Otomotiv, Oto Dörtyol, Kaykayoğlu Ticaret, Kırmızıyeşil Otomotiv, Hasan Erik Otomotiv, Ömer Kırkaltıoğlu Motorlu Araçlar, Oto Karaca, Cengiz Ticaret, Engin Rulman, Oto İkiler Ticaret, İsmail Arzu Açıkel, Bilya Ticaret, Kemal Ticaret, Saymer Oto Servis Hizmetleri ve Dostlar Oto Rektefiye  firması temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirildi.

Haber Tarihi : 16/12/2021
Haber Medya
Paylaş