Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mühendislik-Mimarlık Sektörü Temsilcisi 18. Meslek Komitesi öncülüğü ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanlığı’nın işbirliğinde istişare toplantısı gerçekleştirildi.

18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün moderatörlüğünde iki bölümde  gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak resmi gazetede yayınlanan İmar Yönetmeliği hakkında bilgilendirme ve  buna bağlı görüşlerin değerlendirilmesi yapıldı.

İkinci oturumda ise proje hizmeti veren iş yerleri ile “Ruhsat Projelerinin Yapım ve Onay Süreçlerinde Karşılaşılan Sorunlar” görüşüldü. Toplantının devamında 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül komite çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Toplantıya, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ başta olmak üzere Y.K. Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, SBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar ile SBB İmar Şehircilik Dairesi Başkanı Atilla Aydoğan, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Makine Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği, Mimarlar Odası Sakarya Temsilciliği, Makina Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği, Elektrik Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği, Şehir Plancıları Odası Sakarya Temsilciliği, yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti.

SATSO Y.K. Başkanı A. Akgün Altuğ, “Büyükşehir Belediyemiz ve Valiliği iz başta olmak üzere, şehirdeki tüm erkler ile konuştuğumuz konuların temelinde Sakarya’nın menfaatleri ve buna bağlı işbirliğidir. Buna yönelik ortak akıl ve istişare yi her zaman önceliyoruz.  Bu toplantımız da istişare mekanizmasının doğru işlediğinin kanıtıdır. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Doğru işler konuşulup sektörün sorunlarının çözümüne faydalı olmasını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

SBB Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar, “Bugüne kadar şehrimizde planlama tip yönetmeliği çerçevesinde imar uygulamaları sürdürülmekteydi. Şehrimize şehir erbabına ne gibi bir katkı vereceğiz diye düşünüp STK’lar, sektör temsilcileri ile 2 yıl süren bir planlama çalışmasıyla yönetmeliği oluşturduk ve bakanlığa onaya gönderdik. Yönetmeliğimiz resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi ve kendi imar yönetmeliği olan birkaç büyükşehirden biri olmayı başardık.” diye konuştu.

SBB İmar Şehircilik Dairesi Başkanı Atilla Aydoğan, “Sakarya’nın bir imar yönetmeliğine çok ihtiyacı vardı. SBB İmar Yönetmeliği 7 Ekim 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Gerçekleştireceğimiz bu toplantıda önceden uygulanan neydi yönetmelikten ne oldu, dahil olan veya çıkarılan maddeler ile yasaklar, uygulamalar ve gelen taleplerin hangilerinin karşılık bulduğu konusunda bilgiler vereceğiz.” dedi.

Toplantının devamında ikinci oturuma geçildi ve özellikle 18. ve 7. Meslek Grubunda proje hizmeti veren üyelerinin yaşadıkların sorunlara ve şehrin imarına yönelik istişare gerçekleştirildi.

Toplantının devamında ise 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, komitenin sektöre yönelik çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve sunum gerçekleştirdi. Ergül, “Sektörümüzün faaliyetlerinin engellere takılmadan, sorunlarla uğraşmadan yürütülebilmesi adına talepleri toplamaya, kararlar almaya ve çalışmaya devam ediyoruz.

İlimiz Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri ile de sık sık istişarelerde bulunarak üyelerimizden gelen sorunların çözümü adına işbirliği yapıyoruz. Bu doğrultuda şehrimizin kendine ait İmar yönetmeliğinin çıkmasına etki ettik ve yönetmeliğe gerekli katkıları sunduk. Yine inşaatlarda uzun suredir yaşana zemin terası yapılamama problemini Adapazarı ve büyükşehir belediyesi ile istişare ederek çözümüne katkı verdik. Geçen yıl yaşanan beton değerlerinin standardı sağlamadığı şikayetleri üzerine, SATSO da komisyon kurdurarak konuyu detaylı inceledik, takip ettik ve bu gün bu sorun büyük ölçüde çözülmüştür. Zemin etütleri ile ilgili, birtakım iyileştirici düzenlemeler yapılması adına, zemin ve deprem daire başkanlığı ile görüşmelerimizi devam ettirmekteyiz. Sakarya’nın depreme hazırlanması konusunda, uygulanabilir tek çarenin, riskli yapıların yerinde dönüştürülmesi (inşaat alanının korunarak) fikrini her platformda savunarak ,kentsel dönüşüm gibi önemli konularda ciddi yol kat ettik.” dedi. Başkan Ergül’ün sunumunun ardından toplantı noktalandı.

Haber Tarihi : 18/12/2021
Paylaş