Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yiyecek, içecek ve konaklama sektörü temsilcisi 5. Meslek Komitesi, yeni yıl ile birlikte işletmelerin ana gider kalemlerinden doğalgaz ve elektrik zamlarına yönelik değerlendirmede bulundu.

Meslek Komitesinin gerçekleştirdiği son aylık olağan toplantısının ana gündemini elektrik faturalarında yaşanan artış, uygulanan tarifeler ve süreçte yaşanan mağduriyet oluşturdu.

Komite Başkanı Hasan Alptekin, işletmelerin Aralık 2021 ile Ocak 2022 elektrik faturalarında ciddi farklar olduğuna vurgu yaparak devam eden uygulamanın hizmet sektörüne ciddi zarar vereceğine dikkat çekerek, “Son 2 yıl, hizmet sektörü için oldukça mücadeleli, zor ve ciddi sınavların verildiği bir zaman oldu. Pandemi sebebiyle getirilen kısıtlamalara ilk tabi olan, aylarca işletmeleri kapalı tutmak zorunda kalan bizim sektörümüz oldu. Pandemi ile birlikte gelen yeni sosyal yaşam biçimi ve hijyen kurallarına ilk riayet ederek uygulayan, tüketiciye karşı sorumluluklarının bilincinde hareket eden ilk sektörlerin başında geliyoruz.

Şehrimizde birçok işletme salgının üzerlerinde bıraktığı ciddi yükü kaldıramayarak faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı. Ekonomi, ticaret ve istihdam bakımından hizmet sektörünün bu tür sıkıntılar yaşaması şehrimize zarar vermektedir.

Üzerimizden salgın yükünü tam anlamıyla atamamışken yılbaşı itibariyle doğalgaz, akaryakıt ve en önemlisi de elektrikte yaşanan zamlar bizleri oldukça mağdur etti. Yüzde 120’leri aşan bir zam ile karşı karşıya kaldık ve 3-4 aylık kullanım sürecinde ödediğimiz faturaları tek seferde öder olduk. Yaşanan bu süreçle birlikte işletmeler ya kepenk kapatacak ya da istihdamlarını azaltarak hizmet standartları düşük bir şekilde faaliyetlerini devam ettirmek durumunda kalacaklar

Hizmet sektöründe ticaretin sürdürülebilirliğini sağlamak adına artan elektrik fiyatlarına yönelik devletimizden acil destek bekliyoruz. dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ üretim ve hizmet sektörünün ekonomideki önemine değinerek giderlerin işletmeleri döndüremeyecek boyutlara geldiğine vurgu yaptı. Başkan Altuğ şunları dile getirdi: “Günümüzde, enerji artık ‘her şey’ demek ve neredeyse bütün üretim ve hizmet sektöründe kullanılan ekipmanlar elektrikle çalışıyor. Elektrik ve enerji hayatın her noktasında var.  Üretim sektörüne yansıyan enerji sıkıntısı ve elektrik fiyatlarındaki artış rekabet gücünü düşürürken, hizmet sektöründe de aynı şekilde sıkıntı oluşturmaktadır.  İçinde bulunduğumuz zor durumu görmezden gelemeyiz. Enerji ile ilgili yaşanan soruna daha uzun vadeli çözümler üretmeliyiz. Yenilenebilir enerji üretimine teşvikler yapılabilir.

Yapılan bu zamlarla ilgili hükümet nezdinde çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Bu konuda hizmet sektörüne yönelik gerekli desteklerin ve iyileştirmelerin yapılacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı

Haber Tarihi : 11/2/2022
Haber Medya
Paylaş