Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, aylık olağan toplantısında Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkililerini ağırladı.

Online olarak gerçekleştirilen toplantıda TARSİM’in yeni uygulamaları hakkında bilgi alınarak fikir alışverişinde bulunuldu.

SATSO Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Tarık Özbay öncülüğünde Komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya TARSİM yetkililerinden Hayvan Hayat Hasar Müdürü Elif Yüce ve Bitkisel Ürün Hasar Müdürü Fevziye Kayili iştirak ederek bilgiler verirken SATSO bünyesinde sigorta ve finans sektörü temsilcilerinden oluşan 16. Meslek Komitesinden de üyeler toplantıda hazır bulundular.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Tarık Özbay; “Dünyada ve ülkemizde baş göstermesi muhtemel bir kuraklık var. Tarımsal üretimin kayıplara uğrayacağı da söz konusu bir süreçtir. SATSO Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olarak kuraklık konusunda üreticimizde farkındalık oluşturmak adına kamuoyu bilgilendirmelerine özen gösteriyoruz. Buna ek olarak TARSİM’in de ne gibi avantajlar sunduğu, hangi konularda üreticimize destek olduğunu aktarmak önem arz ediyor. Bu konuda TARSİM yetkilileri davetimize icabet ederek bizleri onurlandırdılar. Sektörde yaşanan sıkıntılar konusunda üreticimize destek olacak çözüm mekanizmaları da var. Toplantımızda üretici kesime yönelik verilecek bilgilerin sektörel olarak olumlu sonuçlar çıkarmasını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu toplantıda; Bitkisel Ürün Sigortası, Büyükbaş Hayvan sigortası, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, Su Ürünleri Hayat Sigortası, Arıcılık Sigortası hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi.

Hayvan Hayat Sigortaları konusunda sunumunu gerçekleştiren TARSİM Hayvan Hayat Hasar Müdürü Elif Yüce, “Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticimizin yanında olmaya, üretimdeki çeşitli hasarlarda destek olmaya çalışıyoruz. Bunların yanı sıra hayvanın çalınması, kendine zarar vermesi gibi çeşitli sorunlara yönelik üreticimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Sigortalar büyükbaş, küçükbaş, kümes, su ürünleri ve arıcılık olmak üzere 5 ayrı branştan oluşmaktadır. Her branşa ait farklı destekler farklı kapsamda ele alınıyor. Hayvanların doğumundan belirli bir süre sonra kapsam içine alınabiliyorlar.” dedi.

Bitkisel Ürün Hasar Müdürü Fevziye Kayili ise Bitkisel Ürün Sigortaları hakkında sunum gerçekleştirerek, “TARSİM üreticimize çoğu koşulda destek vermeye devam ediyor ve kapsamını her geçen gün daha da genişletiyor. Sistemin geniş bir işleyiş yapısı var ve bağımsız sigorta şirketlerinin işbirliği ile çalışmaya devam ediyor. Bitkisel Ürün Sigortalarında oldukça fazla çeşitlilik gösteren ürünlere yönelik farklı kapsamlar uygulanabiliyor. Tüketicimizin sigorta kapsamında hasat tarihi, hasar hacmi gibi vereceği sayısal bilgiler sigortanın işleyişi açısında ciddi önem arz ediyor.” diye konuştu.

Sunumların ardından söz alan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Üyeleri ile SATSO 16. Meslek Komitesi Üyeleri, TARSİM konusunda üreticide bilinç oluşması, verilecek desteklere ve sigortalara ulaşmanın daha da basitleşmesi, yaygın kapsam ile herkesin faydalanabilmesi ve ekspertiz sıkıntıları hakkında görüş ile çözüm önerilerini sundular.

Haber Tarihi : 10/2/2021
Haber Medya
Paylaş