Sayın Üyemiz,

Hızlı büyüyen şirketlere Harvard kapısı açılıyor!

Türkiye Odalar Borsalar Birliği öncülüğünde, Harvard Üniversitesi'nin İşletme Okulu profesörlerinden Michael Porter'ın kurucusu olduğu AllWorld Network ve TEPAV işbirliğinde Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlemek amacıyla Türkiye 100 Programı'nı başladı.

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023'te, kişi başı gelir seviyesini 25 bin dolara çıkartarak, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek hedeflenmektedir. Bu hedefe, şirketlerini hızlı bir şekilde büyütmeyi başaran girişimcilerimiz sayesinde ulaşacağız. Bizi 2023 hedeflerine taşıyacak olan girişimcilerin başarı hikayelerini dünyaya duyurmak istiyoruz.

Türkiye 100'ün temel hedefi, başarılı girişimcilerin görünürlüklerini arttırarak, yatırımcıların ve potansiyel müşterilerin dikkatini bu şirketlere çekmektir. Buna ek olarak, iş hayatına yeni girecek gençler için rol modeller ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. Şirketlerini hızla büyütmeyi başaran girişimcilerin gençlerimize örnek olmasını arzu ediyoruz.

Türkiye 100 Programı, başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğimiz Türkiye 25'in devamıdır. AllWorld Network ile 2011 yılında Türkiye'nin en hızlı büyüyen 25 şirketini belirlemiştik. Kazanan şirketleri, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın katıldığı II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nde dünyaya açıklamıştık. Türkiye 25 listesi açıklandıktan sonra, ulusal ve uluslararası basının dikkati bu şirketler üzerine yoğunlaştı. Türkiye 25 Programı'ndan öne çıkanlar aşağıdadır.

- Türkiye 25 Anadolu'nun gücünü gösterdi:
Türkiye 25, Anadolu şirketlerinin gücünü bizlere bir kez daha gösterdi. Türkiye 25 listesinde, İstanbul, Ankara ve İzmir'den şirketlere ek olarak, Anadolu şehirlerinden de şirketlerimizin olduğunu gördük.

- Türkiye 25 şirketleri geniş bir sektör yelpazesinden: Çok sayıda farklı sektörde faaliyet gösteren bu şirketler, 2008-2010 dönemindeki ekonomik krize rağmen, satış gelirlerini hızlı bir biçimde arttırmayı başardılar.

- Türkiye 25 şirketleri AllWorld ağına dahil oldular: Türkiye 25 şirketleri, AllWorld'ün dünyanın dört bir tarafından hızlı büyüyen şirketlerin yer aldığı iletişim ağına dahil oldular. Bu şirketlerimiz, yurtdışında iş yapmak için doğru bir partner aradıklarında, AllWorld ağındaki diğer ülke şirketlerine kolayca ulaşabiliyorlar.

- Türkiye 25 şirketleri AllWorld Harvard Zirvesi'ne katıldılar: Türkiye 25 şirketlerinin yöneticileri Harvard Üniversitesi'ndeki AllWorld Girişimcilik Zirvesi'ne katıldılar. Çok sayıda değişik ülkeden gelen başarılı girişimcilerle bir araya geldiler. Harvard'lı profesörlerle görüştüler. ABD pazarına erişimin püf noktalarını ve ABD'deki finansman imkanlarını öğrendiler.

Başvuruyla ilgili bilgiler:
Türkiye 100 Programı'na başvuruları 30 Nisan 2013 tarihine kadar http://turkiye100.org/ web sayfasından kabul ediyoruz. Listeye, Türkiye 100'e başvuran şirketler arasından 2010-2012 dönemindeki yıllık ortalama satış geliri büyüme hızı en yüksek 100 şirket girmeye hak kazanacak. Aşağıdaki koşulları yerine getiren şirketlerin başvuruları kabul edilecektir.

- En erken üç sene önce kurulmuş (2010 ve öncesi) ve 2010'da 100 bin, 2012'de ise en az 500 bin ABD doları ciroya ulaşmış olmak,

- 500 bin dolar ciro ve/veya en erken üç sene önce kurulmuş olma koşullarını sağlamayan şirketler "izlenecek yeni şirketler" kategorisinde yer almak üzere başvurabilirler,

- Holdinglerin konsolide bilançolarıyla başvuruları kabul edilmemektedir. Ancak, bir holdinge bağlı olarak faaliyet gösteren tekil şirketler başvuru yapabilirler.

- Başvuracak şirketlerde Türkiye dışında kurulmuş olsalar da faaliyetlerinin çoğunluğunu Türkiye'de gerçekleştirme koşulu aranmaktadır.

- Kar amacı olmayan şirketler, franchise işletmeleri, holdingler, galeriler, bankalar ve elektrik, gaz ve su gibi altyapı sağlayıcılarının başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

- Hisselerinin yüzden 51'den fazlası halka açık ya da kamuya ait olan işletmeler kapsam dışında tutulur.

Türkiye 100 şirketleri ne kazanacak?
- TOBB, AllWorld Network ve TEPAV tarafından başarıları tescillenecek
- Ulusal ve uluslararası medyada yer alacak, yeni müşteri ve yatırımlara kavuşma fırsatı edinecekler,
- Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek AllWorld Girişimcilik Zirvesi'ne katılma hakkı kazanacaklar.
- Dünya çapında hızla büyüyen lider şirketlerle network ve iş ilişkileri geliştirebilecekler,


En yeni fikirlerden haberdar olacak; dünyaca ünlü akademisyen, yatırımcı ve girişimcilerle ortak bir iletişim ağının parçası olacaklar.
Üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla,

Uğur TIN
Genel Sekreter

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın tüm duyurularına ulaşmak için tıklayınız.


Duyuru Tarihi : 11/4/2013
Paylaş