Sayın Üyemiz,

Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair ekli Kararın yürürlüğe konulması; Başbakan Yardımcılığının 31/7/2013 tarihli ve 12647 sayılı yazısı üzerine, 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 2/8/2013 tarihinde kararlaştırılmış olup söz konusu 2013/5199 sayılı karar, 23.08.2013 tarih ve 28744 sayılı Resmi Gazete' de yayınlandı.

Karar göre;
Amaç ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı; 1/1/2013 tarihinden bu Kararın yayımı tarihine kadar Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşın sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşın yağış, aşın kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seralan zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandınlmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararlan kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kredi Borçlarının Ertelenmesi
MADDE 3- (1) 1 inci madde kapsamındaki üreticilerden ekilişlcri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az % 30 oranında zarar gören ve bu durumları İl veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Banka ve TKK tarafından kullandırılan ve bu Kararın yayımı tarihi itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan tarımsal kredi borçlan, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/taksit vadelerinden/hesap devrelerinden itibaren bir yıl süreyle ertelenir.
(2) Banka ve TKK'nın 1/1/2013 tarihinden sonra Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesaplarına aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçlan ise bu Kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibarıyla faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenir.

Müracaat Süresi
MADDE 4- (I) Bu Kararın yayımı tarihi itibarıyla borçlan vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde bulunan veya Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek veya tüzel kişi üreticiler, bu Kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay İçerisinde; kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikle bu Kararın yayımı tarihinden itibaren bir yıllık süre İçerisinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişi üreticiler ise vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir ay içerisinde Banka veya TKK'ya yazılı olarak müracaat ederler.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza gönderilen yazı ve ilgili kararname ekte olup bilgilerinize sunarız.

Saygılarımla

Uğur TIN
Genel Sekreter


Konuyla ilgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın tüm duyurularına ulaşmak için tıklayınız.

Duyuru Tarihi : 26/5/2014
Paylaş