Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, 1 Temmuz 2013'ten itibaren uygulamaya konacak olan 6331 sayılı “İş Sağlığı ve İş Güvenliği” kanunu ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla üyelerine yönelik bilgilendirme eğitimleri düzenleyerek faaliyetlerine devam ediyor.

Bu doğrultuda yazılı bir açıklama yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

SATSO'dan 27 Haziran'da Bir Bilgilendirme Eğitimi Daha…

“İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla hazırlanan 6331 sayılı kanun gereği üyelerimizin gereken ihtimamı göstermeleri için SATSO olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu doğrultuda İş Sağlığı İş Güvenliği konulu bilgilendirme toplantılarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. 27 Haziran 2013 Perşembe günü sabah 10.00-12.00 arasında Hüseyin Cemal Hüseyin tarafından verilecek bilgilendirme toplantısına tüm üyelerimizin katılımını bekleriz.

Önlemek Ödemekten Ucuzdur

Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacaktır. Bu anlamda işverene büyük sorumluluklar yüklenmektedir.

İnsana Hayatı Paha Biçilemez

İş sağlığı ve güvenliği dünyada en önemli konular arasında yer almaktadır. “Önlemek ödemekten ucuzdur” mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alabilirsek olabilecek kazaları azaltmış ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmış oluruz. Zira; insan hayatına paha biçilemez.

Bu anlamada işverenler olarak, hem işçilerimizin daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem de beden ve ruh sağlıklarını korumak için mutlaka mevzuatta belirtilen iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin almamız gereklidir.  

İnsan Hayatı Bu Kadar Ucuz Olmamalı

İşletmelerde iş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucunda iş kazası veya meslek hastalıkları meydana gelebilmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmanın en etkin yolu işyerlerinde iş güvenliği prensiplerine uygun bir çalışma düzeni kurmaktır. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle meydana gelecek iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalıkların sonuçlarını telafi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

İş Kazalarının %98'i Önlenebilir

Yapılan araştırmalar genel olarak iş kazalarının % 50 sinin basit önlemler alınarak önlenebilecek kazalar olduğu, %48'inin oluşturulacak sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, % 2 sinin ise önlenemeyeceğini ortaya çıkmıştır. Bu da bizlere iş kazalarının % 98 önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır. Hayatlarımız bu kadar ucuz olmamalı.

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün yerleştirilmesi ve farkındalığın artması için yapılan yasal düzenlemelerin mevzuata getirdiği yenilikleri, çalışanların işyerinde karşılaşabilecekleri riskler konusunda bilgilendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili durumların sürekli iyileştirilmesi, genel bir önleme politikasının geliştirilmesi, işin her aşamasında risk değerlendirmesi yaklaşımı ile tehlikelerin tespiti ve buna bağlı olarak alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve işyerlerinde iş güvenliği uzmanlarının bulundurulması olarak değerlendirebiliriz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi olsun ya da olmasın tüm işverenlerin bu konuda hasasiyet göstererek kanunun getirdiği yükümlülükleri yerine getirmelerini önemle rica ediyor, bu konuda SATSO olarak bilgilendirme hususunda gereken tüm desteği vereceğimizi tekrar belirtiyoruz. Herkese kazasız günler dileriz” dedi.

Haber Tarihi : 24/6/2013
PAYLAŞ
Son Haberler ::