Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ahilik Haftası münasebetiyle bir açıklamada bulundu.

Kösemusul Ahilik Haftasını kutladığı açıklamada;

13. yüzyılda temelleri atılan ve bugün bile, tüm dünya ülkelerinde iş dünyasının oluşturmaya çalıştığı iş ahlakı ve etik kurallarını yüzlerce yıl önce uygulamaya koymuş bir toplum olarak Ahiliği, bugün ki dünya koşullarına entegre etmenin önemine değinerek "Bir taraftan toplumun inanç ve geleneklerinin diğer taraftan ise, çalışma ahlakı ve bilginin erdemi gibi iki kaynağın bileşkesi olarak şekillenen Ahiliğin izleri günümüze kadar gelebilmektedir. Bu da bize ticaret ahlakını geçmişinden bugününe kadar taşımış bir toplum olarak elimizdeki mirası çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor" dedi.

Ahilik Kültürü ile Global Ekonominin Kuralların Koyabiliriz

Kösemusul günümüzde üretici ile tüketici, devlet ile millet, emek ile sermayenin barışık olduğu bir iş ortamının sağlanması yolundaki gayretlere dikkat çekerek, "Güçlü bir ekonomik yapı ve toplumsal bütünlük için çok önemli olan birliktelik ve ortak akıl Ahilik teşkilatının aktif olduğu dönemlerde sağlanmıştır. Biz, doğasında iş ahlakını barındıran bir millet olarak, Ahilik kurallarına sonuna kadar riayet ederek global ekonomide dahi kuralları yazan taraf olma yolunda ilerlemeliyiz.

Bu bağlamda Ahilik kurumunun mesleki, ticari ve toplumsal ahlakı ön planda tutan gelenekleri hatırlanarak ihtiyaç duyulan alanlarda modern sentezlerin yapılarak günümüz şartlarına uyarlanması son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

Toplumsal Kimliğimiz, Ahiliğe Sahip Çıkılmalı

Kösemusul ayrıca; "Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan, tüketici hakları, standardizasyon, kalite gibi kavramlar, Ahilik kültürünün temelinde ve üzerinde özellikle durulan ilkeler olarak yüzyıllar önce belirlenmiş ne mutlu ki bize böyle bir medeniyetin torunlarıyız. Bu temelle yoğrulmuş bir milletin ticaret ahlakı dünyaya örnek olmalı. Çünkü;  Ahilik, sanatın, ticaretin ve sanayinin, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.

 "Dayanışmanın en güzel göstergesi olan Ahilik kültürünü Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem iş dünyası hem de erklerle kurduğumuz ortak akıl ortak vizyonla yaşatmaya gayret ediyoruz. "Birlikteysek güçlüyüz" anlayışımızla değerlerimizi kaybetmeden ilerlemek için hizmet ediyoruz.

Ahilik teşkilatının bu anlamlı haftasında kurucusu Ahi Evranı'ı yad eder, ilimizde ve ülkemizde tüm esnaf ve sanatkârların Ahilik Haftası'nı gönülden kutlayarak özüne uygun birlik ve beraberlik içerisinde geçmesini dilerim" dedi.

Haber Tarihi : 22/9/2013
PAYLAŞ
Son Haberler ::