Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ve 20. Meslek Komitesi ve TABGİS, işbirliği ile Sakarya, Kocaeli, Düzce illerindeki akaryakıt bayileri ile bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, TABGİS ve SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Temizel, 20. Meslek Komitesinden Meclis Üyeleri ve Komite üyeleri ile Sakarya, Düzce ve Kocaeli’den sektör temsilcileri iştirak etti.

İlgi ile karşılanan toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, gelişen ekonominin en önemli öğelerinden birinin ulaşım ve buna bağlı olarak da akaryakıt sektörü olduğunu, akaryakıt bayilerinin günümüzde bulunduğu durumun toplumun her kesimini ilgilendirdiğini, bu nedenle toplantıdan çıkacak kararların önemli olacağını ifade etti.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 20. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım ise yaptığı sunumda akaryakıt sektörünün maliyet ve masraflarına değindi. Bir akaryakıt istasyonunun boş arsadan istasyon olana kadarki maliyetin milyon liralar olduğunu belirten Bakım, masraflar ve EPDK’nın belirlemiş olduğu kârın göz önüne alındığında yapılan yatırımın kendini amorti edemediğini, aksine her geçen gün zararın katlanarak arttığını dile getirdi.

“Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı için Son Tarih 30 Haziran”

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar; ADR Yönetmeliği’nin 1.1.3 maddesine göre bir takvim yılı içinde kendi adına kayıtlı veya nakliye firması aracılığıyla toplamda net 50 ton ve üstü miktarda akaryakıtı taşıma evrakı, sevk irsaliyesi, taşıma senedi vb evrak düzenlemek suretiyle satan bayilerin; 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmek veya bu hizmeti ilgili kuruluşlardan almakla yükümlü olduklarını hatırlattı ve TABGİS’in sektörün bu uygulamaya hazır olmadığı için ertelenmesi hakkında talepte bulunduklarını dile getirdi.

Zülfikar, ayrıca sektörde hem iş güvenliği uzmanı,  hem sorumlu müdür,  son olarak da tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı gibi uygulamaların ortak görev ve iş tanımlarına sahip olduklarını belirterek, EPDK’dan sorumlu müdür uygulamasının kaldırılmasını istediklerini söyledi. Her iki uygulamanın da aynı anda olmasının sektöre yük ve maliyet getirmekten öteye geçemeyeceğini ifade eden Zülfikar EPDK tarafından konunun değerlendirilmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'de 12 bin 709 lisanslı akaryakıt istasyonu bulunduğunu, sektörün pek çok sorununa rağmen ayakta durmaya çalıştığını ifade eden Zülfikar, “Bugün bir istasyonun ayakta kalabilmesi için günde en az 12 bin 500 litre satış yapması gerekiyor. Ancak Türkiye'deki akaryakıt istasyonlarının ortalama günlük satışları 4 bin 624 litre" diye konuştu. Zülfikar, her işletmenin istasyon sahibi olmadığını hesaplamaya kira gideri de eklendiğinde başabaş noktasının 18 bin litreye ulaştığını bildirdi.

7 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Fiyat Metodolojisi ile tavan fiyatın sürekli hale getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Zülfikar, TABGİS’in fiyat metodolojisi kararının yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açtığını söyledi.

İstasyonlarda çalışan sadece ön saha elemanlarının sayısının 120 bini aştığını belirten Zülfikar, AB ülkelerinde self-servis uygulaması olduğunu, self-servis çalışan bir istasyon ile pompacı çalıştıran bir istasyonun maliyet farkının litrede 6 kuruş olduğunu belirtti.

TABGİS Başkanı, Türkiye’deki istasyonların günlük ortalama satışlarının kıyaslandığı AB Ülkelerinden % 52,9 daha düşük olduğunu söyledi.

Son olarak soru ve cevap bölümünün ardından geçilen plaket töreninde SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar’a plaket takdiminde bulundu. TABGİS Başkanı Zülfikar da SATSO Başkan Yardımcısı Günay Güneş ve Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım’a TEMA ağaç dikim belgesi takdim etti.

 

Haber Tarihi : 29/5/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::